Angela Gheorghiu, la Gala aniversară Mihnea Lamatic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Notele de mai jos s-ar fi putut intitula la fel de bine „Muzică şi prietenie”, fiindcă sâmbătă seara la Opera Naţională Bucureşti câţiva artişti cu renume s-au alăturat colegului lor de generaţie, basul Mihnea Lamatic căruia i-a fost dedicată seara.

Surpriza, Angela Gheorghiu însăşi, care nu mai călcase pe această scenă din anii studenţiei, poposind acum ca prezenţă extraordinară, plină de elan şi bucurie pentru a-şi asocia numele acestei aniversări.

Un nume de divă, aclamat peste mări şi ţări , cucerit după ani mulţi de trudă, ani care nu se văd însă la această încântătoare doamnă a scenei lirice mondiale decât în profesionalismul, siguranţa, spectaculozitatea prezenţei sale scenice. În prezentarea caldă a tânărului şi tot mai promiţătorului  moderator TV Marius Constantinescu au fost reamintite câteva din locurile pe unde frumoasa şi talentata primadonă a strălucit. Paginile sunt neîncăpătoare căci se referă la cele mai mari şi faimoase scene de la Metropolitan la Scala, de la Teatrul Colon din Buenos Aires la Coven Garden şi Teatrul Lyceum din Barcelona, tot atâtea piedestale ale măririi şi preaslăvirii vedetelor lumii. Nimic nu poate cred împlini însă mai bine destinul unui artist decât gestul generos de a fi alături de confraţii săi pentru a celebra în fond iubirea de muzică.

image

Asta s-a întâmplat şi în seara amintită prin prezenţa Angelei Gheorghiu, care din empireul carierei ei geniale întinde o mână prietenească acelora de lângă care a plecat. Mihnea Lamartic a fost coleg de Conservator cu marea soprană şi au rămas colegi de scândură cel puţin imaginar până-n zilele noastre când vedeta internaţională s-a întors la matcă în aclamaţiile lojelor de unde se auzea : să vii mai des pe la noi ! I  s-au alăturat la această Gală cunoscutul tenor Teodor Ilincăi, venind de la o premieră aşteptată cu  Traviata la Opera din Madrid unde l-a interpretat pe Alfredo, jovialul  Alexandru Badea vedetă a Operetei cu a sa vioară jucăuşă şi aria Zii…ţigan,  baritonul Dorin Mara aplaudat pentru Cavatina lui Figaro din Bărbierul din Sevillia de Rossini  şi în fine basul Stefan Lamatic , fiul sărbătoritului, o voce impresionantă, acum doar student la Conservator. În solouri ( aria lui Fiesco din opera Simon Boccanegra de Verdi ) dar şi ca acompanioator al mamei sale Gladiola Nitulescu Lamatic, acesta a uimit sala prin prezenţa  sa adolescentină în contrast cu gravitatea timbrului vocal. Familia de muzicieni Lamatic a fost de altfel în centrul câtorva momente aplaudate ale serii , duete sau scene întregi la care şi-au adus contribuţia cei amintiţi mai sus,corul Operei  şi al Operetei, ansamblul de balet.

Aşteptată cu emoţie, apariţia Angelei Gheorghiu de sub faldurile imaculate ale Margaretei din Faust de Gounod ne-a tăiat răsuflarea. Alinturi de copilă nevinovată, unduiri de primadonă răsfăţată, ocheade stânjenitare pentru cei care nu pot rezista farmecului invincibil al actriţei.. Ea însăşi un spectacol! Că e miraculoasă, ştiam. Că e o mare voce, de asemnenea.

Am înţeles cu această ocazie însă o dată în plus că nu e suficient să fii dăruit de Dumnezeu cu un talent vocal precum al Angelei Gheorghiu, mai e nevoie şi de ştiinţa de a ţi-l pune în valoare ceea ce marea Divă a învăţat în ani mulţi de muncă şi victorii. Acum ea a dezvăluit publicului şi o altă faţetă a personalităţii sale : generozitatea - cea care a adus-o la această Gală aniversară încheiată cu un simbolic La ci darem la mano din Don Giovanni de Mozart. Împreună cu sărbătoritul şi cu cei veniţi să i se alăture, protagoniştii serii au înaintat de mână spre rampă  spre bucuria sălii şi a muzicii sub semnul căreia s-a produs celebrarea. Cei care au avut ideea să îi adune, producătoarea Ofelia Stanciu, dirijorul orchestrei  Ciprian Teodoraşcu, tot ansamblul organizatoric şi de realizatori merită felicitări. A fost o seară de neuitat.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite