Când gloanţele şi crima opresc BREXITul...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
brexit

BREXIT sau actul gratuit de „automutilare”, după cum bine l-a caracterizat cotidianul britanic Financial Times, a fost oprit în această seară de gloanţe, de o tragedie incredibilă. Ce durere pentru bătrânul continent, să fie salvat de o crimă abominabilă...

Acum câteva ore, deputata laburistă proeuropeană, Jo Cox, din circumscripţia Batley şi Spen (West Yorkshire), a fost împuşcată şi înjunghiată, potrivit unui martor citat de agenţia Press Association. Deputata a fost asasinată în timp ce făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Cele două tabere din cadrul referendumului au anunţat că îşi suspendă activităţile de campanie...

Brexitul a fost oprit de gloanţe şi crimă. Ce trist...

Nu este pentru prima dată când britanicii au fost chemaţi să-şi spună cuvântul în privinţa ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană şi poate nu va fi nici ultimul referendum.

Ce trebuiau să înţeleagă adepţii taberei „leave” din importanţa apartenenţei la piaţa unică?

„Nu este momentul acum să redevenim mica Anglie. Noi suntem Marea Britanie. Avem de adus contribuţia noastră la o lume mai prosperă şi mai sigură. Votul trebuie să fie pentru 'rămânerea' Marii Britanii în UE” - Financial Times

Nu cred că o crimă odioasă poate fi pusă în cârca unor cetăţeni care participă la un exerciţiu  democratic, dar haideţi să vă dau trei argumente solide la trei probleme raportate de susţinătorii BREXITului, un referendum inutil, din punctul meu de vedere:

1.     Cel mai usturător aspect semnalat de tabăra „leave” era cel al liberei circulaţii, a celor 2-3 milioane de europeni care s-au stabilit în Marea Britanie – susţinătorii BREXITului nu au comentat însă situaţia celor aproximativ 1 milion de britanici care au emigrat în Europa... Nici plusvaloarea realizată de o bună parte a europenilor care muncesc în Regat nu a fost luată în seamă...De ce nu iau în considerare susţinătorii BREXITului şi zecile de mii de britanici care primesc ajutoare de şomaj în state membre ale Uniunii Europene, cei mai mulţi în Germania, Franţa şi Spania?!

Un aspect extrem de important, pe care tabăra Leave din Partidul Conservator nu trebuie să-l uite, este faptul că şi reprezentanţii acestei formaţiuni, prin ba­roneasa Thatcher, supra­numită „Doamna de Fier“, au susţinut, în trecut, libera circulaţie a capitalurilor, bunurilor şi a persoanelor în Europa, aceste măsuri producând o creştere economică în Europa anilor `80-`90.

2.     Argumentul zecilor de miliarde de lire trimise în visteria comună a Uniunii Europene de către Marea Britanie trebuie pus în balanţă şi trebuie luate în calcul şi beneficiile care se întorc. Aproape 50% din exporturile Marii Britanii ajung în Uniunea Europeană şi puţin peste jumătate din importurile acestei ţări provin din ţările membre. Momentan, în bună măsură, economia britanică este ombilical legată de cea a Europei. Prin urmare, printr-un circuit al banilor în economia comunitară, o parte a fondurilor trimise Bruxelles-ului se întorc tot în Regatul Unit.

3.     Piaţa muncii va cunoaşte o creştere substanţială după BREXIT datorită renunţării la legislaţia europeană. Oare s-au întrebat adepţii BREXITului dacă concernele multinaţionale vor mai rămâne în Marea Britanie, în lipsa acestei legislaţii? Oare au uitat britanici că băncile şi societăţiile de investiţii cu sediul în Regatul Unit joacă un rol important în pieţele financiare şi aici vorbim de schimburi valutare, credite bancare transfrontaliere, derivate, şi asigurări?

Sunt sigur că această odioasă crimă salvează Marea Britanie de la actul gratuit de „automutilare”. Ce păcat, ce păcat, că o crimă şi nişte gloanţe au oprit BREXITul, nu raţiunea, nu argumentele.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite