De ce nu atacă Iranul Israelul? Pentru că înţelege „ordinea mondială”

0
Publicat:

În ciuda alarmelor emise de servicii secrete, de către şefi de state şi guvern, Iranul ezită să atace Israelul. Un ultim avertisment a venit din SUA: „Iranul va suferi consecinţe „cataclismice” în cazul unui atac asupra Israelului”, a declarat  un înalt oficial american care a dorit să-și păstreze anonimatul.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Şi nu sunt doar  vorbe. Serviciile de informaţii iraniene ştiu capacitatea de răspuns a Israelului şi i-au potolit pe şefii religioşi ai Iranului.

Iranul nu are forţă militară să atace Israelul

Noul preşedinte iranian, Masoud Pezeshkian, ştie mai bine lumea în care trăim, şi nu visează „soluţii” militare dictate de religia islamică.

Iranul poate, cel mult, să repete soluţia atacului anterior. Există o distanţă de 2000 de km între Iran şi Israel, şi roiul de rachete şi drone trimis din Iran poate fi identificat, interceptat şi distrus înainte de a ajunge pe teritoriul Israelului. Aşa s-a întâmplat cu precedentul atac, mai ales că Israelul a primit ajutor de la aliaţii săi, America, Anglia, Germania şi alte ţări. Tot „roiul” a fost distrus cu câteva mici excepţii care n-au produs pagube importante.

Israelul s-a abţinut să reacţioneze cu aceeaşi monedă, a evitat o reacţie pe măsură. A trimis doar o rachetă care a căzut lângă o bază nucleară a Iranului, fără ca cineva să ştie pe unde şi cum a venit, nicicum s-o intercepteze şi să o distrugă.

Iranul ştie că Israelul are şi arme nucleare, ceea ce nu este cazul Iranului, până la momentul de faţă.

Israelul ştie tot ce se întâmplă, de aceea a şi reuşit să ucidă principalii şefi ai Hamas şi Hezbolah. Iar uciderea lui Ismail Haniyeh, şeful Hamas, nu a fost executată de spioni israelieni, ci de doi membri ai Gărzilor Revoluţionare iraniene cumpăraţi de Israel.

Tot Israelul a ameninţat cu o lovitură preventivă, în cazul în care constată că este iminent un atac al Iranului. Nu s-a întâmplat, ceea ce înseamnă că un astfel de atac nu este iminent.

Iranul are o suprafaţă imensă, în comparaţie cu suprafaţa Israelului, şi este greu, dacă nu imposibil, să o protejeze cu apărarea antiaeriană.

Rusia, un posibil aliat al Iranului, are propriile probleme, mai nou cele generate de incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk, aşa că nu poate ajuta Iranul într-un eventual conflict cu Israelul. Putin este în situația să explice de ce in loc să ocupe Rusia Ucraina, se întâmplă exact invers.

Dacă Iranul chiar voia să atace Israelul, trebuia s-o facă imediat. Acum, forţele americane şi aliate s-au plasat în puncte cheie din apropierea Israelului, au convenit la un plan de apărare şi ripostă, aşa că Iranul nu mai are nicio şansă să scape de răspunsul Israelului, dacă îndrăzneşte să atace.

Iranul a înţeles ce nu a înţeles Putin. Nu te poţi pune cu o ţară care este mult peste resursele militare proprii, inclusiv  ca putere economică, financiară, tehnologică. Ordinea mondială nu este dată de ambiţii imperiale şi de o armată pe care Putin o credea invincibilă, dar este măcinată de corupţie şi de incompetenţă.

Nici China nu atacă Taiwanul

În aceeaşi situaţie este şi China, care nu îndrăzneşte să ocupe Taiwanul, o insulă mai mică din apropierea Chinei, şi  care a fost parte din China. În afara forţelor americane dar şi ale altor ţări care ar ajuta Taiwanul să se apere, China depinde economic de ţări occidentale şi de America, care constituie o piaţă de desfacere pentru mărfurile care le produce. Fără această piaţă, economia Chinei s-ar prăbuşi.

Putin vântură ideea „autosuficienţei” economice a Rusiei, deşi majoritatea veniturilor veneau din comerţul de hidrocarburi cu occidentul, care acum nu se mai produce.

Să crezi în autosuficienţă într-o lume globalizată este o prostie.

Rusia a pierdut 600.000 de cetăţeni în războiul cu Ucraina, jumătate din potenţialul său militar, iar economia sa se prăbuşeşte sub acţiunea sancţiunilor occidentale. A devenit paria lumii civilizate, îşi pierde şi prestigiul cultural şi sportiv. Toată lumea o vede doar ca o ţară invadatoare.

Iranul şi China au învăţat din experienţa Rusiei şi nu vor s-o repete.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite