Eliminarea vizelor SUA pentru români, nu poze de campanie domnule preşedinte Iohannis!

0
0

Au trecut mai bine de cincisprezece ani de la aderarea României la NATO, douăzeci şi unu de ani de la stabilirea „Parteneriatului pentru viitor” marcă a administraţiei Constantinescu şi câteva luni de la apelul Comsiei Europene care a solicitat SUA eliminarea vizelor de călătorie pentru statele membre ale Uniunii Europene. Suntem membri ai NATO şi UE, parteneri strategici ai SUA şi chiar în aceste condiţii avem nevoie de vize...

La fiecare vizită a unui preşedinte postdecembrist în Statele Unite, eliminarea vizelor de călătorie în SUA a fost principala aşteptare a românilor în raport cu partenerul strategic, însă aproape de fiecare dată preşedinţii s-au întors smeriţi acasă, anunţând că foarte curând, în perioada următoare, peste câteva luni, problema va fi rezolvată.

Citesc, pe surse, în ultimele ore, că mizele întâlnirii Trump-Iohannis sunt: investiţiile SUA în România, prezenţa militarilor americani în România şi încă un pas pentru ridicarea vizelor.

Perfect de acord cu primele două, prezenţa militară a SUA şi NATO în România este importantă atât pentru ţară, cât şi în context geopolitic după recentele evenimente politice din Turcia, de asemenea investiţiile SUA în România este un alt subiect util ambelor părţi, însă lipsa unui răspuns tranşant, imediat, în speţa eliminării vizelor de călătorie ar reprezenta o nouă înfrângere pentru diplomaţia noastră, de sus în jos.

Prin urmare, domnule preşedinte Iohannis, importantă este eliminarea vizelor SUA pentru români şi nu pozele de campanie electorală din America.

Şi dacă tot vorbim de vizita şefului de stat român în SUA, în prologul mediatic al ultimelor ore s-a produs şi o mică eroare cronologică, în multe ştiri, prima vizită în SUA a unui lider român fiind prezentată ca întrevederea dintre Nicolae Ceauşescu şi omologul său Richard Nixon din decembrie 1973.

Vizita Reginei Maria a României în SUA în 1926, care a inclus o paradă spectaculoasă ţinută la New York, este prima vizită oficială a unui înalt lider român peste Atlantic, Regina exprimându-şi recunoştinţa pentru sprijinul primit la Marea Unire din 1918: „În toate colţurile Americii există oameni care mi-au ajutat ţara. Vreau să le strâng mâna, să îi privesc în ochi şi să le spun din toată inima cât de recunoscători le suntem pentru sacrificiile lor“.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite