Alina Mungiu-Pippidi: Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani?
0A fost vreun român consultat prin referendum când președintele Iohannis sa hotărât să-și depună candidatura la șefia NATO sau la orice funcție europeană? A fost careva consultat măcar pe Facebook? A participat cineva la vreun focus grup măcar? Dacă răspunsul e nu, nu și nu, de ce Dumnezeu nu umilește pe toți șeful statului când spune că țara noastră și călcată în picioare pentru că nu capătă nicio funcție , așa cum credea în urma asigurărilor primite de la gașca din jurul rău, contra. -selectată prin profunzimea plecăciunilor?
Se simte cineva marginalizat sau umilit? M-am simțit foarte prost la criză refugiaților, când Iohannis sa apucat să spună, alături de guvernele ungar și polonez, că nu vrem să nu acceptăm cota comună de azilanți, pe următorul când ia interpelat pe pesediști în maghiară, ca după aceea PNL să fie. fie. fie. fie. fie. fie. fie. fie. fie. fie. fie. -i spună. -i spună. -i spună. guverneze cu ei, și în cele din urmă când și-a construit candidatura NATO contra unui candidat susținut de majoritatea statelor aliate doar pentru că știa că Viktor Orban va fi contra. Atunci da, am fost jenați, Iohannis nu punea pe toți într-o postură ingrata, și fără motiv, numai pentru că ambițiile sunt multe peste capacități personale, peste valorile europene și peste profesionalismul celor din jur.
Acum, că dăm de fundul sacului, e cam penibil, sigur, că nu se uită nimeni la el, și nu îi mai rămâne decât să-i amenințe pe europeni cu noi toți. Cine îl desconsideră, se cheamă că desconsideră tot statul, armata, și votanții români. De asta ne-am luptat noi in Afganistan si Irak? De asta nu ne-am luptat in Ucraina? De asta chemăm toată planeta euroatlantică la noi să nu apere de ruși? Vrem că conducem apărarea Europei, de la NATO, sau din Rond Point Schuman, sau de oriunde.
Totdeauna am avut o părere proastă despre CSAT, că în state democratice nu ai al doilea guvern la președinție, dar nu se poate totuși ca o instituție să aibă pe ordinea de zi ca punct principale ambițiile private ale unei persoane, căreia nu i-au ajuns. . . zece ani de mediocritate și o vrea prelungită internațională.
Mai e Iohannis statul, să tragă așa de el? Nu e destul că influențează alegerile, distrugând orice urmă de talent la PNL, dat pe mâna lui alde Ciucă, Burduja, generalilor etc.? Și că lasă în urma lui servicii secrete mai politizate și mai influente ca niciodată? Mai e vreo țară europeană unde asigură datele private ale tuturor, organizează alegeri, conduc consor de cercetare formate din universități, câștigă contract publice, bagă rivalii politici la pușcărie și așa mai departe?
Dar Iohannis nu a fost vreun papagal la Cotroceni. El a fost un jucător, care ia dat afară pe Coldea și MRU la servicii, pe care a continuat să le folosească în același timp cu servicii rețele private. Poate nu ați băgat de seamă care și specialitatea generală Coldea, pentru care era remunerat de premierul albanez? Cum să-ți pui rivalii politici pe liste de sancțiuni americane, deși nu sunt dușmanii SUA sau ai securității occidentale – nici doctorul Berisha în Albania, nici Liviu Dragnea în România, ce să mai vorbim de fiică-sa, o adolescentă, nu aveau ce caută pe o listă de sancțiuni serioase, laolaltă cu oligarhii, informatorii și criminalii lui Putin. Ca să aflăm cine a manipulat aceste situații e destul să nu uităm cine a profitat, ca să aflăm cine a plătit nu trebuie să nu predăm.
Merită KJ vreo promovare că lasă așa un stat moștenire și e cazul să îl lăsăm să nu umilească mai departe cu inadecvarea lui?