În ofsaid strategic după balonul fâsâit cu trimiterea de trupe în Ucraina, Franța se confruntă cu o breșă strategică de securitate privind JO de la Paris...

0
0
Publicat:

După cum s-a văzut, cvasi-instantaneu, majoritatea jucătorilor importanți din dispozitivul trans-atlantic de apărare și securitate au respins discursul prezidențial francez care sugera că ne-am apropia de stadiul discuției privind trimiterea de trupe la sol în Ucraina, pe modelul dezastruos încercat în Irak și Afganistan. Chiar dacă nu am văzut asta și în România, jucătorii importanți s-au grupat foarte rapid în jurul poziției Secretarului General al NATO care a negat orice intenție în acest sens, lăsându-l pe Macron în ofsaid strategic.

image

Nu a făcut decât, spre bucuria tuturor adversarilor Alianței, să descopere, din nou, punctele slabe și, mai ales, cel mai important dintre ele, adică uriașa vulnerabilitate pe care o reprezintă lipsa d unitate în cazul marilor decizii privind politica de apărare și securitate și modalitățile de a se asigura coerența lor pe termen mediu și lung. O asemenea decizie cum era cea evocată de Macron, adevărat posibilă în cazul unei dinamici extrem de nefavorabile a evenimentelor, deschizând porțile către cel de-al Treilea Război Mondial, nu se putea discuta la modul serios într-o reuniune de tipul cele organizate la Paris și, ca atare, dezbaterea a fost teoretică, poate doar pe puncte de vedere pe scenarii teoretice, dar fără a putea nicidecum influența deciziile majore. Oricum, contribuind la impresia de lipsă de orizont pe termen lung care apasă greu și pe planurile europene despre ceea ce ar putea fi și când va fi armata europeană.

În acest context, prioritară ar trebui să fie misiunea esențială atribuită NATO, adică apărarea teritoriului euro-atlantic și sprijinirea întăririi securității interne din Statele Membre, chestiune vitală și extrem de urgentă în contextul apariției a nenumărate noi tipuri de amenințări externe, multe dintre ele, deosebit de intense, venind în acest moment din partea unor cupole de tip ISIS și Al-Qaeda care transmit neîncetat mesaje din ce în ce mai precise prin care spun că vor să răzbune genocidul perpetrat de trupele israeliene în Gaza, cu acord american și sprijinite tacit de Occident. Și este absolut evident că, acum, toată atenția se concentrează asupra evenimentului proxim major din Europa, Jocurile Olimpice de la Paris, atunci când, extrem de posibil, programatorii organizațiilor teroriste ar putea ordona celulelor lor active și fanatizate de pe continentul nostru să încerce să treacă la acțiune.  

Serviciile de securitate din întreaga lume știu asta și colaborează cât pot mai bine cu serviciile de informații franceze, cu poliția și unitățile speciale de luptă anti-teroristă din Franța dar, ca regulă absolută în asemenea cazuri, linia de comandă și control aparține în exclusivitate francezilor cărora le revine sarcina de a elabora planurile detaliate de amplasare de trupe, de puncte de control, de tehnică specializată și scenariile de intervenție  în caz d nevoie, cu hărți detaliate privind tipul de unități folosite, zonele de securitate zero, zonele de defluire și de concentrare a efectivelor de rezervă și, mai departe, de control în gări, aeroporturi, șosele de acces și în punctele de graniță unde, tradițional, va putea fi reintrodus controlul de frontieră pe durata JO.

În asemenea situație, în contextul pregătirii și desfășurării Jocurilor Olimpice, aceste planuri de securitate, în Franța ca în orice altă țară-gazdă, reprezintă parte integrantă a dispozitivului strategic de securitate națională și protejarea lor arată cât de permeabil sau nu este sistemul care apără datele secrete ale națiunii, în acest caz precis fiind vorba despre o țară membră NATO și o putere nucleară.

Acesta e momentul în care se petrece un episod absolut halucinant, poate demn de un film de spionaj, dar mai degrabă de unul cu proști și care dă fiori întregii lumi: aseară, la comisariatul de poliție din Gara de Nord din Paris, un domn inginer funcționar la primăria Parisului, a venit să depună plângere că, din tren, i-au fost furat, din sacoșa pe care o pusese în compartimentul de bagaje de deasupra locului său din compartiment, un computer și două chei USB pe care erau toate planurile de securizare a Jocurilor Olimpice Paris 2024.  

Chestiunea este extrem de gravă deoarece este limpede că în computerul și cheile USB furate sau dispărute erau stocate informațiile de securitate cu caracter strict secret, cele care completau, pentru autorități, imagine generală a locațiilor de securitate deja date publicității.

image
image
image

Deocamdată, firesc, nimeni nu se grăbește să dea detalii, totul vine pe surse și, ca atare, vorba unui președinte-comandant suprem, tot din NATO, observăm cu atenție și îngrijorare ce se întâmplă, în liniște, că oricum nu ne întreabă nimeni de sănătate. Dar breșa de securitate s-a deschis și se pare că acolo există probleme care, din nou, pun sub semnul întrebării credibilitatea unora dintre jucătorii care vorbesc cu patos galic despre viitoarea structură de apărare și securitate europeană. Dar dacă atât se poate în realitate, asta e și să ne obișnuim cu acest nou peisaj sui-generis de securitate și să ne ocupăm de singura chestiune strategică importantă, cum, cât , cu cine și unde ne comasăm.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite