Care va fi reacţia NATO dacă se constată că Rusia a folosit arme chimice la Mariupol?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrurile se complică în războiul Rusia Ucraina dacă se dovedeşte că Rusia a folosit luni seara arme chimice la Mariupol. NATO, preşedintele Biden şi alţi oficiali occidentali au declarat că folosirea armei chimice reprezintă o linie roşie, o escaladare a războiului care ar putea atrage o intervenţie directă a NATO în război.

Şi cei 10.000 de cetăţeni omorâţi la Mariupol, două treimi dintre copiii ucrainieni care şi-au părăsit casele, distrugerea oraşelor ucrainiene impuneau  o reacţie puternică a lumii libere. Din păcate, sancţiunile economice s-au împotmolit în opoziţia unor state precum Germania, Austria, Italia şi Ungaria care nu vor să renunţe la gazul rusesc. Şi atunci, ce facem, asistăm pasivi la crime de război inimaginabile, provocate de un nebun?

Este posibil ca ruşii să fi folosit arme chimice luni seara la Mariupol

Informaţiile vin de la regimentul Azov, care încă apăra oraşul Mariupol. Regimentul ucrainean Azov, baricadat la Mariupol, a susţinut  într-un mesaj publicat luni pe Telegram, că o dronă rusă a aruncat o "substanţă toxică" asupra soldaţilor şi civililor la Mariupol, precizând că mai multe persoane suferă acolo de probleme respiratorii şi neurologice.

"Atenţie! Cu aproximativ o oră în urmă, trupele de ocupaţie ruseşti au folosit o substanţă otrăvitoare de origine necunoscută, lansată de un UAV inamic, împotriva militarilor şi civililor ucraineni în oraşul Mariupol", se arată pe canalul oficial de Telegram al Regimentului Azov.

Parte din regimentul Azov este baricadată în subteran, de unde lansează atacuri asupra soldaţilor ruşi. Iar armata rusă a găsit cu cale să-i scoată din subteran folosind substanţe chimice toxice, aruncate dintr-o dronă.

Reprezentantul armatei separatiste la Doneţk, Eduard Basurin, citat luni de agenţia rusă Ria Novosti, a afirmat, la rândul său, că trupele ruse care asediază Mariupol ar putea recurge la arme chimice care „reprezintă  o modalitate de a scoate cârtiţele din gaura lor", cu referire la soldaţii ucraineni baricadaţi în subteran. Deci n-ar fi o noutate folosirea armelor chimice.

Ce va face NATO şi occidentul dacă se adevereşte informaţia?

Iată primele reacţii.

Secretarul de presă al Departamentului Apărării, John Kirby, a declarat că Pentagonul monitorizează îndeaproape rapoartele de luni seară privind un posibil atac cu arme chimice al ruşilor asupra oraşului ucrainean asediat Mariupol.

Dacă se va descoperi că Rusia a folosit arme chimice în oraşul strategic de rezistenţă, ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului şi ar reprezenta o provocare directă pentru NATO de a acţiona.

Marea Britanie verifică informaţii despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol, a anunţat luni şefa diplomaţiei de la Londra, Liz Truss. Orice utilizare a acestui tip de arme "ar constitui o escaladare bruscă în acest conflict şi îi vom cere socoteală preşedintelui rus Vladimir Putin şi regimului său", a declarat Liz Truss.

”Toate opţiunile sunt pe masă” ca răspuns la orice utilizare a armelor chimice in Ucraina de către Rusia, a avertizat, marti, secretarul de stat britanic însărcinat cu Apararea, James Heappey, conform Reuters.

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuş a indicat la rândul său că Rusia a folosit o "substanţă necunoscută" la Mariupol unde mai multe persoane suferă de insuficienţă respiratorie, potrivit acesteia. "Foarte probabil arme chimice", a adăugat ea pe Twitter.

Avertismentele anterioare folosirii armelor chimice în războiul Rusia Ucraina


La 24 martie, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că, dacă Rusia foloseşte arme chimice împotriva Ucrainei, va urma un "răspuns", a cărui natură va depinde de "natura utilizării".

Cel mai vehement a fost Andrzej Duda, preşedintele Poloniei.

"Dacă mă întrebaţi dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice în acest moment, mai ales când se află în această situaţie dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar din punct de vedere militar, nu îl câştigă."

Întrebat dacă o astfel de utilizare ar putea determina o intervenţie a NATO, el a spus: "Bineînţeles, toată lumea speră că nu ar îndrăzni să facă acest lucru. Dar... dacă foloseşte arme de distrugere în masă, acest lucru ar schimba situaţia fundamental. Cu siguranţă, NATO ar trebui să se aşeze la masă şi va trebui să se gândească serios la ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu doar pentru Europa..., ci pentru întreaga lume."

Ce acţiuni va întreprinde Putin

Putin mai are puţine căi de a nu pierde total războiul cu Ucraina. Putem enumera armele chimice şi armele nucleare tactice. Sigur că o ia metodic, să testeze reacţia occidentului. A văzut că-i merge cu distrugerea oraşelor, cu zeci de mii de persoane omorâte, fără ca NATO şi occidentul să reacţioneze în vreun fel, altfel decât cu sancţiuni economice şi financiare. Timpul este scurt, până pe 9 mai trebuie câştigat ceva în acest război, altfel nu are cu ce să se laude la parada militară din Piaţa Rosie.

Sancţiunile economice nu merg până la capăt, din reticenţa unor ţări occidentale de a renunţa total la gazul rusesc. NATO nu vrea să intervină direct în conflict, şi ajută cât poate armata ucrainiană. Există riscul ca până în 9 mai armata rusă să nu ocupe Donbasul, şi să fie îngenunchiată economic de sancţiuni. Cu ce se va prezenta Putin la sărbătoarea din 9 mai?

Folosirea armelor chimice în prima etapă, apoi a armelor nucleare tactice împotriva Ucrainei. Alte atuuri nu prea mai are.

La cât îl ştim de disperat şi de nebun, este capabil să utilizeze aceste ultime două căi de a întoarce rezultatul războiului în favoarea sa.

Cum se pregăteşte NATO pentru aceste escaladări ale războiului?

Sigur că nu se poate pronunţa public. Totuşi, NATO ar trebui să aibă un plan, de care să fie conştient şi Putin. Nu ştiu cum, pe ce căi, diplomatice sau altfel.

Şi aşa, toate ororile petrecute  până acum în Ucraina au rămas sfara un răspuns convingător al NATO, de frica implicării într-un război cu Rusia.

Dar până unde poate merge această frică? Au liderii occidentali trasată linia roşie? Utilizarea armelor chimice constituie o astfel de linie roşie? Dar a armelor nucleare tactice?

Aşteptăm şi noi lămuriri de la liderii ţărilor din NATO.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite