Ceva trebuie fundamental schimbat!

0
0
Publicat:

„Sărut mâna. Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie.” Sunt cuvintele baronului local Gheorghe Buzatu, președintele CJ Vaslui - unul dintre cele mai sărace județe din țară, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei.

Pentru Buzatu, înțelegem, un sfert de milion de euro reprezintă mărunțișul care să îl ducă, ca biet fost profesor de marxism și leninism, de la o lună la alta...

Iar asta, oameni buni, în vreme ce în Vaslui primii trei angajatori sunt DGASPC, Regia de apă și Spitalul Județean. Atât i-a păsat lui Buzatu și de vasluieni și de județul unde a ocupat, vreme de trei decenii, cele mai înalte poziții de conducere.

Iar asta, în vreme ce în Vaslui salariul mediu este de 3.100 de lei, mult sub media pe țară, de 4.400 de lei. În treacăt fie spus, indemnizația lunară a lui Buzatu este de 13.000 de lei...

La Vaslui, județ condus de Buzatu, Uniunea Europeană nu a ajuns nici la un deceniu și jumătate de la aderare, nici prin fonduri UE, nici prin investiții, județul aflându-se undeva la 45% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor.

În acest județ unde conform calculelor făcute de jurnaliști, un vasluian are nevoie de 27 de ani de muncă pe a aduna o sumă egală cu cea primită de Buzatu ca mită în câteva minute!

Dar asta, în cazul vasluianului care lucrează cinstit, fără să cheltuie NIMIC din acel salariu vreme de 27 de ani! Iar dacă nu câștigă salariul mediu, numărul anilor crește…

Și atunci? Nu strigă realitatea către noi de peste tot? Nu e clar că e nevoie de o schimbare fundamentală?

Ne aflăm într-un scenariu, din păcate real, din America începutul de secol douăzeci, când politica locală se făcea prin așa-zișii „political bosses” – veritabili baroni locali care controlau tot.

Cred că ar fi bine să ne uităm nu doar la filmele americane ci și la modul în care ei au scăpat de acest flagel care iată, în România, încă mai ține în sărăcie și în subdezvoltare județe întregi în secolul douăzeci și unu!

Iar vasluienii, ani de zile, din motive doar de ei știute, au votat mereu și mereu cu acest personaj pretinde că îi reprezintă.

Este, cu siguranță, prea mult și știu că mulți oameni gândesc și simt ca mine. Clasa politică, România întreaga, trebuie curățată de acești monștri. Cum?

În primul rând, desigur, prin organele statului, prin DNA, prin Justiție, de fiecare dată când este cazul și indiferent despre cine este vorba.

Dar în al doilea rând, ține de noi, iar anul viitor românii vor avea nu mai puțin de patru ocazii pentru a vota lideri de dreapta autentici, liberali, oamenii care pot aduce schimbarea, care sunt ei înșiși altfel decât exemplul despre care tocmai am vorbit.

Cum îi recunoaștem?

Un prim indiciu ar fi acela că vor ca în unitățile administrativ teritoriale pe care le conduc sau vor să le conducă, principalii angajatori să nu mai fie DGASPC, Regia de apă și Spitalul Județean, ci firme care creează ceva, care aduc investiții și locuri de muncă de calitate.

Un om politic autentic de dreapta nu vrea ca oamenii să rămână săraci și la mâna baronilor locali, ci vrea să le creeze toate condițiile pentru ca ei să-și atingă potențialul.

Până și Iisus le-a spus apostolilor să arunce mrejele pe partea dreaptă a bărcii.

Cred că a venit în mod clar vremea ca și vasluienii și toți românii, să facă la fel. Cu încredere.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite