Basarabenii mei dragi. Partea 1

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Basarabenii talentati sunt eclipsati de imaginea negativa a unor pseudo-vedete tip Anna Lesko"
"Basarabenii talentati sunt eclipsati de imaginea negativa a unor pseudo-vedete tip Anna Lesko"

Sa vorbim despre basarabenii care merita sa fie promovati, cititi, ascultati, urmariti si iubiti. Sa vorbim despre cei despre care nu s-a vorbit destul, pentru ca nu au aparut inca in reviste de scandal. Atentie, acesta nu este un articol despre Anna Lesko!

Intrucat in ultimul articol am criticat dur Carla's Dreams cu piesa lor vulgara si rusificata, acum am decis sa vorbesc despre partea plina a paharului. Este si partea mea preferata a paharului.

Despre basarabenii mei dragi voi scrie acum pentru prima data. I-am tot numarat in cap, am facut un top, m-am gandit cum sa-i grupez pe categorii. Pana la urma ii voi enumera pe cei care sunt cat de cat accesibili si celor din Romania. 

Astazi, sa vorbim despre basarabenii care ne incanta cu vocea si cu talentul lor.

1. Catalin Josan

Catalin a devenit cunoscut dupa ce a castigat prima editie Megastar din Romania. Apoi ne-a cucerit pe toti cu naturaletea si sensibilitatea sa de artist, cu un farmec unic si versuri care ii izvorasc direct din inima. 

Tin minte si acum cand l-am auzit prima data cantand-  intr-o iarna am mers cu mai multi colegi de liceu la Bran, la munte, si cativa au inceput sa cante colinde. Printre ei era si Catalin si am retinut timbrul vocii lui - avea ceva special, puternic, se deosebea de celelalte. 

Peste mai multi ani, la Bucuresti, l-am privit crescand, cucerind topuri, cucerind Romania, cucerind R. Moldova, cucerind Italia si incet-incet tarile din UE. Va recomand sa mergeti la un concert de-al lui intr-un cadru intim, intr-un local, sa-l auziti live, mai ales cand inchide ochii si canta la chitara.

Pentru ca sa va conving, va rog sa priviti acest clip: nu ca sa-i auziti vocea, ci pentru ca sa-i auziti fanii. Nu mai e nevoie de comentarii.

2. Alexandrina Hristov

Prima data am auzit de ea inca pe cand eram la Chisinau, de la TVR1. Era prezentata ca si "artista care canta, scrie si picteaza". A fost o perioada de nebunie totala, toti se intrebau- cine e femeia asta si de unde a aparut? In Moldova inca nimeni nu stia de ea, dar se pare ca facea furori la Bucuresti. Apoi am vazut-o la Carturesti, vreo 6 ani in urma, in camera de ceai, in cadrul unui concert fara bilete, cu intrare libera. Eram vreo 70 de oameni inghesuiti si emotionati, vroiam sa o vedem, sa o auzim. Andrei Gheorghe a tinut un mic discurs de introducere, apoi Alexandrina a inceput a canta- fara sa ridice ochii de la pian- probabil de emotie.

Nu am avut inca norocul sa o cunosc, nu pare foarte accesibila ca si persoana, nu a raspuns la mesaje de cate ori am vrut sa o intervievez sau sa-i propun ceva. Insa de talentul ei nu se mai indoieste nimeni. Iubesc picturile ei cu femei si pisici, si cantecul asta:

3. Nicu Tarna si Gandul Matei

Nicu Tarna este solistul trupei Gandul Matei, cu cantecele lor am crescut pe cand eram la Chisinau si mi-am cultivat dragostea pentru rock, inca din adolescenta. Gandul Matei sunt pe piata inca din 1996, sunt una din trupele cu care ma mandresc cel mai mult. In ultimii ani vin tot mai des la Bucuresti si canta despre faptul ca sunt romani, fiind printre putinii artisti de acasa care au curajul sa spuna asta si sa-si asume identitatea lor. Nicu Tarna debordeaza de energie pe scena si are o voce impresionanta, care te rupe de pe picioare, fiind un exemplu extraordinar de entertainer, din punctul meu de vedere.

Un cantec in engleza care a fost un fel de "lithium" de Nirvana pentru mine 

si unul in romana care sa va ridice de pe scaun 

4. Marcel Bostan si Alternosfera

Si de Alternosfera cred ca ati auzit, in ultimii ani au inceput si ei sa faca turnee prin Romania si sa se promoveze pe partea asta de Prut. Stilul lor este rock alternativ, puternic si poetic in acelasi timp. Se merita sa ascultati cuvintele.

si

Da, exista basarabeni talentati, si sunt multi. Din pacate acestia sunt eclipsati in mare parte de imaginea negativa a unor pseudo-vedete tip Anna Lesko sau tanti Ludmila. Dar cine stie? Poate ca, incepand cu acest articol si cu altele de acelasi gen, vom reusi sa schimbam ceva. 

ATENTIE! Acesta nu a fost un articol despre Anna Lesko :) 
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite