Imediat după discuțiile cu americanii, șeful diplomației chineze merge la Moscova. China la zi

0
0
Publicat:

În materialul de astăzi „China la zi vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol relevant pentru viziunea chineză, publicat în ziarul Global Times cu privire la vizita șefului diplomației chineze, Wang Yi, la Moscova pentru cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate.

 China și Rusia au organizat cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate
China și Rusia au organizat cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate

Reamintim că șeful diplomației chineze a mers la Moscova direct de la discuțiile avute în Malta cu consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, despre care Casa Albă a declarat duminică că au fost „calde” și „constructive”. Wang Yi l-a informat pe ministrul de externe Serghei Lavrov despre „conținutul negocierilor” cu Sullivan. Conform Reuters, „SUA și aliații săi au spus adesea că sunt îngrijorați de o aliniere tot mai mare între China și Rusia, care s-a consolidat după ce Moscova a trimis mii de trupe în Ucraina în 2022, în ceea ce Washingtonul și Kievul spun că a fost un act de agresiune neprovocat”. „Deși nu au semnat acorduri de apărare reciprocă și cu președintele Vladimir Putin apropiindu-se mai mult de Xi decât acesta de Rusia, furnizând chiar, la cererea Chinei, petrol și gaze la prețuri preferențiale, cele două țări au spus că s-au apropiat pentru a contrabalansa dominația americană percepută asupra afaceri globale”.

Discuțiile lui Wang cu Lavrov au inclus pregătiri pentru participarea Rusiei la cel de-al treilea Forum „Centura și Drumul” de la Beijing, în octombrie, a declarat ministerul rus, fără a confirma dacă Putin va participa sau nu. „Negocierile s-au desfășurat într-o manieră constructivă și de încredere inerentă dialogului ruso-chinez”, a spus ministerul. Acesta a adăugat că Lavrov și Wang au vorbit „în detaliu” despre Ucraina, „observând inutilitatea încercărilor de a rezolva criza fără a lua în considerare interesele și mai ales fără participarea Rusiei”. Wang a purtat discuții despre „securitatea strategică” cu Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a informat Interfax din Rusia, înainte de a purta discuții trilaterale cu oficialii mongoli.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat într-o declarație Telegram  după discuțiile de la Moscova că „a fost remarcată apropierea pozițiilor părților cu privire la acțiunile SUA pe arena internațională, inclusiv cele de natură antirusă și antichineză”.

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:

China și Rusia au organizat cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate. Experții: China speră să mențină stabilitatea strategică globală cu Rusia

În perioada 18-21 septembrie, la invitația lui Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și director al Biroului pentru Afaceri Externe al Comitetului Central PCC, a mers în Rusia pentru a organiza cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate dintre China și Rusia. Vizita lui Wang Yi în Rusia a atras atenția restului lumii. Mai multe mass-media străine au menționat, de asemenea, întâlnirea între Wang Yi cu consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Sullivan, de weekendul trecut, și interacțiunile frecvente și recente dintre oficialii chinezi și americani de rang înalt.

Wang Yi, șeful diplomației chineze și omologul său rus, Serghei Lavrov
Wang Yi, șeful diplomației chineze și omologul său rus, Serghei Lavrov


În timpul întâlnirii cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov din data de 18 septembrie, Wang Yi a menționat că atât China, cât și Rusia urmăresc politici externe independente, iar cooperarea dintre cele două state nu vizează terțe părți și nu va fi interferată sau influențată de terți. În calitate de puteri mondiale și membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, China și Rusia au responsabilitatea de a menține stabilitatea strategică globală și promovarea dezvoltării și a progresului mondial.

Consultări strategice între China și Rusia la Moscova
Consultări strategice între China și Rusia la Moscova

Potrivit declarațiilor făcute de Ministerul chinez al Afacerilor Externe pe data de 19 septembrie, Wang Yi a coprezidat cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate dintre China și Rusia cu Patrușev la Moscova. Cele două părți au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la o gamă largă de probleme legate de aprofundarea cooperării strategice între cele două țări, de coordonarea consolidată și de încrederea reciprocă sporită. Wang Yi a declarat că mecanismul de consultare privind securitatea strategică dintre China și Rusia, ca parte importantă a parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare dintre cele două țări în noua eră, reflectă profunzimea încrederii politice reciproce și amploarea coordonării strategice dintre cele două state. Cele două părți se susțin reciproc cu fermitate în problemele care implică interesele de bază ale celeilalte, demonstrând semnificația cuvenită a unui parteneriat strategic cuprinzător.

Potrivit ziarului Izvestia care a citat știrile transmise de către biroul de presă al Biroului Consiliului Federal de Securitate al Rusiei din 19 septembrie, Patrușev a declarat că Rusia așteaptă cu nerăbdare ca președintele rus Vladimir Putin să poarte discuții bilaterale de fond cu liderii chinezi la Beijing în octombrie. Șeful statului a participat în cadrul activităților Forumului Summit-ului de Cooperare Internațională „Centura și Drumul”. Patrușev a reiterat sprijinul ferm al Rusiei pentru Beijing în problemele din Taiwan, Xinjiang, Tibet și Hong Kong. Acesta a adăugat că, având în vedere lansarea campaniei de dublă izolare împotriva Chinei și Rusiei de către Occident, este deosebit de important să se aprofundeze și mai mult coordonarea și colaborarea dintre China și Rusia pe scena internațională.

Pe 18 septembrie, cu o zi înainte de consultările strategice de securitate dintre China și Rusia, Wang Yi a avut o întrevedere la Moscova cu Lavrov. Potrivit unei relatări din presa rusă, Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat că discuțiile dintre cei doi s-au desfășurat într-o atmosferă tradițională de încredere și constructivitate a dialogului dintre cele două părți. Potrivit Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi a declarat că, în fața creșterii acțiunilor unilaterale și a hegemonismului, China și Rusia ar trebui să se conformeze progresului vremurilor, să dea dovadă de responsabilitatea pe care o au ca mari puteri, să își îndeplinească obligațiile internaționale și să continue să consolideze coordonarea strategică, aderând la adevăratul multilateralism, promovând procesul de multipolaritate mondială și guvernanța globală pentru a avansa într-o direcție mai justă și rezonabilă.

Potrivit relatărilor agenției de presă RIA Novosti, precum și a altor surse din presa rusă, Lavrov a declarat că cei doi șefi de stat au stabilit direcții clare pentru a aprofunda în continuare cooperarea strategică în ceea ce privește afacerile bilaterale și problemele internaționale. El și-a exprimat speranța că cele două țări vor continua să colaboreze la Adunarea Generală a Națiunilor Unite și la Summit-ul APEC. Potrivit articolelor de presă rusă, miniștrii de externe ai celor două țări au adus o înaltă apreciere stării actuale a relațiilor bilaterale și au discutat cu privire la agenda bilaterală, schimburile la nivel înalt și la participarea Rusiei la Forumul „Centura și Drumul” pentru Cooperare Internațională ce se va desfășura la Beijing în luna octombrie.

Jake Sullivan strângând mâna ministrului chinez de externe
Jake Sullivan strângând mâna ministrului chinez de externe

Mai multe instituții de presă din SUA, inclusiv The Wall Street Journal și CNN au scris pe 19 septembrie că „Vizita ministrului chinez de externe Wang Yi în Rusia a fost precedată de o întâlnire neașteptată cu oficialii americani”, subliniind că înainte de a se deplasa în Rusia, Wang Yi a avut mai multe runde de întâlniri cu Sullivan în Malta. În plus, secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit luni, în marja Adunării Generale a ONU, cu vicepreședintele chinez Han Zheng, unde ambele părți au solicitat stabilitate într-un moment de tensiune în relațiile bilaterale dintre cele două. Interacțiunea și dezvoltarea relațiilor dintre China, Statele Unite ale Americii și Rusia stârnesc interesul restului lumii.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și vicepreședintele chinez Han Zheng la New York
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și vicepreședintele chinez Han Zheng la New York


Pe 19 septembrie, Zhang Hong, cercetător la Institutul de Studii despre Rusia, Europa de Est și Asia Centrală al Academiei Chineze de Științe Sociale, a declarat în timpul unui interviu cu Global Times că nu există vreo relație logică evidentă, ci sunt decise, în principal, de momentul, subiectele și locul întâlnirilor. În calitate de mare putere responsabilă, China trebuie să mențină schimburi normale cu alți membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și cu alte mari puteri, deoarece guvernarea globală necesită eforturi globale comune, mai degrabă decât să fie determinată și condusă de o singură țară. Potrivit analizei lui Zhang Hong, vizita efectuată de Wang Yi în Rusia a fost efectuată în primul rând pentru a pregăti întâlnirea dintre șefii de stat ai Chinei și ai Rusiei, în al doilea pentru a purta un dialog pe probleme de stabilitate strategică. Conflictul dintre Rusia și Ucraina durează de mai bine de 570 de zile. Confruntarea acerbă dintre Rusia și NATO a intensificat riscul unui război mondial. China speră să consolideze cooperarea și dialogul cu Rusia pentru a menține stabilitatea strategică globală.

Este de remarcat faptul că unele voci din Occident s-au folosit de coincidența dintre vizita recentă a celui mai înalt lider al Coreei de Nord în Rusia și vizita lui Wang Yi în Rusia pentru consultări strategice de securitate pentru a fabrica narațiunea „Axa China-Rusia-Coreea de Nord”. Pe 19 septembrie, Yang Jin, cercetător asociat la Institutul de Studii despre Rusia, Europa de Est și Asia Centrală al Academiei Chineze de Științe Sociale, a declarat că această narațiune încearcă să descrie relația dintre China, Rusia și Coreea de Nord drept conceptul de „blocuri” , însă acesta nu există în strategia diplomatică a Chinei. China nu s-a alăturat niciodată vreunei tabere și nici nu s-a angajat în politica de grup. Prin promovarea narațiunii „axa China-Rusia-Coreea de Nord”, Occidentul împinge China spre opusul globalismului. Yang Jin consideră că acest lucru merită o atenție deosebită.

Sursa: aici, 20 septembrie 2023.

Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR): Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana Ghinea, Cristian Oancea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite