Cum vede Beijing-ul povestea balonului care a plutit deasupra Americii. China la zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm poziția MAE al Chinei și a experților chinezi, prezentate într-un articol publicat de Global Times cu privire la „balonul de recunoaștere chinezesc” descoperit zburând deasupra Statelor Unite, care a făcut mare vâlvă în rândul presei occidentale. Mesajul principal este mai degrabă împăciuitorist, pe ideea că Beijingul nu dorește confruntare cu America, nici populațiile celor două state nu ar dori așa ceva, dar nici restul lumii: „Când elefanții se luptă, iarba este cea care suferă, acesta este adevărul gol-goluț”.

Traducerea caracterelor din imagine: SUA exagerează „incidentul cu balonul” pentru a suprima China
Traducerea caracterelor din imagine: SUA exagerează „incidentul cu balonul” pentru a suprima China

Textul articolului este după cum urmează:

Militarii și Congresul SUA evidențiază speculațiile legate de incidentul de „spionaj”, mass-media ignoră explicațiile Chinei, iar SUA exagerează „incidentul cu balonul” pentru a suprima China

Pe data de 2 februarie, un oficial al Departamentului de Apărare al Statelor Unite ale Americii a anunțat că un „balon de recunoaștere suspect chinezesc” zboară deasupra Statelor Unite de câteva zile, fiind dat imediat în urmărire de autoritățile americane. Deși Pentagonul a susținut că nu ar reprezenta o amenințare militară sau personală la sol, mass-media locală și cea din Occident l-au etichetat rapid drept „balon spion chinezesc”. Mulți parlamentari și politicieni americani au profitat de această ocazie pentru a critica China de „nerespectarea suveranității Statelor Unite”, insistând asupra faptului că administrația Biden „nu poate rămâne tăcută” cu privire la acțiunile Chinei.

În ceea ce privește „incidentul cu balonul”, pe site-ul Ministerului chinez de Afaceri Externe a fost publicată în seara zilei de 3 februarie declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, prin care partea chineză își  exprima regretul că balonul s-a rătăcit în Statele Unite din cauza vânturilor de vest. China va continua să mențină dialogul cu partea americană pentru a gestiona în mod corespunzător situația neașteptată cauzată de fenomenul meteorologic. O serie de experți în domenii conexe au declarat în timpul unui interviu acordat celor de la Global Times că explicațiile oferite imediat de partea chineză cu privire la „incidentul cu balonul” au arătat sinceritatea acesteia în gestionarea relațiilor sino-americane. China și-a dorit întotdeauna să aibă o comunicare și schimburi sincere cu Statele Unite, să evite deteriorarea inutilă a relațiilor bilaterale și să caute interese comune practice.

În opinia experților, stabilizarea relațiilor sino-americane este benefică atât Chinei, Statelor Unite cât și restului lumii, iar „respectul reciproc rămâne principala condiție pentru ca relațiile bilaterale să revină pe drumul cel bun”.

„Nu prezintă un risc semnificativ de colectare de informații”

Potrivit CNN, Reuters, cât și altor mass-media din Statele Unite și Occident, „Pentag

onul a declarat pe data de 2 februarie că un „balon de spionaj chinezesc” a fost găsit zburând deasupra Statelor Unite”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului: Oficialii americani sunt convinși că balonul aparține Chinei
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului: Oficialii americani sunt convinși că balonul aparține Chinei

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder a declarat că: „Guvernul SUA a observat un balon de recunoaștere zburând la mare altitudine deasupra Statelor Unite, pe care l-a dat imediat în urmărire.” „Altitudinea la care obiectul se află este mult mai mare decât cea a traficului aerian civil și nu reprezintă o amenințare militară pentru personalul de la sol”, a adăugat acesta.

CNN a citat declarația lui Ryder în care sublinia că, întrucât partea americană s-a confruntat cu situații similare în ultimii câțiva ani, este „convinsă că balonul aparține Chinei”. El a mai declarat că, deși traiectoria de zbor a balonului a trecut prin „unele locații sensibile”, „nu a reprezentat un risc semnificativ de colectare de informații” și că, din punct de vedere al colectării de informații, a fost evaluat ca având „valoare adăugată limitată”. Deși oficialii americani nu au identificat acest „balon de recunoaștere suspect”, aproape toată presa occidentală l-a etichetat direct ca fiind un „balon de spionaj chinezesc”. New York Times a citat un oficial al Pentagonului care a declarat că balonul a zburat din China continentală lângă Alaska (Statele Unite), în ultimele zile trecând prin partea de nord-vest a Canadei, după care a ajuns în Montana (Statele Unite), unde a plutit deasupra zonei. Potrivit raportului, nu reiese clar ce „căuta” balonul în Montana, însă obiectul se oprise la o bază a forțelor aeriene americane, una dintre bazele de rachete intercontinentale ale SUA, „care se ocupă” cu sute de ICBM „Minuteman III”. (*o rachetă balistică intercontinentală terestră americană).

Unii politicieni americani au profitat imediat de acest incident pentru a exagera contextul. Președintele Camerei Reprezentanților al Statelor Unite, McCarthy, a declarat că liderii celor două partide din Camera Reprezentanților și comisia de top pentru informații vor ține un briefing pentru a asculta „raportul detaliat” cu privire la acest incident. El a postat pe rețelele de socializare că „desconsiderarea Chinei față de suveranitatea SUA este o acțiune destabilizatoare care trebuie abordată” și că administrația Biden „nu poate rămâne tăcută” cu privire la acțiunile Chinei. Guvernatorul Montanei Gianforte a postat pe Twitter că partea chineză „monitorizează Statele Unite și amenință securitatea națională a SUA prin diverse mijloace, cum ar fi „baloane de spionaj”, companii precum TikTok și achiziționarea de ferme americane”.

De la ,,frigiderul de spionaj” la ,,balonul de spionaj”

Ca răspuns la exagerările unor politicieni și ale mass-mediei americane, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Afaceri Externe a răspuns la întrebările reporterilor, publicând pe data de 3 februarie, la ora 21:35 o declarație prin care sublinia faptul că balonul este o aeronovă civilă, utilizată în principal în scopuri meteorologice. Devierea de la ruta programată se datorează capacității limitate de auto-direcție și de vânturile de vest.

Liu Ming, expert în dezvoltarea tehnologiilor spațiale și șeful Mientrop Technology, o companie de informații științifice și tehnologice, a declarat în data de 3 februarie celor de la Global Times că aceste baloane zboară de obicei la altitudini stratosferice, cu ajutorul vântului, iar direcția de navigare este dificil de controlat. Acesta a mai adăugat că, de fapt, navele comerciale care navighează pe coasta de vest a Statelor Unite lansează adesea astfel de baloane  pentru monitorizări meteorologice. În Statele Unite, este foarte obișnuit ca oamenii să elibereze spontan astfel de baloane. Raportul OZN lansat de Statele Unite înainte arată că OZN-urile observate de mulți americani sunt de fapt acest tip de balon.

Tot pe data de 3 februarie, Zhang Xuefeng, expert militar, a declarat pentru Global Times că capacitatea de control a balonului este slabă, existând puține echipamente la bord și că Republica Populară Chineză are o rețea de sateliți, așadar, așa-numita „folosire a baloanelor pentru spionarea Statelor Unite” este lipsită de sens. Merită menționat faptul că un oficial militar american a recunoscut într-un interviu acordat CNN că, de fapt, sateliții Chinei aflați pe orbita joasă a Pământului pot avea capacități similare sau mai bune de colectare a informațiilor, așa că „baloanele de mare altitudine au o valoare limitată de colectare a informațiilor. "

De ceva vreme, Statele Unite exagerează frecvent „amenințarea venită din partea Chinei” cu diverse rapoarte de „spionaj chinezesc”. Site-ul web „Russia Today” a raportat nu cu mult timp în urmă că un think tank din Washington numit „Observation, Orientation, Decision, Action” (OODA) a menționat într-un raport despre „frigiderele chinezești de spionaj”, susținând că aparatele electrice chinezești „pot trimite informații către Beijing pentru a vă spiona” prin intermediul cipurilor folosite în interior. Site-ul web „Russia Today” a afirmat că aceasta este exact aceeași declarație pe care o folosesc politicienii americani pentru a ataca Huawei, a face față aplicației TikTok și multor alte lucruri din China.

Relațiile sino-americane încă se află într-o perioadă critică

ABC, Compania Americană de Radiodifuziune a declarat că incidentul cu „balonul de spionaj” ar putea pune mai multă presiune asupra relațiilor sino-americane, deja tensionate. Potrivit Reuters, problema „balonului de spionaj”, construirea unei alianțe de cipuri de către Statele Unite împotriva Chinei, înființarea mai multor baze militare americane în Filipine și posibila vizită a lui McCarthy în Taiwan reprezintă toate crize potențiale pentru relațiile bilaterale. Însă, ambele părți trebuie să răspundă lumii la aceeași întrebare: Cum pot cele două mari economii ale lumii să evite un nou război rece? Conform raportului, având în vedere atitudinea din ce în ce mai dură a Congresului Statelor Unite, politica administrației Biden care are din ce în ce mai puțin spațiu de manevră în China, „chiar și zonele care sunt foarte specifice și nu au nicio legătură cu principalele diferențe actuale vor fi inevitabil afectate”.

Lu Xiang, expert în probleme legate de SUA la Academia Chineză de Științe Sociale
Lu Xiang, expert în probleme legate de SUA la Academia Chineză de Științe Sociale

Lu Xiang, expert în probleme legate de SUA la Academia Chineză de Științe Sociale, a declarat pe data de 3 februarie celor de la Global Times că, judecând după

acțiunile recente ale Statelor Unite, unele forțe americane nu vor să vadă loc de relaxare în relațiile sino-americane, iar unii politicieni și mass-media exagerează așa-numitul incident cu ,,balonul de spionaj chinezesc”. Acesta a mai adăugat că publicarea de știri negative de toate felurile pentru a suprima China este, de asemenea, o tactică comună folosită de Statele Unite în negociere.

Secretarul de stat, Blinken la „Summitul internațional pentru libertatea religioasă”
Secretarul de stat, Blinken la „Summitul internațional pentru libertatea religioasă”

Astfel, secretarul de stat american Blinken a făcut recent presiuni asupra Chinei. Acesta a ținut un discurs în urmă cu câteva zile la „Summitul internațional pentru libertatea religioasă”, calomniind din nou „genocidul Chinei împotriva uigurilor”. De aceea, Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat pe data de 3 februarie, că așa-numitul „genocid” al Chinei este o minciună a secolului fabricată de SUA. Statele Unite ignoră aceste fapte obiective și susțin în mod repetat minciuni și erori legate de Xinjiang, transformând această regiune într-un pretext pentru „a controla China”.

Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Universitatea de Afaceri Externe
Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Universitatea de Afaceri Externe

Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale din cadrul Universității de Afaceri Externe din China, a declarat pentru Global Times că SUA consideră că pot crea o serie de incidente asemănătoare crizei și pot crea o atmosferă mai provocatoare pentru a obține un avantaj de negociere și forțează China să se supună părții SUA. Se pare însă că această practică este ridicolă. Relațiile sino-americane trebuie să respecte principiul egalității și al respectului reciproc, fără acestea două, schimburile dintre cele două părți nu pot obține niciun rezultat. 

Lu Xiang a declarat că o serie de declarații ale Statelor Unite făcute în ultima vreme au arătat că urmăresc să constrângă China și că nu se înșeală în această privință. Cu toate acestea, Statele Unite se confruntă în prezent cu o problemă. Pentru atingerea acestui obiectiv strategic, Statele Unite joacă de fapt un „joc cu sumă nulă”, deoarece taie-n propria carne. De exemplu, în încercarea de a constrânge China, industria de semiconductori a Statelor Unite a fost de asemenea supusă unui test sever, deoarece a pierdut cea mai mare piață, iar noile industrii economice, cum ar fi energia verde, și-au pierdut, de asemenea, impulsul de dezvoltare. El a declarat că partea chineză a avut întotdeauna așteptări ca relația sino-americană să fie una stabilă și constructivă, însă nu suntem naivi. China a căutat întotdeauna cu cele mai bune intenții o situație de tip câștig-câștig, mai ales în domeniul practic pentru a căuta interesele comune ale ambelor părți. Relațiile dintre China și SUA se află încă într-o perioadă critică. În comunitatea internațională, cu excepția câtorva țări care doresc să profite de competiția dintre China și Statele Unite, majoritatea țărilor așteaptă cu nerăbdare o relație stabilă între cele două părți. Când elefanții se luptă, iarba este cea care suferă, acesta este adevărul gol-goluț. Stabilizarea relațiilor sino americane este benefică atât pentru China, cât și pentru Statele Unite și întreaga lume.

În realitate, cei mai mulți americani rezonabili (*adjectivul folosit de chinezi înseamnă „treaz, în stare de veghe”) ar urî să vadă un conflict SUA-China. Jimmy Dore, gazda The Jimmy Dore Show, un talk-show de comedie pe YouTube în care intervievează oaspeți de natură politică, economică, comică sau științifică a declarat pe 1 februarie, în timpul unei emisiuni Fox TV că SUA sunt cele care au provocat conflictul. Așa cum Statele Unite au provocat conflictul dintre Rusia și Ucraina, Statele Unite provoacă acum un conflict cu China. El a spus: „Inamicul Statelor Unite nu este nici China, nici Rusia. Inamicul Statelor Unite este complexul militar-industrial. De câte ori a declarat secretarul american al Apărării: „Nu putem explica cele 2 trilioane de dolari pe care Pentagonul le-a cheltuit” ? Dore a declarat „ Statele Unite încearcă în prezent să provoace un conflict cu China. Repet, China nu va invada Statele Unite, iar China nu este inamicul Statelor Unite. Poate există conflicte economice între noi, dar cam atât”.

Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”) și Diana Ghinea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite