
De ce nu trebuie să treacă moţiunea de cenzură
0Am sperat că glasul raţiunii şi logica politică vor învinge până la urmă la PSD. N-a fost să fie. PSD s-a lansat în aventura moţiunii de cenzură fără să fie în stare să evalueze consecinţele, inclusiv în privinţa şanselor sale electorale. Noua conducere a PSD continuă talibanismul politic şi agresivitatea, menite să suplinească lipsa proiectelor şi a oamenilor de valoare care să conducă o ţară.
N-a învăţat nimic din alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Acum, România se află într-o situaţie extrem de dificilă, şi trecerea moţiunii de cenzură ar fi bomboana pe coliva economiei româneşti. Dacă nici atâta lucru nu pricep mai marii PSD, la alegeri îşi vor admira propria colivă.
Situaţia financiară a României este gravă
Spre deosebire de multe alte ţări, România a pornit în lupta contra COVID-19 fără bani, fără rezerve în echipamente şi instalaţii de ATI. Procurarea acestor echipamente, plus sprijinul destinat companiilor româneşti afectate, a dus la un deficit prognozat de 8,6% din PIB, după alte surse de până la 10-12% din PIB. Acest deficit trebuie finanţat din împrumuturi, dar deja ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, se plânge de neîncrederea cu care creditorii au început să privească România:
„Investitorii străini se întreabă ce se întâmpla cu datoria dacă un guvern pică. Plătiţi sau nu mai plătiţi dobânzile? Cum finanţaţi restul?”
„Dacă pierzi încrederea investitorilor străini nu prea mai ai de unde să iei şi ajungem la scenariul din 2009 şi 2010 când a venit FMI şi a împrumutat România, dar vin cu nişte condiţii îngrozitoare pentru foarte mulţi dintre românii”.
Dacă moţiunea de cenzură ar trece, România ar ajunge la mâna FMI şi iată ce condiţii pune această instituţie pentru creditarea masivă a României:
- reducerea cu 30% a personalului bugetar
- reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor şi cheltuielilor judeţene
- privatizarea CEC şi EXIM BANK, cele două bănci de stat
- privatizarea companiilor din sectorul energetic
- privatizarea parţială a sistemului sanitar
- reducerea arieratelor companiilor de stat
- aplicarea OUG 109 pentru toate companiile de stat şi regiile autonome
- îngheţarea salariilor în sectorul bugetar pentru 2 ani de zile.
-prorogarea creşterii punctului de pensie din septembrie 2020 până în septembrie 2021.
De toată această evoluţie negativă vinovaţi vor fi PSD şi toţi parlamentarii care ar vota moţiunea de cenzură.
Nu se ştie cum va evolua pandemia COVID-19
În două săptămâni începe şcoala, cu 3 milioane de elevi aflaţi la cursuri, în multe şcoli fără posibilitatea respectării regulilor de apărare împotriva coronavirusului. Ce efect va avea asupra ratei de răspândire a virusului? Nimeni nu poate şti. Experienţa ţărilor europene care au început deja şcoala este, mai degrabă, negativă. Ce facem dacă rata de contaminare ar creşte exponenţial, sau supraexponential? Închidem iarăşi toate şcolile? Îngheţăm anul şcolar? Ajungem iarăşi la stare de urgenţă? Cu ce consecinţe asupra parcursului şcolar ale elevilor?
Toate aceste întrebări ar trebui să-şi găsească răspuns de la un guvern credibil, valid, cu posibilitatea de a emite OUG-uri în caz de urgenţă, sau propune parlamentului proiecte de legi. Nu de la un guvern interimar, necredibil, cu puteri limitate. Încă un motiv extrem de puternic pentru ca moţiunea de cenzură să nu treacă.
Nu este momentul să devenim neserioşi în ochii partenerilor geostrategici
UE are un plan important pentru ajutorarea ţărilor afectate de COVID-19. Sume mari de bani sunt în joc dar, aşa cum a procedat mereu, UE vrea garanţii ferme de la guverne credibile ca banii nu ajung pe mâna unor infractori. Acuza PSD că actualul guvern fură din bani trebuie dovedită în instanţă. Pe vorbe nu-i crede nimeni. Şi dacă e să numărăm liderii PSD aflaţi în închisoare, sau care au făcut închisoare, socoteala nu iese în avantajul PSD. Şi NATO vrea să investească în logistica militară în ţara noastră. Dar, ca şi în trecut, are nevoie de o conducere credibilă, care în niciun caz nu poate fi dată de PSD şi acoliţii săi.
PSD nu poate prezenta un nume de premier şi o garnitură de miniştri
Fără un nume de premier credibil, altul decât Grindeanu sau Dâncu, fără un program serios şi sustenabil, fără o garmitura de miniştri care să fie cunoscuţi prin cariera lor de până în prezent, PSD nu poate emite la Cotroceni pretenţia de a forma un nou guvern. Şi atunci, la ce bun tot circul cu moţiunea de cenzură? Să vulnerabilizeze actualul guvern, în speranţa că va câştiga puncte electorale, plecând de la premiza că alegătorii sunt proşti şi nu înţeleg. Câte rânduri de alegeri mai trebuie să piardă PSD pentru a înţelege că realitatea este exact contrară?
Parlamentarii au dovedit că pot să înţeleagă interesele naţionale
În mai multe situaţii, parlamentari de la toate partidele s-au comportat cu demnitate şi înţelegere a intereselor ţării. Atunci când au votat guvernul Orban, în februarie, chiar în lipsa parlamentarilor PNL aflaţi în autoizolare. Când au dat legea necesară instituirii stării de alertă, în două zile. Când au prelungit, tot prin lege, starea de alertă. Deşi era de datoria guvernului să vină din timp, la parlament, cu propunere de lege pentru cele două situaţii.
Speranţa este că vor înţelege şi acum implicaţiile negative ale unui guvern interimar, fără toate pârghiile necesare guvernării în vremuri de criză. Dacă nu, îşi vor înscrie numele în lista trădătorilor de neam, care nu înţeleg realităţile şi abandonează ţara atunci când are mai mare nevoie de ei.