Atât de departe s-a ajuns: Israelul a acceptat să schimbe versurile cântecului cu care participă la Eurovision, după acuzația că face aluzie la războiul contra Hamas

0
0
Publicat:

Consecințele tragediei din Gaza, în evoluție geometrică, se fac acum simțite pe plan internațional și în domenii dintre cele mai diverse, simbolice tocmai pentru că proclamau că au fost, sunt și vor fi în permanență departe de politică și de mizeriile cotidiene determinate de ura generată de conflictele care înfloresc pretutindeni.

Picture1 png

Era însă previzibil că, în contextul de acum, nu putea evitată o asemenea încercare de imixtiune și, ca atare, s-a încercat evitare transformării scenei festivalului muzical într-o platformă de propagandă care să isterizeze și mai mult atmosfera, tocmai datorită difuzării globale a festivalului și patimilor inerente care ar fi putut exploda imediat.

Picture2 png

Drept urmare, luna trecută, extrem de prudenți (și, veți vedea, pe bună dreptate), organizatorii de la EBU (European Broadcastig Union) au transmis că vor analiza atent versurile tuturor cântecelor selectate pentru stadiul final al competiției „demers care este confidențial între EBU și producător până în momentul în care se ajunge la o decizie. Dacă un cântec este considerat ca inacceptabil pentru un motiv oarecare, producătorilor le este oferită posibilitatea de a prezenta un nou cântec sau noi versuri, așa cum se statuează în regulamentul festivalului” . Ceea ce s-a întâmplat în cazul cântecului „Ploaia de Octombrie” interpretat de solista Eden Golan (foto) despre care s-a spus că ar conține referințe la atacul din 7 octombrie organizat de cei din Hamas și, astfel, ar încălca regula neutralității  politice.

Inițial, israelienii au refuzat să facă vreo modificare dar, la intervenția Președintelui Israelului Isaac Herzog, au accept să facă „ajustările necesare” . În mod evident, disputa merge cu mult dincolo de spațiul muzical și chiar al respectării riguroase ale regulamentului EUROVISION. Dacă rămânem numai la acest nivel, să reamintim că, în anul 2000, EBU a decis că Georgia a fost silită să retragă din concurs un cântec cu conotații politice îndreptat împotriva lui Putin, iar Rusia a fost exclusă de la concursul EUROVISION în 20222, imediat după ce a invadat Ucraina.

Acum situația poate fi similară în cazul Israelului? În orice caz, așa s-a spus în multe proteste destul d importante organizate pentru a cere excluderea Israelului din competiție, proteste care au avut loc în Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia, cu susținerea unor afirmații categorice de tipul celor făcute de Asociația islandeză a interpreților și compozitorilor care a spus că războiul purtat de Israel în Gaza „ făcea ca această țară să fie incompatibilă cu participarea la concurs”. 1400 de artiști finlandezi au semnat o petiție  în care se spunea că „nu ar fi în concordanță cu valorile noastre să i se ofere unei țări care comite crime de război și continuă o ocupație militară posibilitatea de a-și spăla imaginea în numele muzicii”.

Picture3 png

S-a ajuns foarte departe și îngrijorările tuturor par să fie bazate pe temerile reluate de către unele organisme de informații, că este posibil ca manifestările antisemite să devină violente și să poată fi foarte greu stăpânite. Chiar dacă motivul aparent l-ar constitui un asemenea cântec, deloc în zona propagandei corozive de război și, în definitiv, exprimând reacția unui popor care a fost lovit de o tragedie e amploarea atacului celor din Hamas. Lucrurile pot să derapeze grav în contextul în care, cum spuneau azi colegii de la The Jerusalem Post „chiar înainte de război, delegația Israelului a trebuit să ridice semnificativ nivelul de securitate pentru participarea la concurs deoarece Malmo (orașul suedez unde în mai s va desfășura Eurovision, n.n.) este cunoscut de ani de zile pentru gradul înalt de antisemitism și chiar a fost denumit  capitala antisemitismului în Suedia și în Europa....n-a fost niciodată pentru cei din Israel să susțină reprezentanții acolo, dar acum este extrem de periculos, atât pentru delegația din Israel cât și pentru susținătorii săi”.

Picture4 png

Dacă s-a ajuns la un asemenea nivel al amenințărilor de securitate, atunci, foarte rapid, ca în trecut, ele se pot oare aplica și la toate participările israeliene la manifestări internaționale ca în momentul în care organizațiile și facțiunile palestiniene se uneau în jurul OLP-ului pentru a lupta împotriva existenței Statului Israel?

Vi se pare că vorbim doar despre EUROVISON și despre versurile unui cântec interpretat de o fată frumoasă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite