Demascați: Spionii lui Putin în Germania

0
0
Publicat:

Arestarea a doi bărbați care ar fi spionat pentru Rusia confirmă că Germania este ținta serviciilor de informații străine. Se întâmplă de mai multă vreme. O trecere în revistă a celor mai spectaculoase cazuri.

"Caz grav de suspiciune de spionaj în favoarea regimului criminal al lui Putin"
"Caz grav de suspiciune de spionaj în favoarea regimului criminal al lui Putin"

Autoritățile germane au dispus arestarea, miercuri, a doi bărbați suspectați că ar fi cercetat, fotografiat și filmat unități militare și linii de cale ferată din Germania cu scopul de a furniza unui serviciu secret rusesc informații despre transporturile de ajutoare din Republica Federală către Ucraina. Potrivit procurorului general, cei doi suspecți reținuți la Bauyreuth, în landul Bavaria, ar fi plănuit inclusiv atacuri asupra acestor rute de transport.

"Acțiunile urmăreau în special să submineze sprijinul militar acordat Ucrainei de către Republica Federală împotriva războiului de agresiune rusesc", a precizat Parchetul General Federal într-un comunicat de presă transmis după arestarea celor doi bărbați. Suspecții au atât cetățenie germană, cât și rusă. Ei ar fi spionat inclusiv unități ale armatei americane, precum cele din localitatea Grafenwoehr din Bavaria, unde sunt antrenați soldații ucraineni.

Unul dintre cei doi suspecți ar fi discutat despre posibile operațiuni de sabotaj în Germania cu o persoană aflată în legătură cu un serviciu secret rusesc.

Procuratura Generală a Germaniei
Procuratura Generală a Germaniei

Principalul suspect s-ar fi alăturat între 2014 și 2016 unei unități armate a autoproclamatei "Republici Populare Donețk" din estul Ucrainei. Din acest motiv, el este acuzat inclusiv de apartenență la o organizație teroristă străină. Dacă vor fi condamnați, bărbații ar putea fi condamnați la pedepse de până la zece ani de închisoare.

Un caz răsunător

Potrivit Parchetului Federal de pe lângă Curtea Federală de Justiție, bărbații sunt "puternic suspectați că au lucrat pentru un serviciu secret străin într-un caz deosebit de grav". Ministrul federal de interne, social-democrata Nancy Faeser, vorbește despre "un caz deosebit de grav de suspiciune de spionaj în favoarea regimului criminal al lui Putin".

Ministrul federal de externe, Annalena Baerbock, l-a convocat joi pe ambasadorul rus la Berlin. În termeni diplomatici, gestul exprimă o nemulțumire vădită a părții germane. Cazul presupușilor spioni a fost comentat inclusiv de cancelarul federal Olaf Scholz, care a subliniat că "Germania nu poate accepta niciodată ca pe teritoriul ei să aibă loc astfel de activități de spionaj”.

Agent dublu ca șef de departament la BND?

Este Serviciul German de Informații din Berlin bine protejat de acţiuni de spionaj?
Este Serviciul German de Informații din Berlin bine protejat de acţiuni de spionaj?

Alți doi bărbați judecați la Berlin pentru trădarea de secrete de stat pentru Rusia sunt Carsten L. și complicele său, Arthur E. Ei sunt suspectați că ar fi primit sume mari de bani pentru activitățile lor ca agenți. Dacă vor fi găsiți vinovați de trădare deosebit de gravă, inculpații ar putea fi condamnați la închisoare pe viață.

Carsten L., care era responsabil cu "securitatea personalului" în calitate de șef de departament la serviciul secret german BND, ar fi devenit el însuși un risc pentru securitate. Fostul ofițer Bundeswehr este acuzat că ar fi lucrat ca agent dublu pentru serviciul secret rus FSB. L. ar fi transmis documente secrete omului de afaceri E., care le-ar fi predat apoi FSB-ului. Pentru aceasta, L. ar fi primit suma de 450.000 de euro iar E. cel puțin 400.000 de euro. Această trădare de secrete ar fi putut permite FSB-ului rusesc să tragă concluzii despre metodele de spionaj ale BND.

În iunie 2022, ministrul german de interne,Nancy Faeser arăta că războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă "un punct de cotitură inclusiv pentru securitatea internă". În calitate de țară care susține Ucraina, Republica Federală probabil că este tratată cu deosebită atenție de serviciile secrete rusești, a spus Faeser. Ea a avertizat împotriva spionajului, a campaniilor de dezinformare și a atacurilor cibernetice rusești.

Familia Anschlag transmite pe unde scurte

Merită însă amintit că spionii nu au început să transmită informații din Germania la Moscova abia după începutul invaziei rusești în Ucraina. Să luăm de pildă un cuplul de agenți ruși care, sub numele Andreas și Heidrun Anschlag, au simulat o existență banală, pretinzând că nu sunt decât doi oameni onorabili din clasa de mijloc. El, inginer. Ea, gospodină.

"Andreas Anschlag" însoţitt de avocații săi la procesul de la Stuttgart din 2013
"Andreas Anschlag" însoţitt de avocații săi la procesul de la Stuttgart din 2013

În realitate însă, cei doi lucrau ca agenți pentru Moscova încă de la sfârșitul anilor '80. Inițial pentru serviciile secrete sovietice, apoi pentru serviciile secrete rusești, cei doi au spionat NATO și Uniunea Europeană din Germania. Dat fiind că la acea vreme spionajul nu era încă o activitate predominant digitală, ei primeau ordinele prin mesaje criptate transmite pe unde scurte. Familia Anschlag a fost demascată abia în toamna anului 2011, probabil datorită unui pont al serviciilor de informații americane. În 2013, aceștia ei au fost condamnați la mai mulți ani de închisoare și, în cele din urmă, au fost expulzați în Rusia.

"Cercetași pentru pace"

În RDG, agenții care spionau pentru serviciile secrete ale statului socialist erau cunoscuți sub numele de "cercetași pentru pace". Se spune că aproximativ 12.000 dintre acești "cercetași pentru pace" au lucrat pentru Stasi, serviciul de securitate al statului est-german, în Germania de Vest în timpul Războiului Rece dintre Est și Vest. Între aceștia o găsim pe Gabriele Gast, descoperită abia după prăbușirea RDG și cu puțin timp înainte de reunificarea Germaniei.

Gabriele Gast (a doua din dreapta) și alți foști spioni au cerut reabilitarea ei în 1995
Gabriele Gast (a doua din dreapta) și alți foști spioni au cerut reabilitarea ei în 1995

Gast, care a venit din Germania de Vest, a fost recrutată de un ofițer Stasi în 1968, în timpul unei călătorii de cercetare pentru teza sa de doctorat: "Rolul politic al femeilor în RDG". Din acel moment, Gast a devenit informatoarea serviciilor secrete din Germania de Est și a făcut carieră la serviciul secret vest-german BND sub un nume fals. Ea este considerată cel mai notabil spion al RDG în Occident.

O cârtiță la fel de eficientă pentru Stasi trebuie că a fost și Alfred Spuhler. În calitate de oficial de rang înalt al BND, el a demascat sute de agenți occidentali care lucrau în RDG. Spuhler fost arestat în noiembrie 1989.

Un om cu multe fețe. Heinz Felfe se ascunde în spatele unui dosar în drum spre proces
Un om cu multe fețe. Heinz Felfe se ascunde în spatele unui dosar în drum spre proces

Agent dublu a fost și Heinz Felfe, care a ocupat multă vreme funcția de șef al diviziei "Contraspionaj Uniunea Sovietică" din cadrul BND. Fost membru al SS-ului nazist, Felfe a turnat la KGB-ul moscovit până în 1961. De-a lungul vieții sale, Felfe ar fi lucrat pentru nu mai puțin de șapte servicii secrete diferite, inclusiv pentru cel britanic MI6 și pentru "serviciul de securitate” național-socialist - SS.

Spionul din Cancelarie

Însă probabil cel mai răsunător caz de spionaj din perioada Războiului Rece în Germania este cel al lui Günter Guillaume. Ca refugiat din Est, el a venit în Germania de Vest în 1956 împreună cu soția sa Christel. Misiunea celor doi era să pună la dispoziția Stasi informații interne despre Partidul Social-Democrat (SPD). Guillaume a reușit să avanseze, ajungând consilier personal al lui Willy Brandt, cancelarul social-democrat din acea vreme.

Willy Brandt (stânga) a demisionat după demascarea ca spion a consilierului său Günter Guillaume
Willy Brandt (stânga) a demisionat după demascarea ca spion a consilierului său Günter Guillaume

În urma demascării lui Guillaume, cancelarul Brandt a demisionat din funcție la 6 mai 1974. Günter Guillaume a fost condamnat la 13 ani de închisoare iar soția sa la opt ani. Amândoi au fost eliberați în 1981, în urma schimb de agenți între RDG și RFG.

Executați: Elli Barczatis și Karl Laurenz

În general se știu mai puține lucruri despre agenții occidentali din RDG decât despre cei din partea cealaltă, poate și pentru că un număr deosebit de mare de informatori Stasi au fost demascați după căderea Zidului. Mulți dintre spionii BND din Est, pe de altă parte, probabil că nu au fost niciodată demascați, la fel și agenții din națiuni prietene, cum ar fi SUA, care au spionat inclusiv în Germania, ba chiar au interceptat telefonul mobil al fostei cancelare Angela Merkel.

Însă cazul celor doi agenți vest-germani Elli Barczatis și Karl Laurenz, care au reușit să transmită documente ale RDG în Occident la începutul Războiului Rece, la începutul anilor 1950, este tragic.

Elli Barczatis a lucrat ca secretar șef al prim-ministrului din RDG, Otto Grotewohl. Documentele guvernamentale transmite de aceasta iubitului ei Laurenz erau mai degrabă banale. Acesta este și motivul pentru care Laurenz nu a putut dezvălui autorităților RFG niciun secret de stat răsunător. Cu toate acestea, relațiile germano-germane intraseră la acea vreme într-o zodie nefastă iar RDG se afla încă sub influența stalinismului. După demascarea lor, Barczatis și Laurenz au fost condamnați la moarte și executați în 1955.

Peter Hille - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite