”Cei răi n-au pace, zice Domnul” Isaia 48:22

0
Publicat:

Pentru că, se pare, nu se mai află în Ucraina - și ce e mai ușor decât să critici de la distanță atunci când știi că pericolul justiției locale nu te mai paște -, fostul consilier prezidențial de la Kiev, Olexii Arestovici, trimite din ce în ce mai des săgeți la adresa actualei conduceri a țării, unele cu scop electoral, altele pentru poziționare în perspectiva unor alegeri prezidențiale anulate, dar încă posibile, iar altele așa, ca să ne arate o legătură proprie cu divinitatea.

Picture1 png

În momente de criză, oamenii se întorc cu fața către cer pentru speranță, pentru îndrumare, pentru a primi pildele necesare în trecerea perioadei.

Arestovici se înfățișează acum în mai multe ipostaze care se doresc un întreg:

· cel care știe ce s-a întâmplat după 24 februarie 2022, cum au avut loc victoriile și cum  s-au produs insuccesele ucrainene, le știe cauzele, știe ce este de făcut ca ultimele să nu mai aibă loc;

· cel care poate discuta și cu partea rusă, fiind convins că ar putea fi și unele revendicări legitime ale acesteia privind protecția limbii ruse, de exemplu, poate și nevoia de securitate, iar pentru asta promovează și logo-ul ”Rus Ucraina” / ”Рус-Україна”, o referire la teritoriile ucrainene descendente din Rusia Kieveană (avem un trecut comun, chiar dacă prezentul ne desparte, deci ne putem înțelege – n.n.);

· cel care are și o legătură specială cu lumea credinței, poate vorbi și cu cei care vor pocăință pentru păcatele din vremea războiului, cel care știe limba poporului, i-a spus acestuia încă de dinainte de război care sunt riscurile dacă Ucraina se angajează într-un conflict cu Rusia, cel care poate să-i arate calea acum când liderul providențial nu o mai găsește.

Picture2 png

Foto: Ukrinform/NurPhoto via Getty Images

Pe scurt, în viziunea sa, războiul de la est poate fi divizat în alte trei războaie separate:

· primul, în perioada 24 februarie – 2 aprilie 2022, câștigat de Ucraina;

· al doilea, în perioada 2 aprilie 2022 – 11 ianuarie 2023. De ce 11 ianuarie 2023? Pe această dată, generalul Valeri Gherasimov a luat direct comanda forțelor ruse dislocate în Ucraina și tot la această dată rușii au preluat controlul asupra Soledar. Deși discutata ”ofensivă rusă de iarnă”, de la acel moment, pare a nu fi avut succesul sperat de Moscova, Arestovici consideră, probabil, că după 11 ianuarie postura defensivă a rușilor a evoluat într-un război de uzură. Ceea ce e un pic diferit. Acest al doilea război s-a încheiat remiză;

· al treilea a început, așadar, pe 11 ianuarie 2023, continuă și în prezent și va fi pierdut de Ucraina.

Aici Arestovici vine cu o pildă biblică din Solomon care spune astfel: Căci îndărătnicia omoară pe cei proști și nepăsarea pierde pe cei fără minte” (Solomon 1:32) care, în traducere laică și adusă la context, poate însemna, explică tot el, faptul că, în timp ce Rusia a făcut totul ca să câștige, autoritățile ucrainene (Arestovici spune ”noi”, incluzându-se între cei care au greșit, n.n.) au continuat să cultive corupția, nu au înțeles ce trebuie făcut pentru victorie.

Iar concluzia fostului consilier e una singură: nu există scenariu pozitiv pentru Ucraina în anul 2024.

Și nu pentru că nu ar fi niște scenarii, așa în general, chiar el poate enumera vreo trei:

1. China - Rusia - SUA negociază o încetare a focului;

2. Războiul continuă chiar dacă ajutorul extern scade, rușii continuă să desfășoare operații gen Bahmut / Avdeevka (asedii îndelungate, cu multe victime, încheiate până la urmă cu ocuparea acestor localități, n.n.);

3. Războiul continuă cu creșterea bruscă a ajutorului extern, se pot obține unele succese strategice, după care totul intră din nou în conflict de uzură.

Și încă altele, vreo trei.

Problema, spune el, este că nu există un proiect politic viabil care să poată elimina din relele cu care se confruntă țara.

Și fără acest proiect post conflict eventualele succese de etapă nu pot fi valorificate, chiar dacă Kievul ar primi tot ajutorul sperat.

Imaginea e colorată apocaliptic, iar citatele din Biblie au, probabil, menirea nu numai de arăta un cărturar cu studii religioase printre eventualii candidați la putere de la Kiev dar și de a promova o soluție oarecum mesianică, chiar dacă nu e clar ce înseamnă asta.

De aceea, în una din postările de pe Twitter / X, Arestovici utilizează o altă parabolă biblică: Cei răi n-au pace, zice Domnul” (Isaia 48:22), explicația fiind că pacea este doar pentru cei care au pacea întâi în suflet, pacea fiind o căutare și o răsplată doar pentru cei care sunt buni cu adevărat.

Ceilalți, desigur, pac, la războiul!

Nu v-ați fi așteptat ca un fost consilier media al președintelui Zelenski, Olexii Arestovici, cel care, acum vreo patru ani – în martie 2019, într-un celebru interviu - promova ideea că, pentru a deveni membru NATO, Ucraina trebuie să treacă printr-un război distrugător cu Rusia, să vorbească astăzi, în termeni biblici, despre Bine și despre Pace.

Singura explicație pe care o am la acest moment, fiind martor la versatilitatea personajului, este că Arestovici, cu talentul lui de a simți direcția vântului în societatea ucraineană, pariază pe un scenariu mistic de purificare politică și socială, pe care îl vinde ca program politic alternativ.

Succesul electoral nu știu dacă va veni, nu sunt convins nici măcar că auto-propusul candidat are vreo șansă să intre pe vreo listă, dar dacă intuiția sa privind nevoia de reculegere comună și individuală, nu numai a ucrainenilor, dar și a rușilor, este corectă, poate pacea, chiar Pacea, nu e atât de departe.

Tot Isaia, însă, spune dezamăgitor: Nu ne mai profețiți ce este drept! Spuneți-ne lucruri măgulitoare, profețiți-ne iluzii! (Isaia 30:10).

Ceea ce, după toate aparențele, Arestovici chiar știe să facă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite