Ei pot ucide visătorii, dar nu şi visul!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara care l-a dat pe Mihai Eminescu în cultură, pe Victor Babeş în ştiinţă, pe Gheorghe Hagi în sport, România noastră mai are multe de oferit lumii. Şi poate chiar în ograda Dumneavoastră sau în cartierul unde trăiţi s-a născut un geniu sau un mare talent. Cu ce vise îi veţi hrăni imaginaţia?

Ei pot ucide visătorii, dar nu pot ucide visul. Visul acestor tinere gimnaste din Deva a fost hrănit de generaţii întregi de campioni! 

Românii au ce să ofere lumii, şi oricine a copilărit cu gândul la Nadia Comăneci, la Ivan Patzaichin sau Nicu Vlad, ştie asta. Trebuie să reînviem mentalitatea de campion. Viaţa e o luptă, nu o şezătoare în aşteptarea ajutoarelor sociale. 

Pentru mine, visul unei Românii libere, demne şi prospere n-a murit. E mai actual ca oricând. Visul libertăţii îi trezeşte dimineaţa devreme pe milioanele de antreprenori din ţara asta. Visul demnităţii îi motivează pe sutele de mii de românii care, departe de casă, în Occident, muncesc pe rupte şi vor să fie respectaţi. Visul prosperităţii îi face pe mulţi să-şi încheie ziua de lucru la ora 9 sau 10 seara: copiii vor primi lecţii la pian doar dacă părinţii vor avea pus ceva deoparte. 

În Occident, am descoperit că important e să înveţi cum să înveţi. În România, am aflat importanţa rădăcinilor şi a unui legământ faţă de înaintaşi şi faţă de cei nenăscuţi încă. Pentru ambele experienţe, e nevoie de umilinţă, curaj, determinare. Lumea n-a început cu noi, dar nici viaţa nu-i chiar o întâmplare.

Campionii au vise. Ei ne-au învăţat că trebuie să te adaptezi, dar şi să rămâi fidel. Să inovezi, fără să uiţi tradiţia. Să fii creativ, dar nu original cu orice preţ. Creşti doar având curajul să alegi. Faci progrese privind mereu privind înainte. Mereu sfidând atracţia eşecului. Scara virtuţilor e pentru cei curajoşi. 

Dacă vrei succesul, atunci parcurgi un kilometru în plus şi dormi o oră mai puţin, fără să rămâi prizonierul prostiei sau al trufiei semenilor invidioşi. Dacă vrei să fii campion, adaptezi resursele la vis, nu visul la resurse.

Au trecut 24 de ani de libertate şi vor câştiga lupta doar cei care continuă să viseze. Ţara care l-a dat pe Mihai Eminescu în cultură, pe Victor Babeş în ştiinţă, pe Gheorghe Hagi în sport, ţara asta mai are multe de oferit lumii. Şi poate chiar în ograda Dumneavoastră, poate chiar pe strada copilăriei sau în cartierul unde trăiţi astăzi, s-a născut un geniu sau un mare talent. Depinde de noi, doar de noi, cum îl vom creşte, ce-i vom spune, cum îi vom hrăni visul. 

Timpul Crăciunului e timpul viselor retrezite. Haideţi să fim ţara lui Da, se poate!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite