Berlinală 74, a 7-a zi : o cifră magică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce m-am tot ferit de Dying/Despre moarte, că părea iar ceva sinistru și obsedant, apocaliptic pentru fiecare dintre noi și mai are și peste 3 ore, am constatat iar, că nu e bine să te iei doar după trailer sau după o prezentare sumară și înșelătoare.

Ceea ce îți dă totuși ghes să-l vezi, e protagonistul, Lars Eidinger, pe care l-am descoperit, acum 10 ani, la Olivier Assayas și al său, de neuitat : Clouds of Sils Maria, cu Juliette Binoche și Kristen Stewart.

Structurat în 5 capitole și un epilog Sterben e titlul unei compoziții în primă audiție, pe care o dirijează Tom, fiul lui Lissy și al lui Gerd, ambii cu boli complicate, un fel de tusea și junghiul,  greu de suportat și de la distanță, și pentru ei și pentru cei din jur, deci oare finalul n-ar fi o ușurare?

Sora lui Tom : Ellen, e o fată fără prejudecăți, eufememistic vorbind, cu o bogată viață sexuală, asezonată din belșug cu alcool și nu numai. Cunoaște mai îndeaproape stomatologul, unde lucrează ca asistentă, și care face o pasiune pentru ea, deși e însurat. Totul e tratat cu un haz nebun, inclusiv victimele, fără vină, pacienții. Începutul scenariului este de-a dreptul scatologic, dar se drege. Mai apare și un nou născut, care are doi tați, și per total e complex și fascinant. Nu simți trecerea timpului și ești răsplătit și încântat. Sper să împuște un Urs de Aur.

Apoi trei filme feministe, care se lasă cu huiduieli pe întuneric, le dau anonime, cât încă sunt genericele și apoi se aplaudă.   

Gloria, despre mănăstirile italiene, la 1800, unde se făcea muzică, până la decretele napoloniene care au interzis corurile de orfane, și vizita Papei Pius al 7-lea care le-a excomunicat pe bietele fete, care cântau magnific, și la felurite instrumente.

Shambhala care se petrece în Himalaya, unde se perminte poliandria, o femeie pate să aibă mai mulți soți și unde Pema pleacă, străbătând un drum anevoios asemeni Vitoriei Lipan, să-l găsească pe unul dintre ei spre a-i mărturisi că a păcătuit și va avea un copil cu altcineva,

Are un generic cu picturi naive, surprinzătoare, care se încheie cu o floare de lotus, și o sinucidere pentru a trăi din nou, mai frumos.   

Fiii este despre Eva, gardian de închisoare, în Scandinavia, care are un secret tulburător și o întâlnire cu un tânăr ultratatuat, condamnat pentru crimă. O tramă și o dramă care te țin cu sufletul la gură, până la ultimul cadru.  

Și a mai fost și Spaceman, cu Adam Sandler și minunata Carey Mulligan. Un fel de Kubrick și Odiseea sa spațială, în care Hal, devine Hanuș, un miriapod, sau un păianjen ori un scorpion păros, cu 6 ochi și glas, imaginar sau poate nu, și unde mai mult decât de cosmos e despre iubire, o ecranizare după o scriere cehească, produs Netflix și filmat la Hollywood.   

 Irina-Margareta Nistor, direct de la Berlin 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite