Cum au ajuns beizadelele şi derbedeii de bani gata să controleze România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plozii de politiceni, progeniturile afaceriştilor locali şi infractorii grei controlează oraşele printr-un mecanism cimentat în 20 de ani. Amestecul liderilor politici locali în sistemul judiciar a dus la supremaţia crimei organizate. Liderii politici naţionali, care au controlat fenomenul, sunt  autori morali.

Adevărul.ro a făcut inventarul copiilor de bani gata care terorizează oraşe întregi. Aproape că nu există oraş în care să nu facă legea vreun plod de politician, om de afaceri sau funcţionar important. Situaţia de la Deta este doar un exemplu. Faptul că fraţii Roman au ajuns stăpânii oraşului nu e o întâmplare, este rezultatul a 20 de ani în care partidele au continuat politica PCR de control a tuturor instituţiilor statului.

La fiecare schimbare de putere se schimbă şefii poliţiilor judeţene. Sub ei sunt schimbaţi şefii poliţiilor orăşeneşti. Cei care nu vor să piardă funcţia trebuie să caute sprijin politic la liderul local al puterii. Competenţa nu a jucat un rol important în această ecuaţie şi din această pricină au devenit şefi poliţişti cu profesionalism discutabil şi caracter din plastilină.

Cine cunoaşte aceste lucruri înţelege bine mecanismele prin care s-a ajuns ca progeniturile puternicilor locului să devină derbedeii oraşului. Un şef de poliţie care ajunge pe funcţie prin bunăvoinţa unui lider politic local ştie să fie recunoscător. La început nu pare mare lucru să ceară unui agent din stradă să nu încheie un proces-verbal. Apoi să ignore martorii unui scandal.

Beizadeaua va înţelege din asta că face ce vrea şi aşa se intră într-un cerc vicios al faptelor penale care poate creşte până la situaţii cum este cea de la Deta. Adăugaţi la mecanismul de mai sus procurorii care emit NUP după NUP şi aveţi reţeta completă a succesului beizadelelor.

Situaţii ca cea de la Deta ne arată cât de grav e viciat sistemul judiciar de politicienii care vor să controleze tot. Efectele nocive asupra noastră sunt dublate de consecinţe grave în sistem. Poliţiştii buni, care nu fac compromisuri şi respectă legea cu stricteţe, ajung să fie marginalizaţi. Mulţi au plecat scârbiţi din sistem, lăsând în urma lor o Poliţie plină de diletanţi şi oameni de paie care nu au nicio autoritate în faţa lumii interlope.

Infractorii grei profită din plin de slăbiciunea sistemului. Călcând pe cărarea bătătorită de politicieni, crima organizată ajunge să controleze sistemul judiciar local. Ştiu să-şi atragă în gaşcă beizadelele, pentru protecţie suplimentară.

Mecanismul prin care crima organizată ajunge să domine comunităţile locale are rădăcini adânc înfipte în politizarea unor sisteme care nu au voie să fie conexate, în niciun fel, jocurilor politice.

Citeşte campania adevarul.ro:
Beizadele şi şmecheri care terorizează România


Citeşte alte opinii pe aceeaşi temă:


Biserica ipocrită, preoții perverși și comentatorii talibani

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală


Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite