
Ce câştigă Rusia din actualul conflict cu Ucraina? Nimic. Şi pierde importante resurse umane, militare, economice
0Câteva elemente în evoluţia conflictului din Ucraina vin să demonstreze că Rusia este în retragere, nu are succesul pe care-l sperase Putin. În cuvântarea de astăzi, Putin s-a referit din nou la capacităţile nucleare ale Rusiei, să sperie lumea cu ele.

Economia Rusiei plăteşte scump sancţiunile occidentale impuse după începerea invaziei Ucrainei, şi mai trebuie să susţină şi un război extrem de costisitor. Reducerea masivă exportului său de hidrocarburi reprezintă o pierdere importantă a veniturilor Rusiei, ce nu poate fi compensată cu exporturile spre China şi India. Exodul de specialişti şi oameni importanţi, împreună cu sume importante de bani au constituit un minus important ce cu greu poate fi compensat.
Plecarea a circa 1000 de companii importante din Rusia, lăsând sute de mii de ruşi şomeri şi lipsind statul rus de importante venituri a reprezentat de asemenea o palmă grea pentru economia Rusiei.
Stare proastă a economiei Rusiei se răsfrânge şi în războiul pe care îl duce, fără vreo miză, alta decât visele de mărire ale lui Putin. De aceea Putin promitea azi: „nu există limite financiare în ceea ce privește ceea ce guvernul va oferi în materie de echipamente și materiale”. Mulţi ruşi nu găsesc un răspuns la întrebarea
Ucraina loveşte ţinte aflate pe teritoriul Rusiei
Este vorba de aeroporturi militare şi elemente ale infrastructurii energetice. Mult timp America s-a opus unor astfel de lovituri, condiţionând furnizarea de rachete moderne, de tipul HIMARS, de astfel de limite. Probabil americanii au vrut să evite escaladarea conflictului până la un război mondial. Teama aceasta a dispărut, Rusia a înţeles că nu ar face faţă unui astfel de conflict. Ameninţările sale privind „linii roşii” pe care americanii le-ar încălca cu armament modern livrat Ucrainei, de tipul HIMARS sau sisteme Patriot n-au avut urmări. Preşedintele Zelenski, aflat acum la Washington, tocmai ce semnează un acord cu preşedintele Biden care prevede un nou ajutor de două miliarde dolari, inclusiv în sisteme Patriot.
Armata Rusiei n-a fost în stare să taie coridoarele prin care vine ajutorul în armament occidental, şi n-a speriat pe nimeni cu armele sale nucleare. Ajutorul în echipamente militare, bani şi informaţii, simultan cu scăderea veniturilor Rusiei, vor fi decisive în soarta războiului.
Ucraina se bazează şi pe grupări de partizani, activi în spatele frontului, care sabotează şi aruncă în aer depozite şi echipamente militare ale ruşilor.
Rusia nu are susţinători ai războiului dus în Ucraina
Ultima încercare a lui Putin de a-l convinge pe Lukașenko, preşedintele Belarusului, de a intra în război alături de Rusia, s-a lovit de un refuz categoric. Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost la Beijing, să convingă China să ofere ajutor Rusiei. S-a lovit şi el de refuz: „Rusia şi Ucraina să negocieze pacea în mod paşnic, fără conflicte militare”.
Rusia nu mai participă la reuniuni internaţionale, a ajuns paria lumii.
Mai presus de orice, pierderile suferite de Rusia în actualul conflict sunt imense şi de nimic justificate.
Generalul rus Leonid Ivașov, președintele Adunării Ofițerilor ruşi în rezervă, a avertizat conducerea Rusiei asupra riscurilor invaziei în Ucraina, şi evoluţia evenimentelor i-a dat dreptate. Într-o scrisoare deschisă, anterioara începerii invaziei, generalul spunea:
„În ceea ce privește amenințările externe, ele sunt cu siguranță prezente. Însă, conform expertizei noastre, acestea nu sunt în prezent critice, întrucât nu amenință direct existența statului rus și interesele sale vitale.
„În general, stabilitatea strategică este menținută, armele nucleare sunt sub control, forțele NATO nu manifestă activitate amenințătoare.”
„Prin urmare, situația care se ridică în jurul Ucrainei este, în primul rând, artificială, de natură mercenară pentru unele forțe interne, cât și pentru Federația Rusă per ansamblu”.
„Utilizarea forței militare împotriva Ucrainei, în primul rând, va pune sub semnul întrebării existența Rusiei în sine ca stat; în al doilea rând, îi va face pe ruși și ucraineni dușmani de moarte pentru totdeauna.”
N-au contat minţile ponderate şi echilibrate. Drept consecinţă, economia Rusiei va retrograda cu zece ani, respectul internaţional pentru Rusia este compromis total pentru încă zeci de ani.
Şi toate acestea pentru împlinirea viselor ţariste ale unui singur om, Putin. Care se bazează pe teroare şi sugrumarea oricărei iniţiative democratice din ţara sa.