Frica de afurisenie şi politichia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, noul guvern tehnocrat al României, condus de Dacian Cioloş, a dat prima măsură a competenţei sale, prin prezentarea proiectului bugetului de stat pe 2016. O măsură completată şi de o etapă media, menită să-i facă mai bine cunoscuţi pe membri Executivului şi proiectele acestora, dar, în special, să-şi atragă simpatia şi susţinerea opiniei publice.

Exerciţiul de transparenţă a fost la un pas să se transforme într-un conflict Guvern-Biserica Ortodoxă Română, dar şi cu o schismă între premier şi cel mai important ministru al său, Anca Dragu Paliu, ministrul Finanţelor, care a prezentat proiectul de buget pe 2016.

Prevederea din noul proiect de buget privind reducerea semnificativă a  sumelor alocate modernizării şi construirii de biserici, anunţată public de  noul şef al Finanţelor, care consideră mai importantă alocarea de fonduri în plus Educaţiei decât BOR, a fost primită cu bucurie de cetăţenii care nu sunt de acord cu finanţarea bisericilor de la bugetul de stat. Evident, pe moment, această măsură a crescut brusc simpatia şi aprecierea pentru noul guvern din partea opiniei publice.

Numai că  ”minunea” a durat doar câteva ore, până când, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aflarea veştii că instituţia pe care o conduce va primi mai puţini bani din buzunarele contribuabililor, a luat foc de supărare. După o sfinţire cu ”trafaletul” la Penitenciarul Jilava, Preafericitul a avut o ieşire publică, cu declaraţii şi răspunsuri la întrebările jurnaliştilor, moment media prin intermediul căruia mai că nu l-a afurisit pe premierul Cioloş, când i-a ameninţat pe guvernanţi că BOR îşi va revendica toate proprietăţile confiscate de-a lungul anilor de stat.

Ameninţarea şefului Bisericii l-a cam băgat în sperieţi pe tehnocratul-şef de la Palatul Victoria, care l-a sunat chiar în ziua de Moş Nicolae pe Preafericit, să-şi ceară iertare că a greşit şi să-l asigure că Guvernul va face tot ce îi stă în putinţă pentru asigurarea nevoilor bisericii şi în anul 2016. Dar, doar după posibilităţi, ar mai fi adăugat cu smerită promisiune politicianistă tehnocratul. Pe de altă parte, premierul l-a anunţat că anul viitor preoţii, bugetari ai statului, vor beneficia de importante măririri salariale.

Astfel, prim-ministrul Dacian Cioloş s-a sucit doar el ştie din ce interese, pupând umil mâna Preafericitului, deranjat, din ”greşeală”, de ministrul prea tehnocrat al Finanţelor, care a îndrăznit să pună Educaţia înaintea intereselor Bisericii. Probabil că după ce s-a reconciliat cu şeful ortodox, şeful Guvernului a urechiat-o pe prea îndrăzneaţa împărţitoare a banilor publici, care, printre alte probleme, a declarat că trebuie luată în discuţie şi impozitarea veniturilor BOR, o altă chestiune extrem de delicată şi de neacceptat de către instituţia vizată.

Dacă premierul şi-a obţinut iertarea printr-un telefon de Doamne ajută, pe de o parte, şi oprobiul unei părţi a opiniei publice pe de altă parte, probabil că ministrul Anca Dragu Paliu şi-a atras afurisenie grea din partea preasfinţilor, de care s-ar putea să nu scape nici măcar dacă se duce şi cumpără din bani personali o tonă de lumânări cu ştampila BOR. Oricum, prima impresie este că domna ministru a Finanţelor are un alt nivel de competenţă şi curaj, să vedem cât o ţin curelele şi o susţine premierul, arătând pe alocuri şi anumite abilităţi de politician pe care îl întrebi ceva şi îţi răspunde altceva, comparativ cu predecesoarea sa Ioana Petrescu, poreclită la vremea ei de ministreasă şi ”Madam Usturoi” sau ”MTO”.

În rest, colegii ei din guvernul tehnocrat care au dat testul media, săptămâna trecută, Mihnea Moţoc de la Apărare, s-a arătat mulţumit de creşterea semnificativă a bugetului acestei instituţii, Achim Irimescu de la Agricultură, care şi-a anunţat printre priorităţi accesarea mai bună a fondurilor europene şi revitalizarea cercetării, Adrian Curaj de la Educaţie, care a revocat Consiliul de Etică, să vedem cât îl ţine curajul, au ieşit destul de bine în ochii critici ai opiniei publice.

Chiar dacă şi Sănătatea se numără printre ministerele cu creşteri prevăzute în bugetul pe anul viitor, se pare că suma alocată îi nemulţumeşte pe membrii Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, care revendică un procent de 6% din PIB, considerând insuficient 4,2% cât prevede noul proiect bugetar, procent ce continuă subfinanţarea acestui important domeniu. Deocamdată, proiectul de buget pe 2016 este doar pe hârtie, urmând să fie dezbătut şi aprobat în Parlament.

În ceea ce priveşte ieşirea unei părţi a guvernului tehnocrat în faţa opiniei publice, la circa o lună de la investire, transparenţa de care dă dovadă este binevenită. Mai mult, aduce în prim-plan probleme care frământă şi nemulţumesc o parte din societatea românească. Dezbaterea acestor chestiuni este mai benefică, pozitivă şi indicată decât trecerea chestiunilor spinoase, sensibile pe ascuns şi tratarea lor sub preş.

Aşteptăm şi restul miniştrilor să iasă în faţa opiniei publice, să-şi prezinte proiectele şi să spună cum înţeleg să facă faţă problemelor din domeniile peste care au fost puşi miniştrii. Oare, domnul ministru de la Interne, Petre Tobă, va avea curaj să iasă public şi să-şi justifice doctoratul de care este acuzat de plagiat sau nu va mai apuca să dea explicaţii din funcţia actuală?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite