Ce se întâmplă în Vegas nu mai rămâne în Vegas!

0
0
Publicat:

Era nevoie de două cazuri de neglijență produse la Spitalul Municipal Urziceni pentru ca orașului-dormitor din vestul județului să-i fie menționat numele la televizor. Căci oraș a rămas cu numele, atâta timp cât spitalul nu oferă decât facilități de dispensar medical sătesc.  

Dacă în Vegas nu doarme nimeni, la unitatea de primiri urgențe din municipiul ialomițean nu se poate spune același lucru. Pandemia a fost un bun prilej de restructurare a activității, de degrevare a atribuțiilor și transferul lor către bătrânul Spital Județean din Slobozia, care le poate duce pe toate din județul ăsta, aflat la 60 de km depărtare. S-au luat niște decizii de management strălucite, grație geniului directoarei al cărui CV a fost poleit cu competențe de management sanitar de către suflarea divină de partid. Am văzut-o ieri la TV, poate la primul ei interviu filmat. Implacabilă, fără trac, cu o stăpânire de sine remarcabilă. A înfruntat cu demnitate tirul acuzator al jurnaliștilor veniți de la București să-i impute nașterea de pe trotuar. Dacă ar fi fost presă și pe vremea nașterii lui Iisus, în loc de Crăciun am fi serbat un caz strigător la cer de neglijență medicală.  

Din respect pentru cei care au avut de suferit de pe urma celor întâmplate la Spitalul Municipal din Urziceni (printre care și un tânăr de 32 de ani, consultat superficial și diagnosticat greșit; decedat ulterior în urma unui infarct) am să mă opresc în a despica firul în patru. Au făcut-o alții deja, s-au urcat triumfători pe tragedii, au indicat vinovați și au cerut demisii. Fără îndoială, prima care va plăti cu postul va fi doamna manager. Dintr-o familie de conducători de deconcentrate, au rămas în unanimitate șomeri. Tragic!  

Reprezentanții dictaturii locale din orașul-dormitor se vor implica și vor rezolva situația, la fel ca șerifii din orașele americane, așteptând în schimb o recompensă electorală pe care, cel mai probabil, o vor primi. Iar medicii ăia să pună osul la muncă- că bag milioane de euro în fundul lor- așa cum ar fi decretat edilul-șef, chemat la rândul lui să dea cu subsemnatul la televiziune.  

Un ministru ideal al Sănătății, aflat și el sub tirul acuzator al presei, ar putea începe să reconsidere modelul care s-a dovedit disfuncțional de management al spitalelor românești recrutat din surse externe. Ar fi o mișcare inteligentă prin care și-ar salva fundul și scaunul, aceea de reducere a influenței politicului în sistemul de sănătate. Ar fi momentul ca un ministru să înțeleagă că demnitatea publică este echivalentă cu demnitatea personală.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite