Engleza vorbită fluent – paşaportul pentru un viitor de succes

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citesc zilele acestea articole şi comentarii nenumărate pe tema acceptării în legea învăţământului a admiterii la facultate fără diploma de Bacalaureat. Sunt păreri vehemente şi pro şi contra. Nu îmi voi exprima aici propria părere. Îmi pun însă întrebarea... dacă diploma de bac şi statutul unui absolvent de bacalaureat nu sunt atât de importante, atunci ce ar putea face diferenţa?

Ştiu cazuri concrete de liceenii români care au aplicat la universităţi din Danemarca fără să aibă o diplomă de Bac şi au fost acceptaţi. Însă nu ştiu universităţi la care poţi aplica fără să ai o diplomă internaţională la o limbă străină – de cele mai multe ori la engleză. Cred că acesta este răspunsul – o bună pregătire la limba engleză şi un examen internaţional promovat cu brio te diferenţiază de ceilalţi, îţi oferă şansa unui viitor de succes, a unui job bine plătit, şansa de a călători în toată lumea, de a putea comunica şi cunoaşte mentalităţi şi culturi diferite.

Există multe examene de limba engleză, create pentru a evalua capacitatea de utilizare a limbii engleze de care dispune o persoană. Probabil cele mai cunoscute sunt Examenele Cambridge. Acestea acoperă toate nivelurile din Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi (Common European Framework of Reference for Languages – CEFR), începând cu A1, până la C2.

Dar ce putem face pentru a obţine această recunoaştere oficială a abilităţii de utilizare a limbii engleze?

Voi enumera, pentru părinţi în special, o serie de sugestii culese de-a lungul timpului din experienţa celor 12 ani de conducere a unui centru de limbi străine. Sunt lucruri testate şi implementate în cadrul cursurilor noastre. Toate s-au dovedit de mare ajutor pentru cei care doresc să îşi încurajeze şi să îşi îndrume copilul să se pregătească pentru un examen Cambridge.

1.    Aflaţi care este nivelul lui de limba engleză. În această privinţă, se recomandă susţinerea unui test de evaluare şi plasare în diverse grupe, în funcţie de nivel. Înainte de înscrierea pentru un curs la Shakespeare School, oferim întotdeauna oportunitatea cursanţilor noştri de a afla care le este nivelul de limba engleză.

2.  Pregătire în prealabil. Oricât de bine credeţi că stăpâneşte noţiunile de limba engleză, aprofundarea şi recapitularea elementelor de limbă, într-un curs dedicat pregătirii unui examen Cambridge poate face diferenţa dintre rezultate foarte bune şi rezultate mediocre.

3.   Cursurile de pregătire potrivite. Este la fel de important ca atunci când alegeţi pregătirea suplimentară la limba engleză să vă asiguraţi că beneficiaţi de cunoştinţele şi priceperea unor profesori foarte bine pregătiţi care îl vor îndruma pe copil în descoperirea tainelor limbii engleze.

4.   Metoda eficientă, adaptată modului de învăţare al copilului. Cursurile de engleză trebuie să îi permită copilului să îşi atingă potenţialul prin alegerea celor mai potrivite activităţi pentru el, fie că este vorba de mişcare, muzică sau elemente vizuale. Cu ajutorul resurselor moderne şi variate, orele de curs pot fi transformate într-o adevărată experienţă inedită şi interactivă de învăţare a limbii engleze: proiecţii şi diverse activităţi la tabla interactivă, manuale cu suport audio şi video, jocuri şi concursuri.

5.      Încrederea în forţele proprii. Un curs interactiv şi dinamic, antrenat de dialoguri, jocuri de rol, competiţii la tabla interactivă şi nenumărate materiale audio-video îl fac pe copil să înţeleagă, să scrie şi să se exprime cu uşurinţă în limba engleză şi, cel mai important, să dobândească încredere în forţele proprii.

6.      Expunerea la limba engleză. Aceasta se poate realiza prin vizionarea de filme în engleză fără subtitrare (sau cu subtitrare, tot în limba engleză), prin cărţi, muzică sau chiar jocuri pe calculator în limba engleză. Este esenţial pentru copilul vostru să îşi exerseze abilităţile de utilizare a limbii engleze şi în afara orelor de pregătire propriu-zisă. La Shakespeare School, am introdus pentru aceasta un Club de Conversaţie cu profesor nativ.

Putem concluziona spunând că, deşi pregătirea pentru susţinerea examenului Cambridge se fundamentează pe activităţile specifice, de limba engleză, acest proces este unul “de echipă”, fiind un efort comun, susţinut, de către copilul dumneavoastră, profesori şi colegi.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite