„Cei care se joacă cu focul se vor arde”. Blinken se întâlneşte cu Wang Yi, Biden vorbeşte la telefon cu Xi Jinping, iar America declară că nu va lăsa Rusia şi China să o înlocuiască în Orientul Mijlociu. China la zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.voanews.com
Foto: www.voanews.com

În materialul de astăzi al revistei presei „China la zi” vă prezentăm trei articole din presa chineză care reflectă, direct sau indirect, poziţia chineză faţă de o serie de evenimente recente derulate pe plan internaţional.

  • Ministrul de externe Wang Yi se întâlneşte cu secretarul de stat american Blinken

Pe data de 9 iulie 2022, după participarea la reuniunea miniştrilor de externe ai Grupului celor douăzeci de miniştri ai finanţelor şi ai guvernatorilor băncilor centrale (G20) din Bali, consilierul de stat şi ministrul chinez de externe, Wang Yi s-a întâlnit cu omologul său american, Blinken. Cele două părţi au avut un schimb de opinii cuprinzător, sincer, de lungă durată cu privire la relaţiile sino-americane şi la problemele internaţionale şi regionale de interes comun. Ambele părţi au fost de acord că dialogul a fost substanţial şi constructiv, contribuind la îmbunătăţirea înţelegerii reciproce, la reducerea neînţelegerilor şi a calculelor eronate, cât şi la crearea condiţiilor pentru viitoarele contacte la nivel înalt între cele două ţări.

Wang Yi a declarat că, în prezent, relaţiile dintre China şi SUA nu au ieşit încă din situaţia dificilă creată de precedenta administraţie americană şi chiar se confruntă cu tot mai multe provocări.

aaa

Foto: Omologul chinez Wang Yi se întâlneşte cu secretarul american de stat, Blinken, Sursa: Site-ul oficial al Ministerului chinez al Afacerilor Externe

Naraţiunea istorică a relaţiilor sino-americane a fost distorsionată în mod artificial, realitatea a fost răpită de aşa-numita „corectitudine politică”, iar direcţia de dezvoltare este în pericol să fie distorsionată. Acest lucru se datorează faptului că percepţia SUA asupra Chinei este eronată, politica care rezultă din aceasta faţă de China abătându-se în mod natural de la calea cea bună. Unele dintre contradicţiile şi inconsecvenţele politicii SUA faţă de China reflectă, la un nivel mai profund, abateri grave în viziunea SUA asupra lumii, asupra Chinei, precum şi în viziunea SUA-China asupra istoriei, intereselor şi concurenţei. Mulţi consideră că SUA suferă de o „fobie de China ” din ce în ce mai gravă. Dacă această „ameninţare va continua să se extindă”, politica SUA faţă de China va fi o fundătură care nu va dispărea.

Wang Yi a declarat că principiul fundamental după care trebuie să se ghideze relaţiile sino-americane este implementarea serioasă a consensului la care au ajuns cei doi şefi de stat. China a dezvoltat întotdeauna relaţiile cu SUA în conformitate cu cele trei principii precum respect reciproc, coexistenţă paşnică şi cooperare reciproc avantajoasă, propuse de preşedintele Xi Jinping. Partea americană ar trebui să pună cu adevărat în practică angajamentul important al preşedintelui Biden de „cinci nu-uri” (SUA nu caută să ducă un „nou război rece”, să schimbe sistemul chinez, să se opună Chinei prin consolidarea alianţelor, nu sprijină „independenţa Taiwanului” şi nu intenţionează să se confrunte cu China).

Din moment ce partea americană s-a angajat să nu schimbe sistemul Chinei, aceasta ar trebui să respecte calea socialismului cu caracteristici chineze aleasă de poporul chinez şi să înceteze în a mai defăima şi ataca politicile interne şi externe ale Chinei. Dacă aceasta s-a angajat să nu caute un „nou Război Rece”, ar trebui să renunţe atunci la această mentalitate şi de a se mai angaja într-un joc cu sumă zero. Odată ce SUA au promis că nu vor sprijini „independenţa Taiwanului”, ar trebui să înceteze să mai golească de conţinut şi să distorsioneze politica unei singure Chine, să nu mai folosească „tactici de a băga zânzanie între unii şi alţii” în ceea ce priveşte problema Taiwanului şi să nu mai joace „cartea Taiwanului” pentru a obstrucţiona procesul de reunificare paşnică a Chinei. De vreme ce SUA au promis că nu au nicio intenţie de a se confrunta cu China, ar trebui să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale Chinei şi să se abţină de la subminarea intereselor legitime ale acesteia sub pretextul drepturilor omului şi al democraţiei. De asemenea, SUA ar trebui să elimine cât mai curând posibil tarifele vamale impuse Chinei şi să înceteze să mai impună sancţiuni unilaterale asupra companiilor chineze”, a subliniat Wang Yi.

Partea americană a declarat că doreşte să pună „bariere de protecţie” în relaţiile sino-americane. Cele trei comunicate comune chino-americane reprezintă cea mai sigură „protecţie” pentru cele două ţări. Atâta timp cât cele două ţări îşi îndeplinesc în mod eficient angajamentele luate în cele trei documente, rămân în direcţia corectă, elimină obstacolele în timp util şi deschid calea spre viitor, relaţiile bilaterale nu vor scăpa de sub control. În caz contrar, niciun fel de „barieră” nu va fi eficientă. Cele două părţi ar trebui să exploreze şi să stabilească orientări pentru acţiunile lor în spiritul respectului reciproc, al coexistenţei paşnice, al evitării confruntărilor şi al cooperării reciproc avantajoase. Ar trebui create canale pentru a pune în aplicare consensul dintre cei doi şefi de stat şi pentru a coordona mai bine contactele în diferite domenii şi sectoare. Este necesar să se gestioneze în mod corespunzător contradicţiile şi diferenţele şi să se depună eforturi pentru a rezolva problemele nerezolvate. În consecinţă, China a propus SUA patru liste: o listă de solicitări pentru ca SUA să îşi corecteze politicile, cuvintele şi faptele eronate faţă de China, o listă de cazuri, proiecte de lege prioritare, o listă de opt domenii de cooperare între China şi SUA, pe care speră că SUA le va lua în serios, a mai adăugat ministrul chinez de externe.

Wang Yi şi-a expus cuprinzător poziţia sa fermă cu privire la problema Taiwanului, cerând ca partea americană să fie atentă la cuvintele şi acţiunile sale şi să nu trimită semnale greşite forţelor „independenţei Taiwanului”, să nu subestimeze determinarea fermă a poporului chinez de a apăra suveranitatea teritorială şi să nu facă greşeala subversivă de a îngropa pacea în strâmtoarea Taiwan. Wang a respins, de asemenea, unele dintre opiniile false ale părţii americane cu privire la problemele legate de Xinjiang, Hong Kong şi Marea Chinei de Est şi de Sud.

Blinken a prezentat politica SUA faţă de China, afirmând că partea americană nu urmăreşte să ducă un „nou Război Rece” împotriva Chinei, să schimbe sistemul chinez, să provoace Partidul Comunist Chinez, să asedieze China, să sprijine „independenţa Taiwanului” sau să schimbe status quo-ul în strâmtoarea Taiwan. SUA se angajează să gestioneze factorii de risc în relaţia bilaterală şi sunt deschise în ceea ce priveşte cooperarea cu China.

Cele două părţi au ajuns la un consens privind beneficiile reciproce pentru a promova consultări mai fructuoase în cadrul Grupului de lucru comun SUA-China, au convenit să creeze reciproc condiţii mai bune pentru ca personalul diplomatic şi consular al ambelor părţi să îşi îndeplinească sarcinile şi au reluat consultările pe teme umaniste. Cele două părţi au convenit, de asemenea, să consolideze cooperarea în domeniul schimbărilor climatice, al sănătăţii publice şi în alte domenii.

Partea chineză a avansat, de asemenea, ideea unei interacţiuni cu caracter benefic între China şi SUA în regiunea Asia-Pacific. Cele două părţi au avut, de asemenea, un schimb de opinii aprofundat cu privire la problema Ucrainei şi la situaţia din Peninsula Coreeană.

Sursa: https://www.fmprc.gov.cn/wjbzhd/202207/t20220709_10717967.shtml, 09 iulie 2022.

  • Joe Biden: Statele Unite „nu vor lăsa un gol pe care China şi Rusia să îl umple”
aa

Foto: Biden participă la summitul de „Securitate şi dezvoltare” de la Jeddah, Arabia Saudită, Sursă foto: Mass-media străină

„Statele Unite „nu vor lăsa un gol în Orientul Mijlociu pe care China şi Rusia să îl umple” este declaraţia pe care a reiterat-o Biden în ultima oprire din călătoria sa în Orientul Mijlociu din data de 16 iulie.

Summitul de „Securitate şi dezvoltare”, la care au participat liderii celor 6 state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), cât şi cei din Statele Unite, Egipt, Iordania şi Irak, s-a încheiat pe 16 iulie, ora locală, la Jeddah, un oraş de coastă din vestul Arabiei Saudite. Conform declaraţiei celor de la POLITICO, acesta a fost ultima oprire din itinerariul de patru zile a lui Biden în Orientul Mijlociu. Potrivit site-ului Casei Albe, la summit, preşedintele american a mărturisit că Statele Unite „nu vor părăsi” Orientul Mijlociu.

e4da024a67d81f663dc7c20e68e612a0u1
e4da024a67d81f663dc7c20e68e612a0u1

Foto: POLITICO: Biden spune că SUA „nu vor părăsi” Orientul Mijlociu

„Permiteţi-mi să spun clar că Statele Unite vor rămâne un partener activ şi angajat în Orientul Mijlociu”, a declarat Biden.

„Nu vom pleca, lăsând un gol pe care China, Rusia sau Iran să-l umple. Vom continua să investim în ,,construirea unui viitor pozitiv în regiune”, a adăugat preşedintele american. De asemenea, în discursul său ulterior, acesta a subliniat că scopul Statelor Unite este de a consolida cooperarea regională şi apărarea împotriva „ameninţărilor externe”.

sss

Foto: Biden ţinând un discurs în cadrul summitului de „Securitate şi dezvoltare” de la Jeddah, Arabia Saudită, Sursă foto: Mass-media străină

„China şi Rusia nu vor avea voie să umple „golul” din Orientul Mijlociu”. Pe 14 iulie, aflat în vizită în Israel, Biden a declarat la întâlnirea cu reporterii şi cu prim-ministrul israelian Lapid, că Statele Unite vor continua să-şi exercite conducerea în Orientul Mijlociu şi nu vor permite Chinei şi Rusiei să umple „golul” pe teritoriul acestuia, lucru care este împotriva intereselor Statelor Unite şi ale Israelului. Răspunsul la această declaraţie, oferit de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, pe data 15 iulie, a fost acela că oamenii din Orientul Mijlociu sunt stăpânii Orientului Mijlociu, iar Orientul Mijlociu nu este „curtea din spate” a nimănui, darămite un aşa-numit „gol”.

aaa

Foto: Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul conferinţei de presă din data de 15 Iulie 2022.

Wang Wenbin a declarat că, în prezent, situaţia din Orientul Mijlociu este foarte instabilă. Pandemia de Covid-19 reprezintă o provocare prelungită pentru dezvoltarea regională şi răspândirea crizei din Ucraina care afectează securitatea regională. Dezvoltarea şi securitatea este ceea ce îşi doresc cel mai mult oamenii din Orientul Mijlociu. Comunitatea internaţională, în special statele importante, ar trebui să facă din aceasta o prioritate şi să lucreze în mod constructiv pentru a ajuta ţările şi oamenii din această regiune să realizeze aceste două probleme majore, şi nu invers. China sprijină de foarte mult timp oamenii din Orientul Mijlociu în explorarea independentă a propriei căi de dezvoltare şi ţările din această regiune în rezolvarea problemelor de securitate regională prin solidaritate şi cooperare. China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a depune eforturi neobosite în menţinerea păcii şi dezvoltării în Orientul Mijlociu.

Un articol din 14 iulie al BBC a analizat incertitudinea călătoriei lui Biden,dat fiind contextul politic regional, declarând că „Din cauza agendei mult prea încărcate, poate că în această săptămână sau în oricare alta, Biden ar fi preferat să nu viziteze Orientul Mijlociu. Colegii democraţi ai lui Biden din Congresul SUA par să se confrunte cu rezultate sumbre ale alegerilor în urma celor intermediare din noiembrie. În acelaşi timp, mai rău de atât, vizitele anterioare ale lui Biden în Orientul Mijlociu au arătat limitele puterii Statelor Unite. „Din punct de vedere politic, călătoria lui Biden poate fi un alt memento al faptului că influenţa Statelor Unite în Orientul Mijlociu continuă să scadă”.

Sursă: https://world.huanqiu.com/article/48rEUTQpMcJ, din 17 iulie 2022.

  • Să sperăm că SUA vor ajunge la o idee mai clară despre responsabilitatea unei puteri majore: editorialul Global Times
zz

În seara zilei de 28 iulie, preşedintele Xi Jinping a vorbit la telefon cu preşedintele american Joe Biden, la cererea acestuia din urmă. Cei doi preşedinţi au avut o comunicare şi un schimb sincer despre relaţiile China-SUA şi pe probleme de interes reciproc. Acesta a fost al cincilea apel telefonic între şefii de stat chinezi şi americani de la preluarea mandatului lui Biden.

În timpul apelului, preşedintele Xi a subliniat că, în faţa unei lumi de schimbare şi dezordine, comunitatea internaţională şi oamenii din întreaga lume se aşteaptă ca China şi SUA să preia conducerea în menţinerea păcii şi securităţii mondiale şi în promovarea dezvoltării şi prosperităţii globale. „Aceasta este responsabilitatea Chinei şi a SUA ca două mari puteri”. Preşedintele Xi a detaliat poziţia de principiu a Chinei cu privire la problema Taiwanului. Preşedintele Biden a subliniat importanţa cooperării China-SUA şi a spus că SUA speră să menţină o linie deschisă de comunicare cu China pentru a spori înţelegerea reciprocă şi pentru a evita percepţiile greşite şi calculele greşite. El a reiterat că politica SUA „a unei singure Chine” nu s-a schimbat şi nu se va schimba şi că SUA nu sprijină „independenţa Taiwanului”.

Apelul telefonic dintre cei doi preşedinţi în sine este un semnal pozitiv. Briefing-ul oficial a arătat că cei doi şefi de stat şi-au păstrat sinceritatea obişnuită în discuţii şi nu au evitat diferenţele dintre ei, exprimându-şi totodată disponibilitatea de a coopera. Este pertinent, instructiv şi constructiv pentru relaţiile actuale dintre China şi SUA şi, într-o oarecare măsură, joacă un rol obiectiv în asigurarea celorlalţi actori din regiune şi din lume. Această interacţiune între şefii de stat este extrem de critică atât pentru relaţiile bilaterale China-SUA, cât şi pentru lume.

Încă în urmă cu zece zile, conducerea de la Washington, inclusiv însuşi Biden, a dezvăluit presei mesajul viitoarei convorbiri telefonice dintre cei doi şefi ai Chinei şi ai SUA şi şi-a exprimat clar aşteptările. De la apelul telefonic dintre cei doi şefi din 10 septembrie, remarcile preşedintelui Biden au fost relativ pozitive. Cu toate acestea, relaţiile China-SUA nu numai că nu au reuşit să iasă din situaţia dificilă creată de guvernul anterior al SUA, dar au stagnat şi chiar s-au deteriorat. Rădăcina constă în faptul că aceste declaraţii pozitive ale preşedintelui Biden nu au fost traduse în acţiunile practice ale SUA. Cu alte cuvinte, din perspectiva multor chinezi, este ceva în neregulă cu ceea ce face, nu ce spune, Washingtonul.

În ziua apelului dintre şefii Chinei şi SUA, cel mai important general al SUA a convocat o conferinţă de securitate la Sydney, Australia, la care au participat lideri militari din 26 de ţări din regiunea Asia-Pacific. „Chips and Science Act” tocmai a fost adoptat de Senatul SUA. Toate acestea sunt mişcări majore ale Washingtonului de a limita China din punct de vedere al securităţii şi economiei. Cu toate acestea, se pregăteşte şi o furtună mai mare, deoarece preşedintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, plănuieşte să viziteze insula Taiwan. Washingtonul este pe deplin conştient de gravitatea acestei probleme. Aceste aspecte formează împreună „prisma poligonală” a politicii SUA în China.

Indiferent dacă relaţiile China-SUA se pot corecta, partea SUA are încă cheia. Pentru următorul pas, partea SUA ar trebui să traducă impulsul pozitiv format în aceste ultime schimburi într-o dinamică care să reflecte pe deplin capacitatea de execuţie, să ia în considerare cu seriozitate declaraţiile strategice ale Chinei, care sunt raţionale şi în concordanţă cu interesele şi preocupările celor două ţări, să se întâlnească cu China la jumătatea drumului, să gestioneze şi să dezvolte în mod corespunzător legăturile China-SUA. În special, SUA trebuie să demonstreze o capacitate de execuţie pozitivă în problemele centrale care au un impact major asupra legăturilor bilaterale. Dimpotrivă, dacă unii decidenţi insistă în viitor şi continuă să facă lucruri care sunt dăunătoare legăturilor dintre China şi SUA sau chiar au un impact subversiv negativ, responsabilităţile revin în totalitate SUA (subl.n.).

Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei nu permit încălcarea lor, iar interesele naţionale de bază ale Chinei nu permit provocări. Nu există nicio posibilitate ca China să facă un compromis cu privire la aceste două aspecte. În timpul discuţiilor, preşedintele Xi a spus că protejarea cu hotărâre a suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale a Chinei este voinţa fermă a celor peste 1,4 miliarde de oameni chinezi. Opinia publică nu poate fi sfidată. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui.

Se speră că SUA vor putea vedea clar acest lucru. Numai făcând acest lucru, se pot evita calculele greşite. Pentru a fi clar şi cinstit, este timpul ca Washingtonul să pună frână mişcărilor sale radicale în problema Taiwanului, pentru că, dacă SUA mai fac câţiva paşi înainte, se vor afla în faţa unei stânci.

Unii americani par să fie foarte confuzi: ei, pe de o parte, cred că SUA trebuie să preţuiască importanţa cooperării cu China, în timp ce, pe de altă parte, nu sunt dispuşi să accepte relaxarea relaţiilor şi chiar o consideră „Victoria Chinei.” Dacă nu pot scăpa de mitul hegemoniei globale, Washingtonul se poate învârti doar pe loc, în cele din urmă rănindu-se pe sine dar şi pe alţii.

China şi SUA se află într-un moment crucial. Ceea ce trebuie să facă Washingtonul este să întâlnească China la jumătatea drumului, să depăşească influenţa nefavorabilă a politicii sale interne şi să pună în aplicare ceea ce a promis, arătând astfel responsabilitate faţă de sine, dar şi faţă de lume.

Poziţia Chinei a fost întotdeauna consecventă. Sperăm că SUA îşi pot potrivi cuvintele cu faptele, acţionând pe baza a ceea ce spune şi având o idee clară despre responsabilitatea sa globală ca ţară majoră ce este.

Sursa: aici, 29 iulie 2022.

Traducere: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana-Maria Ghinea, Yu Zhan.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite