„Imigranții ilegali otrăvesc sângele națiunii”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asta a susținut Donald Trump, ieri, într-un miting electoral la Durham, cu referire la imigranții care vin în SUA din Asia și Africa, alături de mulțimea celor care provenind din America de Sud.

Picture1 png

A reluat aceea și formulare inițial apărută în interviul său de la finele lunii septembrie, apărut pe situl de extremă-dreapta The National Pulse și care a produs și produce de atunci încoace reacții foarte violente și care vin la pachet cu toate acuzațiile posibile. Dar care, trebuie subliniat acest lucru, stârnește un entuziasm sincer din partea susținătorilor săi care, salutându-l frenetic pe liderul lor, a cântat și versurile unui poem „The Snake”, (îl puteți accesa aici),  pe care Trump l-a citat în numeroase rânduri, devenit acum un simbol pentru lupta pe care promite că o va duce pentru apărarea purității rasei și sângelui american.

Acum, la mai vechea retorică pe acest subiect, Trump asociază în mod direct două personaje politice prietene, Vladimir Putin și Viktor Orban. Repetă poziția liderului de la Kremlin care, referindu-se la procesele intentate lui Trump, spunea că „asta arată putreziciunea sistemului politic american car nu poate predica altora lecții despre democrație”. Trump adaugă: „Toți râd de noi”. În continuare, Trump se aliniază pe poziții anunțate în Europa de Viktor Orban, cu un stat care se opune imigrației din cauză că duce inexorabil la un „amestec rasial” în Europa. În acest context, Trump spune că Orban este un lider politic „cu înaltă respectabilitate” și îl omagiază ca fiind „omul care a salvat lumea occidentală”.

Desigur, afirmațiile sunt rostite într-un context electoral și țintesc un public gata convins și nu face decât să adauge puncte suplimentare la cota fostului președinte (în sondajul Pew Center de joi, 52% dintre republicani preferă nominalizarea lui Trump față de doar 16% în favoarea lui De Santis). Dar asta nu înseamnă că semnalul transmis nu merită o atenție maximă.

Problema imigrației ilegale a devenit o temă prioritară nu numai în discursul lui Trump, ci ocupă agenda politică din numeroase țări europene, motivând ceea ce vedem deja, adică un viraj puternic în favoarea unor partide cu platforme radicale, naționaliste și extremiste. Iar Trump știe cum să unească tema pericolului pe care-l reprezintă imigrația clandestină cu temerile profunde din societatea americană de acum, de astă dată legate de situația economică grevată de nenumărate alocări bugetare, spre exemplu cele în favoarea Ucrainei, acuzate de republicani cu atâta forță în ultimele luni. Atenție la discursul lui Trump, s-ar putea să servească drept model pentru unii lideri europeni: „în această perioadă a Sărbătorilor, familiile din întreaga Americă sunt afectate de povara brutală a eșecurilor, dezastrelor și trădărilor nemiloase ale escrocului de Joe...În timp ce piețele bursiere îi îmbogățesc pe cei bogați, catastrofa inflaționistă a lui Joe Biden vă distruge economiile și vă anihilează visurile”.

Normal, vorbele lui Trump au stârnit reacții virulente, mai toate legate de faptul că referința la amenințarea privind „otrăvirea sângelui națiunii” aduce aminte dureros de exact de argumentația folosită în perioada nazistă în susținerea, pe 15 septembrie 1935, ,a Legilor de la Nuremberg, printre acestea fiind și cea intitulată „Protejarea sângelui german și a onoarei germane” 

În Europa începe deja o mișcare în sensul celor afirmate de Trump?

Picture2 png

Cu siguranță că da. Priviți la declarațiile primului ministru britanic Rishi Sunak, fervent adversar al imigrației ilegale, care s-a exprimat ieri la Roma în cadrul unui miting organizat de partidul Fratelli d’Italia al doamnei Meloni, actualul prim ministru. A spus că, alături de colega sa italiană, este gata „să rupă consensul” în domeniul politicilor europene în domeniul luptei împotriva imigrației clandestine, cerând ferm colegilor europeni adoptarea de măsuri mult mai stricte:  „pentru ca această mișcare de disuadare să fie credibilă, trebuie să acționăm în mod diferit, să rupem consensul. Georgia și cu mine suntem pregătiți să facem acest lucru...Dacă nu ne vom atac la fondul problemei, numărul acestor persoane nu va face decât să crească și capacitățile noastre de a ajuta pe cei care au mai multă nevoie vor fi depășite”.  

Printre abordările noi, cei doi au anunțat acordurile cu Albania „cu care s-a convenit intensificarea luptei împotriva rețelelor de traficanți de persoane”, dar au și semnat acorduri cu Albania pentru limitarea intrării de imigranți clandestini veniți din această țară. Cei doi prim miniștri au semnat cu Albania și un acord care ar permite construirea în Albania a două centre pentru adăpostirea celor care încearcă să treacă în Italia, dar deocamdată totul este în stadiul aprobărilor legislative, exact ca proiectul britanic de transfer forțat al imigranților ilegali din UK în Rwanda...

Tema este de-abia deschisă și cu siguranță că se va amplifica pe măsură ce problemele economice nu pot fi ușor depășite, nicăieri în spațiul occidental, așa că, cum s-a mai întâmplat, politicienii se vor refugia în discuții care au un mare potențial teoretic și pot inflama instantaneu mulțimile. Printre acestea este și cea despre „sângele otrăvit” și autorii complotului național și mondial.

Nu mai este nevoie de mult mai mult pentru a monta o campanie electorală autentică, credibilă și de succes. Vi se pare ceva cunoscut?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite