America ia în serios ameninţarea că Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina şi i-a informat pe ruşi, în privat, care va fi reacţia sa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii ruşi nu mai ascund rostul referendumurilor din zonele ocupate din Ucraina. Odată devenite parte a teritoriului său, Rusia se va considera îndreptăţită să le apere aşa cum scrie în doctrina militară a Rusiei, inclusiv cu arme nucleare. Asta declară, negru pe alb, şi Lavrov: „Doctrina nucleară a Rusiei se va aplica pentru „noile” teritorii”.

Bloggerii ruşi, bine informaţi, rezumă astfel situaţia de săptămâna viitoare:

"După referendumuri și alipirea unor părți din Ucraina la Rusia, Putin va face o nouă declarație publică în care va da un ultimatum Ucrainei, cerându-i să retragă voluntar trupele de pe teritoriul rusesc. În caz de refuz, Moscova va declara război Kievului în următoarele 24 de ore. Ulterior, Kiev, Liov, Dnipro, Krivoi Rog, Harkov și Nikolaev vor fi distruse într-un interval de 72 de ore. Restul teritoriului Ucrainei va fi bombardat masiv cu rachete și bombe. Bombardiere TU-22M3 vor lansa bombe FAB-5000 care vor distruge toate podurile peste Nipru, aeroporturile civile și întreaga infrastructură rutieră".

Cum armele obişnuite ale Rusiei sunt ineficiente, aşa cum am văzut în utimele câteva  săptămâni, rămâne ca aceste obiective să fie îndeplinite cu arme nucleare tactice.

Reacţia Consilierului pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, confirmă duminică acest scenariu

Jake Sullivan, confirmă duminică la CBS  că Statele Unite și aliații săi vor acționa "decisiv" dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina.

Mai mult, Sullivan afirmă că America a informat Rusia, în privat, la ce se expune dacă va folosi arme nucleare în Ucraina. Posibil ca şi America să aibă informaţii credibile pentru  ipoteza că Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina.

Iată declaraţia lui Sullivan pentru CBS:

"Am comunicat direct, în privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia. SUA și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv și am fost clari cu privire la ceea ce implică acest lucru".

Sullivan nu a dat amănunte relativ la răspunsul american, dar a menţionat: „am  informat în privat omologii de la Moscova mai în detaliu exact ce ar însemna asta".

Jack Sullivan a mai menţionat:

"Puţin rămâne decis să distrugă poporul ucrainean, despre care nu crede că are dreptul să existe. Așa că îşi va continua acţiunile și noi trebuie să venim în continuare cu arme, muniție, informații și cu tot sprijinul pe care îl putem oferi".

Sullivan a mai spus că liderul rus Putin a "fluturat cartea nucleară în diferite momente de-a lungul acestui conflict", iar aceasta este o chestiune pe care administrația Biden trebuie "să o ia extrem de în serios, deoarece este o chestiune de o gravitate extremă - posibilă utilizare a armelor nucleare pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial".

Puţin joacă „totul sau nimic”

Faptul că şi americanii iau în serios ameninţarea cu arme nucleare proferată de Rusia împotriva Ucrainei denotă că şi ei au informaţii puternice pentru această ipoteză. Cum Putin îşi joacă ultima carte, cum armata Rusiei este la pământ la capitolul armament clasic şi personal militar, îi rămâne doar opţiunea nucleară. Pe care Putin nu a ascuns-o nici în ultima sa declaraţie:

„Vom folosi toate mijlocele pentru a ne apăra. Rusia trebuie să-și apere suveranitatea cu toate mijlocele pe care le avem.“

Rămâne să vedem dacă generalii şi elitele militare şi politice ale Rusiei îl lasă pe Putin să meargă până la declanşarea unui război nuclear cu NATO. Cum spuneam şi într-un articol precedent, NATO a avut timp să pregătească reacţiile pentru orice variantă a lui Putin, şi cred că are mijloacele şi capacităţile de a anihila puterea militară a Rusiei, chiar şi cu mijloace nenucleare.

Rusia a fost părăsită de toţi foşti parteneri externi: China, India, Turcia. Până şi Serbia a declarat azi că nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor din teritoriile ocupate. Rusia a rămas singură împotriva întregii lumi.

Declaraţiile consilierului american pentru securitate naţională al SUA, Jack Sullivan, au rostul de a avertiza lumea asupra evenimentelor care ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite