Ce mai fac propagandiştii PCR?

0
0

Istoricii noştri, cărora le-a mai rămas un pic de curaj, trebuie să stabilească, scotocind prin arhive, cine erau secretarii cu probleme de propagandă ai Partidului Comunist Român, când Nicolae Ceauşescu a fost împuşcat la Târgovişte.

Trebuie făcut cu metodă şi minuţie acest studiu. Secretarii PCR cu propaganda se ocupau cu promovarea ideologiei ceauşiste în rândul poporului. Altfel spus, acei activişti PCR dădeau share la „învăţăturile cârmaciului“ pe „Facebook-ul“ de partid, prin intermediul şedinţelor şi orelor de învăţământ politico-ideologic.

Tot acest studiu poate părea irelevant şi plictisitor. Tinerii pleacă în străinătate, bătrânii nu-şi găsesc medicamentele de pe reţete şi restul românilor se bucură de supermarketuri. Dar trebuie amintit faptul că, înainte de '89, securiştii şi miliţienii se ocupau cu intimidarea oamenilor, în timp ce propagandiştii PCR spălau la greu creierele românilor. Efectele se recunosc şi astăzi.

Aşadar, trebuie stabilit câţi secretari PCR cu probleme de propagandă erau în România. Mâncătorii de rahat activau la nivel de judeţ, de municipiu, de fabrici şi uzine, de facultăţi şi şcoli, practic, fiecare organizaţie PCR avea un astfel de mâncător. Câţi propagandişti au fost în total? O mie? Zece mii? Treizeci de mii? Istoricii noştri curajoşi trebuie să socotească! Să nu-i uite la numărătoare nici pe propagandiştii Uniunii Tineretului Comunist (UTC). 

„Orice cercetare temeinică despre vieţile foştilor propagandişti PCR este binevenită. Să fie acolo, făcută şi îndosariată!“

Apoi, trebui văzut câţi propagandişti PCR mai trăiesc şi câţi au murit. Cei morţi să fie repartizaţi pe grupe: moarte bună, boli cronice, accidente etc. Să se afle ce moşteniri au lăsat urmaşilor: case, terenuri, conturi bancare, tablouri, bijuterii... Sau n-au lăsat nicio para chioară? Cu cei vii va fi mai complicat. Este interesant de aflat, câţi dintre ei sunt pensionari şi cât de mari le sunt pensiile. Au cumva „pensii nesimţite“? Unde locuiesc: în Primăverii sau în Titan? Oare câţi sunt afacerişti, rentieri, primari, parlamentari, câţi conduc agenţii guvernamentale, judeţene, instituţii de cultură, pe scurt, cu ce se ocupă în prezent? Câţi s-au stabilit în străinătate şi câţi mai apar acum la televiziuni, tot în calitate de mâncători de alte rahaturi? Cu ce se ocupă copiii şi neamurile lor? Au mers la şcoli în străinătate ori la şcoli cu veceul în fundul curţii? Cum au evoluat familiile foştilor propagandişti PCR? Au emigrat? Conduc afaceri imobiliare sau importă medicamente? Şi aici trebuie făcute clarificări, adică cercetare, documentare, muncă, domnilor istorici!  

Dar la ce ne-ar folosi să ştim ce mai fac foştii propagandişti PCR? Să vedem în ce măsură fosta „elită“ mai influenţează în prezent societatea românească? Pentru o vânătoare de vrăjitoare? Să răscolim rahatul? Să se genereze tensiuni în ţară? Să se plătească poliţe? Să se arunce cu noroi în aceşti oameni care au mâncat o pâine albă de la partidul comunist? Nimic din toate astea!

Orice cercetare temeinică despre vieţile foştilor propagandişti PCR este binevenită. Să fie acolo, făcută şi îndosariată! Cine ştie cum se învârte roata istoriei în România?

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite