Filtrarea investiţiilor din afara UE – o necesitate strategică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiectivul mecanismului este să împiedice preluarea controlului, proprietăţii sau gestionării infrastructurilor critice de către entităţi din afara UE
Obiectivul mecanismului este să împiedice preluarea controlului, proprietăţii sau gestionării infrastructurilor critice de către entităţi din afara UE

Statul belgian a decis să filtreze investiţiile din afara UE în sectoare-cheie din economie. Belgia devine, astfel, a 19-a ţară din UE care, la recomandarea Comisiei Europene, instituie acest sistem de protecţie a infrastructurilor de interes strategic în faţa unor posibile ingerinţe externe. Principalii investitori vizaţi sunt cei din Rusia şi China.

Mecanismul de avizare şi supraveghere va fi operaţional de la începutul anului viitor. Obiectivul său este să împiedice preluarea controlului, proprietăţii sau gestionării infrastructurilor critice de către entităţi din afara UE. ”Ţinând cont de situaţia geopolitică actuală şi de războiul din Ucraina, acest mecanism vine la momentul potrivit”, a declarat ministrul belgian al Economiei, Pierre-Yves Dermagne, potrivit cotidianului ”L’Echo”.

”Belgia este o economie deschisă şi investiţiile străine sunt cruciale pentru noi. Dar să nu fim naivi. În sectoarele de importanţă strategică, precum energia, sănătatea şi presa, trebuie să verificăm dacă investiţiile străine ne ameninţă securitatea”, explică premierul belgian, Alexander De Croo.

Sectoarele vizate de acest sistem de protecţie sunt: energia, transporturile, alimentarea cu apă, sănătatea, apărarea, presa, stocarea datelor, industria aerospaţială şi infrastructurile electorale şi cele financiare, precum şi terenurile şi imobilele necesare utilizării acestor infrastructuri.

Concret, o companie străină trebuie să notifice Comisiei Interfederale de Filtrare (CFI) faptul că doreşte să preia 25% din drepturile de vot într-o structură economică din domeniile menţionate. Inclusiv în mass-media, pentru a combate, astfel, dezinformarea organizată. Omisiunea notificării atrage o amendă de 10% până la 30% din valoarea investiţiei vizate. Iar Comisia abilitată se poate auto-sesiza în lipsa notificării, conform ”Le Soir”.

Pragul de la care un investitor intră în vizorul CFI scade la 10% pentru apărare, securitate cibernetică, energie şi comunicaţii electronice, cu condiţia suplimentară ca, în anul precedent investiţiei, cifra de afaceri a societăţii din Belgia, în care investeşte entitatea din afara UE, să fi fost peste 100 de milioane de euro.

 ”Să nu fim naivi. În sectoarele de importanţă strategică, precum energia, sănătatea şi presa, trebuie să verificăm dacă investiţiile străine ne ameninţă securitatea” - Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei

Dacă mecanismul vizează pentru început preluarea participaţiei într-o companie din Belgia, un grup de lucru pregăteşte, deja, extinderea filtrării la achiziţiile publice şi la activităţile economice directe ale investitorilor din state terţe Uniunii Europene.

Procedura va cuprinde două etape: o verificare în maxim 40 de zile şi avizul CFI către ministerele competente. În cazul unei respingeri a investiţiei, investitorul poate contesta decizia în 30 de zile, la Tribunalul Comercial.

Discuţiile în Belgia pe tema acestui sistem de control au început în 2020 şi au fost accelerate de pandemie şi războiul din Ucraina. Potrivit precizării ministrului Justiţiei, între actorii mecanismului de filtrare se va afla şi Siguranţa Statului, serviciul belgian de informaţii.

”Una din consecinţele pandemiei de Covid-19, în particular la nivel economic, este că ţări precum China sunt în căutare de achiziţii strategice ale întreprinderilor în dificultate. Apar oportunităţi, mai ales în industria de înaltă tehnologie, ceea ce poate permite unei ţări să-şi consolideze poziţia strategică şi să se instaleze pe piaţa europeană”, avertiza recent directorul Serviciului de Analiză al Siguranţei belgiene.

Potrivit Regulamentului UE 2019/452 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, ”Uniunea şi statele membre au posibilitatea de a adopta măsuri restrictive privind investiţiile străine directe din motive privind securitatea sau ordinea publică, sub rezerva îndeplinirii anumitor cerinţe”. Cadrul UE pentru examinarea investiţiilor străine directe a devenit pe deplin operaţional începând cu 11 octombrie 2020 şi cuprinde un sistem de coordonare între statele UE şi Comisie.

* o analiză europolis-forum.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite