Implicaţiile tentativei de asasinat asupra lui Trump în campania electorală americană
0Nu este încă limpede cum va influenţa tentativa de asasinat asupra lui Trump campania electorală americană.
În ciuda numeroaselor atentate, în şcoli şi universităţi, în care şi-au pierdut viaţa sute, poate mii de tineri şi copii, în ciuda atentatelor în care şi-au pierdut viaţa preşedinţi sau candidaţi la președintie, America, în specială conservatorii, rămân ataşaţi libertăţii folosirii armelor de foc.
Printre ei şi Trump, până la masacrul de la un liceu din Florida, în 1918, soldat cu moartea a 17 elevi şi profesori. După acest masacru, Trump a început să-şi schimbe retorica, admiţând că este necesară o lege mai aspră în privinţa armelor de foc din America. Totul a rămas la nivel de intenţie.
Doar o şansă imensă a făcut ca glontele să atingă doar urechea dreaptă a lui Trump! Atentatorul a omorât un participant la miting, şi a rănit grav alţi doi, dar a fost și el împușcat.
Atacatorul, probabil un lup singuratic
Biroul Federal de Investigații l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, ca fiind „subiectul implicat” în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump. Crooks, care era din Bethel Park, Pennsylvania, era un republican înregistrat, conform înregistrărilor electorale ale statului.
Într-o înregistrare pe o platformă socială, Crooks spunea:
„Mă numesc Thomas Matthew Crooks. Îi urăsc pe republicani, îl urăsc pe Trump și ghiciți ce, ați nimerit omul greșit”.
Senatorul JD Vance din Ohio, care ar fi pe listă scurtă pentru a fi ales vicepreședintele lui Trump, n-a pierdut ocazia să declare:
„Premisa centrală a campaniei lui Biden este că președintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preț.” „Această retorică a condus direct la tentativa de asasinare a președintelui Trump”.
Ca şi cum retorica lui Trump împotriva lui Biden n-ar fi de acelaşi calibru, poate chiar mai acerbă. Dar asta e campania americană, să vedem cum o clasează alegătorii americani.
Chris LaCivita, directorul de campanie al lui Trump, a declarat că „activiștii de stânga, donatorii democrați și chiar Joe Biden” trebuie să fie trași la răspundere la urne în noiembrie pentru „remarcile dezgustătoare” care, în opinia sa, au condus la atacul de sâmbătă.
Biden a oprit toate clipurile publictare electorale de la tv-urile americane, în care era criticat Trump. A vorbit cu Trump după tentativa de asasinat şi l-a asigurat că este alături de el şi condamnă astfel de acte în politica americană.
„Acesta este luptătorul de care are nevoie America!” a scris Eric Trump pe social media, însoțit de o fotografie a tatălui său după împușcături.
Sigur că apropiaţii lui Trump vor să facă din el un erou, ignorând că partidul lor a fost un susţinător acerb al libertăţii folosirii armelor în America. Arme aţi vrut, arme aveţi!, vor spune alegătorii de rând.
Posibil că mitingurile electorale ale candidaţilor să se rărească, sau să dispară cu totul
Se va face o analiză cum de agenţii Secret Service nu l-au văzut pe atacator pe o clădire aflată la 100 m de Trump. Întâmplarea demonstrează că agenţii americani nu sunt capabili să asigure securitatea preşedinţilor sau candidaţilor la preşedinţie. La urma urmelor transmisiile televizate ar putea lua loc mitingurilor electorale în locuri publice.
Normal ar fi ca din retorica candidaţilor să dispară accentele de ură şi acuze directe la adresa adversarului, iar campania să continue mai degrabă în planul ideilor şi proiectelor. Doar că politica americană nu excelează în lucruri „normale”.
Este posibil ca Trump să capete alură de erou?
Greu de presupus, având în vedere că atacatorul era el însuşi republican, nu democrat. Un republican, nemulţumit de Trump, a încercat să-i ia viaţa. Ar fi un argument care ar trebui să-l împiedice pe Trump să-şi adjudece titlul de erou. Cum spuneam, în politica americană este greu de ales ce este „normal”, de ce nu este.
Mă aştept de la Congresul american, să adopte, în sfârşit, o lege care să limiteze accesul la armele de foc, ridicând vârsta de la care se permite cumpărarea armelor şi starea psihică a cumpărătorilor. Iarăşi, este doar o aşteptare „normală” în alte state, nu şi în America.
Dacă cineva ar face o statistică cu persoanele nevinovate moarte în acţiunile unor psihopați cu arme de foc, America s-ar îngrozi. Dar nimeni în America nu a simţit nevoia unei astfel de statistici, cel puţin la nivelul informaţiilor la care am eu acces.
Se va cere în continuare ieşirea din cursă a lui Biden?
Cred că s-a produs un punct de inflexiune, după care accentul campaniei electorale va fi pus pe întrebarea cum se împacă democraţia americană cu atentatele de asasinat inclusiv asupra preşedinţilor sau candidaţilor la preşedinţie. Alterează aceste evenimente esenţa democraţiei americane? În sfârşit, cadrul campaniei electorale este extrem de adecvat pentru discuţiile privind până unde se poate accepta accesul la armele de foc, care, iată, pot schimba destinul conducerii americane. Ce nu se face în şcoală pentru a pune capăt acestui flagel, care nu poate fi oprit de către serviciile de securitate americane. O altă ocazie mai potrivită cu greu s-ar mai putea ivi.
Sub această presiune, cererea ca Biden să plece din cursa pentru preşedinţie devine o discuţie secundară.
Vom vedea in zilele următoare ce direcție va lua campania electorală în America.