Comuniştii lui Voronin se pregătesc de război

0
0
Liderul PCRM, Vladimir Voronin FOTO Tudor Iovu
Liderul PCRM, Vladimir Voronin FOTO Tudor Iovu

Vladimir Voronin îşi mobilizează armata. La propriu. Pe faţă. Şi-a pregătit tunurile şi e gata să tragă. Iar ţinta suntem noi, cei care ne vedem viitorul în familia europeană, într-o Moldovă democratică, stabilă şi prosperă. Bătrânul dictator are o altă formulă a fericirii pentru noi - raiul euroasiatic al lui Putin. Iar pentru a-şi atinge scopul, e gata să arunce ţara în haos.

Nu e o metaforă, e „strategia PCRM pentru perspectiva apropiată“, sintagmă ce se regăseşte într-un articol semnat săptămâna trecută de liderul comuniştilor şi care a trecut aproape neobservat de presă, deşi afirmaţiile pe care le face autorul sunt mai dure ca niciodată. Şi nu e vorba doar de limbajul cazon, etichetările şi injuriile la adresa oponenţilor, cu care ne-am obişnuit de-a lungul anilor, ci de lucruri mult mai grave.

Voronin compară Uniunea Europeană cu Germania nazistă, acuză UE că ar pregăti o agresiune militară împotriva Rusiei, anunţă restaurarea URSS şi declară deschis că îşi mobilizează „combatanţii“ pentru organizarea unor dezordini în masă şi răsturnarea puterii printr-o lovitură de stat de tip marxist, în toamnă, pentru a zădărnici parafarea Acordului de Asociere cu UE, programată pentru summitul din noiembrie de la Vilinius.  

Dar să le luăm pe rând. În prima parte a articolului de 33.000 de semne (scris în limba rusă şi folosind termeni militari), Vladimir Voronin descrie cu o plăcere sadică şi cu lux de amănunte cum şi-a realizat PCRM, în doar jumătate de an - ianuarie-iunie, planurile malefice de distrugere a Alianţei pentru Integrare Europeană şi de discreditare a partidelor componente cu chiar mâinile liderilor acestor formaţiuni. Preşedintele PCRM nu se sinchiseşte să recunoască faptul că a folosit orice greşeală şi slăbiciune a celor de la putere, orice situaţie de criză – pornind de la Pădurea Domnească şi până la decizia de pomină a Curţii Constituţionale care i-a barat lui Vlad Filat revenirea în fotoliul de premier - pentru a lovi dur în AIE. Voronin mărturiseşte că nici nu s-a aşteptat ca tactica PCRM, stabilită la plenara din decembrie anul trecut, să dea roade atât de repede. El constată cu satisfacţie că astăzi PLDM, PD şi PL sunt cu ratingul la pământ, iar liderii acestora: Filat, Lupu, Plahotniuc şi Ghimpu - debarcaţi din funcţii şi cu imaginea şubrezită de criza politică fără precedent - „au ajuns în cimitirul politic“.  

Cu toate acrobaţiile pe care le-a făcut, PCRM n-a reuşit totuşi să-şi atingă scopul principal - alegeri parlamentare anticipate, pentru că, spune Voronin, s-a amestecat UE. Urmează acuzaţii halucinante şi aberante la adresa oficialilor europeni – începând de la faptul că Bruxelles-ul este „naşul“ şi stăpânul noii coaliţii de guvernare şi „avocatul regimului banditesc de la Chişinău“ şi până la învinuiri că scopul UE este dezmembrarea Republicii Moldova şi recroirea frontierelor în regiune, inclusiv prin satisfacerea pretenţiilor teritoriale ale României – iniţial prin alipirea Basarabiei istorice, iar apoi şi a altor provicii ce i-au aparţinut cândva şi care sunt acum în componenţa Ucrainei.  

Vladimir Voronin afirmă că acţiunile politicienilor de la guvernare întru apropierea Republicii Moldova de UE, liberalizarea comerţului şi a regimului de vize nu înseamnă decât ... trădare de stat (!), de aceea procesul de integrare europeană trebuie oprit cu orice preţ. Potrivit liderului comunist, locul firesc al Moldovei este în Uniunea Euroasiatică, ceea ce presupune, nici mai mult, nici mai puţin, stoparea relaţiilor comerciale, economice şi politice cu UE şi SUA (!).

Aiurelile lui Voronin nu se opresc aici. Ca să-şi argumenteze tezele, el susţine că Rusia, „în decurs de câţiva ani“, va restabili Uniunea Sovietică într-o formulă nouă şi că Ucraina „deja a devenit parte a acestui spaţiu“, iar „UE încearcă să zădărnicească aceste planuri creatoare“. De aceea, în opinia liderului PCRM, UE foloseşte Moldova „drept un cap de pod extrem de comod pentru realizarea planului de agresiune faţă de Rusia şi Ucraina“. Voronin compară starea de lucruri în UE cu cea din Germania nazistă şi afirmă că Bruxelles-ul, prin intermediul Republicii Moldova, a început „să pună în aplicare un nou plan Barbarossa împotriva Rusiei“.

Erijându-se în apărătorul şi salvatorul Federaţiei Ruse, Voronin vine cu soluţia ce ar împiedica „uneltirile geopolitice ale UE şi SUA“: declanşarea unui puci marxist în Moldova şi preluarea puterii.

Pentru realizarea acestui scop, a fost anunţată „pregătirea grupurilor de şoc la nivel local“ şi li s-a pus în sarcină tuturor organizaţiilor teritoriale ale PCRM „să întocmească liste ale celor care, chemaţi de partid, se vor prezenta la ora cuvenită şi în locul stabilit la Chişinău“. Iar odată răsturnat guvernul şi schimbată puterea, sarcina PCRM va fi sa preia controlul asupra procesului electoral şi să asigure rezultatele electorale necesare. O altă cale decât revenirea comuniştilor la putere nu poate fi admisă, le ordonă ortacilor săi Vladimir Voronin.

Chiar dacă par a fi rodul unei imaginaţii bolnave, declaraţiile lui Voronin nu trebuie tratate ca atare. Ar fi cazul ca după astfel de „articole de presă“ să se autosesizeze Procuratura şi Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Articolul semnat de liderul PCRM (dar care nu pare deloc să fi fost ticluit de el, fiind evident stilul „eminenţei cenuşii“ a partidului, Mark Tkaciuk) nu propune un proiect clar de dezvoltare a Moldovei după puci, dar „argumentele“ aduse în diferite pasaje denotă intenţia comuniştilor de a rupe relaţiile cu UE şi SUA şi de a renunţa la preferinţele comerciale şi perspectiva regimului liberalizat de vize imediat ce ar ajunge la putere. Moldova ar urma să se transforme într-un stat închis, în care PCRM va recroi în voie, după bunul plac, toate instituţiile, îi va pune la dubă pe toţi cei care azi, potrivit lor, sunt o huntă de corupţi şi hoţi, va instaura monopolul necontrolat asupra puterii şi va revedea structura proprietăţilor.

Putem conchide că PCRM a falimentat din punct de vedere ideologic, nu mai are idei constructive şi proiecte viabile pentru dezvoltarea ţării, nu e sigur că ar putea reveni la putere în mod democratic, în urma unor alegeri libere şi corecte, de aceea nu i-a rămas decât să preia puterea printr-o lovitură de stat.

Puciul plasează comuniştii în afara legii, participarea PCRM la orice scenariu de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova înainte şi după summitul de la Vilnius va demonstra caracterul eminamente distructiv al acestui partid. Ţara va fi aruncată în haos, iar instituţiile statului vor fi paralizate. Comunitatea internaţională va trata anume prin această optică formaţiunea condusă de cel de-al treilea preşedinte al ţării.

Vladimir Voronin trebuie acum să decidă cum vrea să intre în istorie – ca omul care a aruncat Moldova în aer şi a izolat-o pe plan internaţional sau ca un lider responsabil, care ştie să fie demn în opoziţie şi pentru care contează interesele propriei ţări, nu ale Rusiei, care îl foloseşte pentru a-şi satisface ambiţiile geopolitice.

Repet, aş vrea să cred că şi de data asta comuniştii doar îşi flutură pumnii pentru a se afla în treabă. Doar că deja circulă zvonuri despre scenarii de groază cu morţi şi răniţi. Pentru început la Nistru. Sper că sunt doar zvonuri şi că membrii PCRM, oricât ar fi rugaţi de Moscova, nu sunt în stare să o facă pe teroriştii împotriva propriului popor şi propriei ţări.  

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite