Câteva gânduri despre certificatele de virginitate

0
0
F─âr─â certificat de virginitate. Acum

Din experienţa mea de avocat în drept penal, am întâlnit tragica situaţie ca o minoră să fie supusă abuzului fizic deoarece nu a fost de acord cu solicitarea părinţilor ei de a face un test de virginitate.

De prea multe ori, la alte investiga┼úii la care am participat, unei astfel de proceduri invazive ├«i urmeaz─â o nunt─â for┼úat─â, lipsire de libertate, amenin┼ú─âri, loviri sau alte violen┼úe pornind de la o a┼ča zis─â ÔÇťonoare lezat─â a familieiÔÇŁ.

Da, vorbim de cazuri ├«n Rom├ónia secolului XXI, unde exist─â ├«n continuare aceast─â practic─â dureroas─â, umilitoare ┼či traumatizant─â, care ├«nc─âlc─â drepturile fundamentale ale omului, ├«nt─âre┼čte stereotipuri ┼či reprezint─â o alt─â manifestare a discrimin─ârii de gen.


├Äntreaga procedur─â, parcurs─â ├«mpotriva voin┼úei persoanei, este precedat─â ┼či urmat─â de fapte care pot reprezenta infrac┼úiuni. Pentru a coopera la efectuarea testului, o t├ón─âr─â se poate confrunta cu lipsire de libertate, amenin┼úare, ┼čantaj, h─âr┼úuire, violen┼ú─â fizic─â sau psihic─â, ├«n majoritatea cazurilor din partea rudelor, p─ârin┼úilor, persoanelor care ar trebui s─â aib─â grij─â de ea. Iar cel mai dramatic este c─â, dac─â o persoan─â ajunge s─â parcurg─â testul ├«n mod for┼úat, f─âr─â s─â aib─â dreptul sau posibilitatea de a spune nu, vorbim, cu toat─â sinceritatea, de defini┼úia unui viol. Am avut dosare ├«n care astfel de teste au distrus probe necesare pentru demonstrarea unei agresiuni sexuale. Un examen de 40-50 lei risc─â s─â lase ├«n libertate un agresor periculos, deoarece vor fi distruse probe imposibil de recuperat de c─âtre organul de urm─ârire penal─â competent.

De ce aceast─â practic─â este discriminatorie?

Testarea virginit─â┼úii interfereaz─â cu dreptul femeilor la integritate, demnitate, libertate ┼či este o procedur─â discriminatorie. Demnitatea, integritatea fizic─â ┼či mental─â este protejat─â de Declara┼úia Universal─â a Drepturilor Omului (articolele 1, 2, 3 ┼či 7). ┼×ti┼úi unde am mai ├«nt├ólnit asemenea abuzuri? ├Än Turcia. Curtea European─â a Drepturilor Omului a ilustrat ├«n mai multe decizii c─â testarea virginit─â┼úii impuse poate echivala cu un tratament degradant care este interzis ├«n temeiul articolului 3 din Conven┼úia European─â a Drepturilor Omului ┼či ├«ncalc─â dreptul la via┼ú─â privat─â, conform articolului 8.
Astfel de examin─âri ├«┼či g─âsesc utilitatea doar ├«n cazuri excep┼úionale, c├ónd e vorba de combaterea infrac┼úiunilor de natur─â sexual─â, ┼či ar trebui decise ├«n mod impar┼úial, ca ultim resort, doar de c─âtre un magistrat care va ┼úine cont de protec┼úia drepturilor fundamentale ale omului, de protec┼úia persoanei ┼či de necesitatea prob─ârii unei infrac┼úiuni printr-un astfel de test. ├Än rest, mai mare nevoie avem de un personal ├«nalt calificat de medici ┼či asistente, psihologi ┼či asisten┼úi sociali disponibili, gratuit pentru cei care nu ├«┼či permit ┼či accesibil ├«n condi┼úii de confiden┼úialitate absolut─â pentru victimele abuzurilor sexuale. Un astfel de proces de vindecare, dup─â traume cauzate de agresiuni sexuale, poate ├«ncepe doar atunci c├ónd persoana are ├«ncredere ┼či cere ajutor. Pentru a repara r─ânile vizibile ┼či invizibile ┼či a restabili demnitatea ┼či a reface ├«ncrederea, un r─âspuns medical eficient necesit─â compasiune, validare, empatie ┼či lips─â de prejudec─â┼úi din partea sistemului medical.

Eliberarea de certificate de virginitate oricui, oric├ónd, f─âr─â s─â fie solicitate ├«n mod expres pentru o investiga┼úie penal─â, ne p─âstreaz─â ├«ntr-o mentalitate dep─â┼čit─â, mai apropiat─â de proba cear┼čeafului ├«ns├óngerat din noaptea nun┼úii dec├ót de emanciparea societ─â┼úii at├ót de necesare ├«n Rom├ónia.

Aici decizii CEDO la care m-am referit:
Yazgul Yilmaz v Turkey, 2011; https://hudoc.echr.coe.int/fre?i=002-598
Salmanoglu and Polattas v Turkey, 2009; https://hudoc.echr.coe.int/fre?i=001-91777Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite