Democraţia la elevi: Candidaţi unici pentru conducerea Consiliului Elevilor
0Astăzi a început, la Craiova, Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), eveniment la care liderii elevilor din toată ţara se întâlnesc, spun organizatorii, pentru a-şi alege reprezentanţii. Nu ştiu dacă putem vorbi despre o competiţie reală, căci la 2 dintre cele 3 funcţii de conducere din CNE nu aspiră decât un singur candidat, situaţia întâlnită inclusiv în cazul funcţiei de preşedinte al elevilor din România.
Ca niciodată în ultimii ani, Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor are un final aşteptat. Ştim cine vor fi preşedinte al CNE şi secretar pe externe (Departamentul educaţie şi comunicare) pentru că ambele funcţii reprezentative la nivel naţional sunt vânate de câte un singur candidat. Mult trâmbiţata "alegere a reprezentanţilor elevilor" din comunicatele de presă este doar o formalitate, Adunarea Generală, formată din preşedinţii consiliilor judeţene ale elevilor, fiind pusă în faţa faptului împlinit. Singura bătălie se va da pe postul de secretar pe organizare internă.
Candidaţii pentru conducerea CNE:
- preşedinte: Horia Oniţă (Bihor);
- secretar externe: Mihaela Ban (Satu Mare);
- secretar interne: Andra-Ştefania Dumitrică (Vâlcea), Cătălin Zugravu (Neamţ), Eusebiu-Mihail Tudoroiu (Prahova).
Viitorul sună bine, dar nu răspunde nimeni!
Nu-i aşa că e trist? Structura care se laudă că "stimulează participarea activă a tinerilor în procesul decizional în legătură cu toate aspectele ce ţin de învăţământul preuniversitar", care pretinde că pune umărul la reformarea învăţământului şi care are membri aleşi ce dau nişte mecanismul diabolic prin care comuniştii alegeau şeful statului.
Pe vremea mea...
Adunarea Generală a CNE era punctul culminant al ciclului de alegeri anuale din consiliul elevilor. Se formau tabere, se discutau măsuri, se dezbăteau intens probleme ale elevilor, deci jocuri şi discuţii perfect normale pentru o structură care îşi asumă că se află la baza unui exerciţiu democratic al cărui rezultate se vor vedea peste câţiva ani, la vot. Pe partea de reprezentare, am vorbit deja despre ce a făcut Consiliul Naţional al Elevilor în ultimul an pentru elevii din România. Concluzia e destul de tristă având în vedere că vorbim de munca unor tineri născuţi şi crescuţi într-o democraţie: blat cu Ministerul Educaţiei.
Pentru alegerile elevilor de anul trecut am făcut o analiză a promisiunilor candidaţilor la preşedinţia CNE. Nu voi mai repeta demersul pentru că nu am ce să compar. Probabil voi scrie, după Adunarea Generală, un articol în care voi rezuma toate angajamentele pe care şi le-au luat reprezentanţii "aleşi" la Craiova.
Apropo de Craiova, în anul în care Cluj-Napoca deţine titlul de Capitală Europeană a Tineretului, paradoxal, Consiliul Naţional al Elevilor se întâlneşte în inima Olteniei. N-aş avea nicio problemă cu asta dacă nu aş şti că decizia privind oraşul în care are loc cel mai important eveniment al structurii reprezentative a elevilor nu le-a aparţinut liderilor elevilor aflaţi la final de mandat, ci guvernanţilor. E o decizie politică, aşa cum mi se pare şi cea luată în cazul Eurovision România 2015. Vă daţi seama cât de reprezentativ şi independent e Consiliul Naţional al Elevilor dacă Ministerul Educaţiei decide pentru structura elevilor chiar şi locul în care trebuie să îşi ţină adunările?
Din discuţiile pe care le-am avut cu membrii Adunării Generale a CNE, liderii judeţeni ai elevilor nu au candidat pentru funcţiile de conducere din Consiliul Naţional al Elevilor din cauza statului juridic neclar al structurii şi a unei popularităţi tot mai scăzute a CNE la "firul ierbii", adică printre elevii din România, mai ales după ce Consiliul Naţional al Elevilor nu a fost primit în OBESSU. A avut un rol şi poziţia celor 11 organizaţii judeţene (un sfert din Adunarea Generală), care au acuzat anul trecut CNE că s-a lăsat influenţat politic.
Îmbucurător este faptul că mulţi lideri judeţeni ai elevilor au planuri mari, intenţionând să pună bazele unor asociaţii de elevi, pe modelul Asociaţiei Elevilor din Constanţa. De aici apare şi ideea unei federaţii, care mie nu îmi sună deloc rău. Vă đaţi seama că ministerul nu are niciun interes ca reprezentanţii elevilor să fie independenţi şi vocali, aşa că ne putem aştepta la tot felul de şicane şi manipulări dinspre strada Gen. Berthelot.
Pentru cei interesaţi, platforma Wedu transmite mâine live, începând cu ora 10:00, lucrările Adunării Generale a CNE, care includ deschiderea oficială, prezentarea rapoartelor de activitate, alegerile pentru funcţiile executive.