Impactul scumpirilor asupra cotelor de întreținere

0
0
Publicat:

Anul 2022 a cunoscut o creștere constantă a sumelor regăsite în lista de plata ca și cote de întreținere. Creșterea s-a datorat și se datorează majorărilor aplicate de către furnizorii de utilități și prestatorii de servicii peste care a venit și impozitarea forței de muncă.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Prima majorare a fost regăsită în lista lunii aprilie

Proprietarii au putut constata în lista lunii aprilie 2022 o majorare a cotei de întreținere ca urmare a majorării costului cu gigacaloria consumată. Creșterea s-a transpus în lista de plată pentru că s-a majorat costul pentru prepararea apei calde (gigacaloria s-a majorat de 2,41 ori). Căldura fiind oprită la momentul intrării în vigoare a majorării, creșterea s-a resimțit la costul cu apa caldă consumată.

Tot în luna aprilie au apărut majorările operate de prestatorii de servicii care au ridicat și ei prețul serviciilor prestate, datorită majorării costului cu utilitățile, carburanții și cu forța de muncă. Au apărut majorări la serviciile de mentenanță (lift, interfon, instalații sanitare, mentenanță pompe, mentenanță sisteme parcare etc).

Majorarea din lista lunii mai

Peste creșterea întreținerii din luna aprilie, începe să se simtă majorările la gazele naturale și energia electrică. Majorările de prețuri pentru aceste utilități, se simt puternic în cadrul condominiilor în care se consumă astfel de utilități – blocuri mari cu parcări subterane, stații de pompare și/sau prevăzute cu centrale care produc căldură și apă caldă.

Majorarea din lista lunii iunie

Începând cu data de 01.06.2022 prețul pentru apa rece s-a majorat cu 9%. Începând cu lista lunii iunie 2022 plătim și „apa de ploaie” cu 9% mai mult. Pe lângă toate celelalte majorări, care continuă și în această lună, resimțim și această majorare de 9%.

Majorarea din lista lunii iulie

Sare din nou prețul la gaze și la energia electrică. Sunt emise acele facturi de regularizare și începe nebunia recuperării sumelor pentru consumuri realizate și pentru care nu s-a transmis citirea (indexul). Lucrările realizate la nivelul părților comune sunt și ele într-o permanentă creștere, datorită exploziei prețurilor la materialele de construcție.

Majorarea din lista lunii august

Apare modificarea privind regimul normei de muncă parțiale (contract de 2 ore dar plăți pentru norma întreagă de 8 ore). Asociațiile care au angajați cu timp parțial, achită taxe pentru salariul minim. Un cost regăsit în lista de plată și care este suportat de către proprietari. Listele de plată ale lunii august sunt în lucru la acest moment, dar când vor fi afișate vor aduce o creștere de cost acolo unde asociația are angajați cu normă parțială.

Listele de plată pentru lunile septembrie și octombrie vor cunoaște o ușoară creștere determinată de majorările anunțate pentru costul aferent energiei electrice și gazelor naturale. Există asociații care vor resimți aceste majorări și fac trimitere la cele prevăzute cu centrale de bloc, consumatoare de gaze naturale.

Majorarea din lista lunii noiembrie

În funcție de condițiile meteo, în luna noiembrie vom avea, și parțial, căldură. Costul cu căldura a fost și va fi cel mai mare, fiind cel care are ponderea cea mai mare în totalul cotei de întreținere.

Costul cu gigacaloria s-a majorat, dar nu a fost regăsit în lista de plată, atâta timp cât furnizarea căldurii s-a oprit exact de la momentul la care a intrat în vigoare noul preț. Proprietarii trebuie să se pregătească pentru o majorare semnificativă a prețului cu căldura, atâta timp cât prețul gigacaloriei s-a majorat de peste două ori.

Vechiul preț era de 137 lei gcal x 5% TVA = 143,85 lei gcal.

Noul preț este de 330 lei gcal x 19%TVA = 392,70 lei gcal (pentru intervalul noiembrie – martie cota de TVA este de 5%).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite