Alina Mungiu-Pippidi: Ucraina ne împarte iarăşi în două Românii

Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

În zilele din urmă România profundă a arătat bine: gospodine, şoferi de microbuze, avocaţi, doctori, preoţi, lumea s-a mobilizat să alerge la frontiere să dea o mînă de ajutor oricui trecea din Ucraina si avea nevoie de casă, mîncare sau azil politic: bunici, mame, copii, familii întregi.

Lumea s-a mobilizat înaintea autorităţilor. Da, partidele au încercat ca de obicei să mulgă şi asta, dar hai să închidem ochii, prea frumos a fost ce au arătat românii, sprijin uman necondiţionat, creştin, cu uitare de sine. Jos pălăria. Şi nu s-a încheiat. Ca o paranteză, şi o bună parte din poporul rus arată bine zilele astea, sute de doctori, economişti, femei semnează petiţii şi ies la proteste, deşi e ilegal, sfidează o dictatură periculoasă, în numele solidarităţii umane şi alegerii raţionale a păcii contra războiului. Şi plătesc cu închisoarea şi diverse persecuţii.

Călătoriţi însă în lumea virtuală sau la multe televiziuni şi veţi vedea opusul. Dacă nu ştiţi unde, vă invit pe pagina ”Cotidianul” la comentariile nemoderate ale reluării articolului meu „Ce poţi tu face pentru Ucraina? Hai să ne organizăm” din data de 24 februarie. Revărsări de ură, să ne dea înapoi Herţa, să ne dea înapoi Bucovina, să ne ceară scuze, Soros m-a pus, să îi ia acasă Dosia şi Klaus Iohannis, că au case, etc. La televiziuni, la fel de rău. Faţă de masculul Alfa Putin, n bătăuşi români îşi arată muşchii prin talk-showuri. Toţi, cu doctorate strategice la instituţiile care fabrică diplome în securitate. Unul mai belicos ca altul. Au greşit toate prognozele, dar asta nu îi sperie. Nu i-au făcut nici o concesie lui Putin, şi a ieşit rău. Nu i-au cedat nimic, spre deosebire de Munchen, cum au vrut ei, dar spre deosebire de Munchen nu se pregătesc să facă război mondial ruşilor nici acum, nici mai tîrziu, (comparaţia e deci ineptă), deci plătesc doar ucrainenii, şi scump. Îngrijoraţi că de ce vrem să îi aducem pe ucraineni la noi, lasă să stea acolo în calea pericolului să fie carne de tun, aşa o să îl dovedim pe Putin, ucrainenii să se bată şi noi să chibiţăm. Toată masculărimea din România luptă în Ucraina, din păcate prin intermediar, armata martiră ucraineană.  

Spre deosebire de oamenii simpli, care i-au iertat pe ucraineni pentru chestia lingvistică – unu, că era guvernul de vină, nu refugiaţii, doi, că plătesc pentru asta, ucrainenii au restrîns drepturile lingvistice că luptau cu rusa. Sigur că era mai bine dacă lăsau şi rusa limba oficială, şi aplicau Carta minorităţilor peste tot, dar le-a fost teamă, au plusat ca să îşi apere identitatea, atîta lume spunea că ucraineana nici nu e limbă, doar dialect rus, etc. Au vrut să îşi consolideze limba, şi ruşii s-au simţit provocaţi, noi, discriminaţi. E de domeniul trecutului. Dar nu la televiziunile noastre, unde şi după ce Zelenski (care a cîştigat alegerile cu peste 70 la sută, numai Putin crede că e pus de oligarhii prooccidentali şi nu are sprijinul poporului, şi cred că s-a lămurit şi el) a devenit un star planetar prin curaj şi modestie, de l-ar vota lumea şi în Germania, şi în Australia, ai noştri tot un amator îl găsesc. Nu are şcoala de la Băneasa, ce să facem! Oamenii decenţi de pe la televizuni, de la Armand Goşu la generalul Degeratu, nici nu se cunosc. Valuri de prostie belicoasă, cu moderatorii ţinînd invitaţii pe linia propagandei militare de doi bani se revarsă de pe toate canalele, toată lumea îi dă sfaturi lui Zelenski şi îl mustră.

Trolii lui Putin? Or fi. Aşa cum şi între antivaccinişti au fost. Dar cînd vezi că milioane de oameni se iau după ei şi cît egoism şi prostie se revarsă din unii e greu de crezut că sunt dor trolii. Pur şi simplu opinia publică de pe Internet şi televiziuni, ce mai gălăgioasă, nu reprezintă toată ţara, dar avînd acces prin controlul militar al atîtor canale pare mai mare decît e, pare singura, spală pe creier pe cine se mai uită la TV.

Putin nu se luptă doar cu Ucraina zilele astea. El se luptă cu democraţia liberală, de asta e greu de făcut pace cu el. Se luptă cu Occidentul, pe care îl vede ca promotor al unor valori feminine şi degenerate, al căsătoriei homosexuale, de care face mare caz, al respectului vieţii umane, al compromisului şi al păcii. Ce părere să aibă el despre UE, care e condusă de o femeie şi promovează femei? Despre o ţară ca Germania, unde ministru de război e o femeie, despre Anglia, care trimite o femeie, ministru de Externe, să vorbească cu el? Putin e salvatorul masculinităţii animale de pe planetă.

Dar nu singur. Şi românii macho cu epoleţi, care scuipă pe forumuri, la televiziuni şi în Parlament, în loc să pună mîna pe armă şi să se înroleze în brigada internaţională care s-a creat, au valori similare. Nu au de fapt de ce să se bată pe bune cu Putin, cînd sunt, pe fond, promotorii unor idei foarte apropiate (dacă idei să le spunem), care au dat de conflict că nu ştiu să evite conflictele, şi acum aplaudă războiul şi îşi doresc continuarea lui (că, nu e aşa, Rusia va ieşi slăbită şi NATO întărit) cît alţi compatrioţi de ai lor fac ce trebuie, au grijă de victime.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite