Fuduli cu pana┼č ┼či neperforman┼úi

0
0
captura

Una dintre imaginile care circul─â ├«n bucl─â este c─â am fi o ┼úar─â de genii informatice care tr─âiesc ├«n nenum─ârate bule tip Silicon Valley. Este o imagine construit─â ┼či folosit─â cu deosebire ├«n discursurile patriotice ├«n perioade electorale sau la nenum─âratele momente festive, oricum electorale ├«n esen┼úa lor sau de care se profit─â cu neru┼činare pentru str├óngerea de capital public politic. Ce bine ar fi dac─â m─âcar ceva ar fi ┼či real. Nu e.

E o minciun─â m─ârea┼ú─â, parte a simfoniei extrem de profesionist creat─â de speciali┼čti veni┼úi din timpuri mai vechi, r─âma┼či cu to┼úii pe locurile lor deoarece ┼čtiu s─â pun─â pe portativ construc┼úia aceasta de imagine care vorbe┼čte mereu, exclusiv, despre succese pe ramur─â care s─â justifice faptele ┼či, mai ales, perpetuarea la guvernare a echipei care a comandat statisticile triumf─âtoare. Nenorocirea este c─â realitatea vine s─â bat─â la u┼č─â cu din ce ├«n ce mai mult─â for┼ú─â, ar─ât├ónd la modul nemilos cauzele diferen┼úei din ce ├«n ce mai dramatice ┼či substan┼úiale care ne desparte de evolu┼úia ┼ú─ârilor dezvoltate. Iat─â, spre exemplu, avem statisticile europene ÔÇô preluate de Comisia European─â ┼či oricum ajunse pe masa deciden┼úilor politici din UE dar ┼či a liderilor marilor companii na┼úionale ┼či trans-na┼úionale cu sediul ├«n UE care caut─â s─â maximizeze c├ó┼čtigurile ┼či s─â minimizeze pierderile identific├ónd c├ót mai corect pie┼úele performante, pe de o parte prin condi┼úii legislative dar ┼či performan┼úele for┼úei de munc─â. ┼×i atunci caut─â r─âspunsuri ├«n statistici de acest gen:

captura

Care va s─â zic─â, scuza┼úi, vai de sufletul nostru dar cu pene de p─âun b─âgate-n fund ┼či cert─âre┼úi. Dar, din nou, ─âiÔÇÖde bag─â banii, se uit─â la acest gen de date, umilitoare pentru c─â situeaz─â Rom├ónia ├«n zona non-performan┼úei exact zona care, pentru to┼úi ceilal┼úi, este socotit─â singura poart─â de intrare ├«n lumea de m├óine:

captura

Ave┼úi aici┬á┼či statistica pe acela┼či subiect pentru 2022 ┼či, bucurie!, nu mai suntem pe ultimul loc, ci pe penultimul, le-am luat-o ├«naintea bulgarilor.

A┼ča este, o victorie considerabil─â dar care, m─âcar dac─â suntem sinceri cu noi ├«n┼čine, nu poate acoperi realitatea trist─â a unei ┼čcoli rom├óne┼čti cu visuri digitale ┼či ├«n continuare cu closetele ├«n fundul cur┼úii. Vorbind despre investitori ÔÇô din ce ├«n ce mai pu┼úini ┼či stresa┼úi ├«n perioada asta de crize multiple, analiz├ónd statisticile deja prezentate, toate aflate ├«n ÔÇ×dosarul Rom├óniaÔÇŁ, mai dau o pagin─â ca s─â vad─â dac─â, da sau nu, corespund sau se verific─â prin compara┼úie cu gradul de dezvoltare social─â. ┼×i atunci, chiar dac─â nu ne convine din cauz─â de pana┼č, ajung la inevitabil─â problem─â a closetelor. Iat─â locul

României în statistica europeană pe acest subiect în 2020 (pe datele din 2019):

captura

Desigur, e nevoie s─â achizi┼úion─âm fregate, submarine, rachete de croazier─â ┼či, ├«n general, cum spunea odinioar─â alt Comandant Suprem, s─â ne dot─âm cu tot ce este necesar ┼či din produc┼úie proprie, c─â de aia avem speciali┼čti cu care ne m├óndrim. Generalii de acum sunt fructul mai mult sau mai pu┼úin copt sau chiar r─âscopt ┼či le este scuzat ra┼úionamentul linear de cazarm─â. Dar competen┼úele digitale ┼či preg─âtirea pentru lumea competi┼úiei cumplite pentru resursele societ─â┼úii de m├óine ar trebui s─â fie priorit─â┼úile reale ┼či nu numai asumate, la ordin, pe linia de comand─â ┼či control, deoarece a┼ča e la mod─â ┼či astfel ├«i mai aburim profesionist pe naivii de la Bruxelles.

Dac─â asta vrem, chiar sunt sigur c─â vom reu┼či. Timp ├«n care pr─âpastia ├«ntre nivelul ┼či sensul de dezvoltare se ad├ónce┼čte ├«ntre noi ┼či restul Europei, inclusiv fa┼ú─â de vecinii no┼čtri de lag─âr comunistUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite