Gafele familiei Iohannis, în Afganistan

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuplul prezidenţial s-a recules la monumentul ridicat în memoria militarilor căzuţi în teatrele de operaţii
Cuplul prezidenţial s-a recules la monumentul ridicat în memoria militarilor căzuţi în teatrele de operaţii

Chiar nu ştiu cine se ocupă de imaginea preşedintelui Klaus Iohannis, însă cu siguranţă ar trebui demis pe loc, sau măcar trimis la un curs în străinătate, mai ales după vizita pe care şeful statului a făcut-o în Afganistan, acolo unde a ţinut să petreacă Paştele ortodox alături de militarii români.

Fireşte că e lăudabilă vizita preşedintelui României într-un asemenea moment. Fireşte că e de apreciat efortul serviciilor secrete, al SPP-ului şi al celor care au coordonat vizita, însă aceasta NU trebuia să se desfăşoare astfel!

În primul rând, nefiind o vizită de stat, prima doamnă nu prea avea ce să caute în mijlocul militarilor. Poate doar dacă se implica activ în diverse campanii care să aibă vreo legătură cu aceştia (să sprijine famiile celor răniţi sau ucişi în teatrele de operaţii, să participe la evenimentele organizate de MApN şamd.). Altfel, vizita primei doamne nu este justificată nici măcar pentru faptul că Paştele se serbează de obicei în familie. Şi nu neapărat pentru că familia prezidenţială nu este de rit ortodox. 

Am aruncat o privire asupra vizitelor pe care alţi şefi de stat şi de guvern le-au făcut în Afganistan şi am remarcat ţinuta lor lejeră, conformă cu o călătorie în zonele de conflict: atât Barak Obama, cât şi britanicul David Cameron sau canadianul Stephen Harper au fost în vizită la militarii lor din Afganistan, de fiecare dată fără consoarte, fireşte. În afara bazelor militare cu toţii au purtat echipamente de protecţie, aşa cum prevede regulamentul în zonă. În rest, s-au adaptat climei şi zonei în care au ajuns, dar şi oamenilor pe care i-au întâlnit, nu neapărat în calitate de politicieni.

obama afganistan

Preşedintele Barak Obama, salutând o parte dintre militarii americani cantonaţi în Afghanistan

Mai precaut, (sau poate mai speriat) pe vremea când era premier, Victor Ponta era nedespărţit de vesta antiglonţ şi casca de protecţie, în ciuda faptului că baza KAF din Kandahar este una dintre cele mai sigure în ultima vreme, iar în cazul vizitelor oficialilor se iau măsuri sporite de securitate, atât în zona în care aceştia aterizează, cât şi pe parcursul şederii. Cine ştie, probabil voia să scape de imaginea de tocilar puber, pe care în ciuda varstei o avea...

cameron afghanistan

Premierul britanic David Cameron (D) şi fosta glorie a fotbalului, Michael Owen, în Afganistan

În privinţa primei doamne, Carmen, aceasta ar putea să se bucure de imaginea pe care Michelle Obama o are în Statele Unite, unde am observat că este simpatizată de publicul larg, dar înţeleg că preferă discreţia pe care au avut-o Maria Băsescu sau Nina Iliescu. Mai puţin ţinutele adecvate unei vizite în care oricum nu prea trebuia să se afle. Rochia albă, imaculată, ca o ţinută de spital (sau de zână) a picat ca nuca-n perete în mijlocul militarilor români. Însă măcar încălţările au fost adaptate oarecum locului, respectiv au fost fără tocuri. 

iohannis afganistan paste foto admin prez 2

Klaus şi Carmen Iohannis, o pată de culoare în mijlocul militarilor români din Afganistan

În pietrişul bazei din Kandahar, pe care am vizitat-o de şase ori până în prezent, de fiecare dată cu bocanci sau cel mai lejer cu adidaşi, cel mai probabil că încălţările pe care prima doamnă le poartă de obicei i-ar fi adus entorse serioase. Dar să zicem că doamna lui Klaus Iohannis a vrut să se asorteze ţinutei scorţoase a soţului. Care, repet, nu prea se potriveşte cu o vizită informală, de ciocnit ouă şi de încurajat militari.

Cum ar fi fost ca soţia preşedintelui să poarte nişte pantaloni de jocheu, pălărie rotundă de safari, o cămaşă cu mânecile ridicate şi o eşarfă în jurul gâtului? Probabil că foarte bine, dar nu lângă costumul din care consortul pare să nu mai iasă şi pe care parcă îl poartă şi noaptea, pe post de pijama.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite