Documente clasificate americane, secretizate la cel mai înalt nivel, au ajuns în spațiul public. Operațiune de spionaj sau intoxicare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse convergente din mai multe agenții de informații spun că o mare parte dintre documentele pe care vi le prezentăm și noi sunt autentice.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Argumentul fiind că, oficial, în SUA a fost demarată „o anchetă interagenții” pentru a stabili dacă cel puțin unele dintre documentele fotocopiate au fost prelucrate sau în ce măsură, cum se tem foarte mulți, avem de-a face cu una dintre cele mai importante breșe de securitate din ultima perioadă și cu foarte importante consecințe nu numai pentru diversele instituții americane implicate militar și diplomatic, dar și pentru relațiile cu NATO și alte câteva state aliate apropiate SUA și, în aceeași măsură, constituind și piste esențiale pentru cei din FSB în identificarea „cârtițelor” sau „conservelor” americane recent activate eventual amplasate în serviciile de informații rusești. 

Este foarte grav mai ales că, oră de oră, surse americane de nivel înalt se grăbesc să confirme autenticitatea celei mai mare părți a documentelor, ceea ce pare să indice că nu ar fi vorba despre o operațiune de spionaj externe menită să destabilizeze credibilitatea americanilor ci, aproape și mai important, că sursa sau cele foarte puține surse care stau la originea masivei scurgeri de informații vine din interiorul serviciilor de informații americane. Asta ar complica extrem de mult situația și așa explozivă deoarece, în actualul context, ar reprezenta un act de trădare posibil motivată ideologic așa cum s-a întâmplat deja în decursul ultimilor ani, cu un singur element nou: dacă analizați la rezoluție înaltă documentele pe care vi le prezentăm veți vedea că este vorba despre planuri operaționale militare destinate celor mai înalte eșaloane militare, restricționate pentru uzul comandanților naționali și cu indicația interzicerii de difuzare chiar către puterile aliate sau cu indicația de a fi circulate exclusiv între participanții la circuitul de interceptare și interpretare  informaților „Five Eyes”.  

Scandalul poate fi uriaș și, ca mișcare preventivă de urgență, americanii încearcă acum, prin această anchetă deschisă oficial sâmbătă de Ministerul de Justiție, să limiteze pe cât posibil consecințele în primul rând pentru securitatea națională. Dar și pentru a potoli temerile legate de eterna temă – revenită acum în actualitate – a spionării aliaților, în cazul de acum fiind vorba inclusiv de statul major ucrainean sau despre informații care vorbesc despre cumpărările de arme făcute de Grupul Wagner pentru Turcia în Mali sau foarte interesante informații despre dezbaterile strict confidențiale din guvernul sud-coreean privind livrarea de muniții către Ucraina. În fine, una dintre cele mai interesante probleme privește interpretare posibilă a informațiilor privind faptul că responsabili din Mossad și-ar fi încurajat unii subordonați să ia parte sau să susțină amplele manifestări naționale din Israel împotriva reformei sistemului judiciar, ceea ce, evident, Mossadul anunță a fi o pură invenți. Dar ceea ce este cu adevărat important, subliniază unele surse, este penetrarea sistemelor confidențiale de informații din Israel și ineficiența dovedită acum a sistemelor foarte avansate de protecție folosite doar de armata și serviciile de securitate din Israel. 

Experți în contra-spionaj spun că ancheta din acest moment are sarcina de a răspunde și la altă întrebare esențială: cât timp a trecut între realizarea fiecăruia dintre materialele fotocopiate și prima lor difuzare care nu este neapărat și cea publică, ci a fost destinată decodificării și interpretării rapide de către unul sau mai multe servicii ostile de informații. Asta ar fi o procedură clasică de spionaj care, ulterior, este folosită pentru o trecere spectaculoasă în zona publică, tocmai pentru a acoperi urmele primei operațiuni și a tulbura apele stârnind o furtună mediatică de amploarea cele de acum. Dar, la fel de posibil, se prea poate să fie o operațiune de activism politic de timp „public disclosure” din seria celor care au produs imense daune, nici până acum posibil de evaluat în întregime, prin „livrarea” de tone de documente cu grad divers de secretizare către rețele de tip Wikileaks, printre mult altele. 

Repet, este încă în curs evaluarea de către serviciile de contraspionaj americane, civile și militare (dar nu numai) a posibilității ca unele documente, în totalitate sau parțial) să fi fost falsificate de către servicii profesioniste. În ce proporție, urmează să vedem. Dar este limpede, cel puțin din datele de până acum, că nu ar fi fost lansată o anchetă federală de asemenea amploare dacă ar fi vorba despre o simplă perdea de fum menită să acopere ofensiva reală. În lumea atât de complicată a serviciilor de informații totul este posibil și, în același timp, se începe prin eliminarea scenariilor cele mai dramatice tocmai fiindcă, de atât de multe ori, s-au dovedit absolut reale. 

Lectură plăcută și instructivă chiar dacă, în final, s-ar putea să fie vorba doar despre pagini dintr-un viitor de capă și spadă cu militari americani. Poate iese și-un film de succes.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite