A trăi sănătos este o utopie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„E demotivant gândul că fructele şi legumele conţin pesticide, laptele 
provine de la văcuţe îndopate cu te-miri-ce furaje şi că aerul pe care 
îl respiri e poluat, iar tu nu ai ce să îi faci”  FOTO: shutterstock.com
„E demotivant gândul că fructele şi legumele conţin pesticide, laptele provine de la văcuţe îndopate cu te-miri-ce furaje şi că aerul pe care îl respiri e poluat, iar tu nu ai ce să îi faci”  FOTO: shutterstock.com

„Am renunţat la Cola, am început să trăiesc mai sănătos”, îmi spunea nu de mult timp un apropiat. Da, să ai un stil de viaţă mai natural se poate, însă unul cu totul sanatos ţi-e practic imposibil oricât ai vrea. Chiar dacă te-ai retrage în cel mai pustiu şi verde loc de pe Pâmant, probabil tot te vei trezi într-o bună zi cu apa contaminată din cauza unui lanţ de deversări.

Însă, ceea ce ţine absolut numai de tine este să reduci pe cât posibil obiceiurile nesănatoase, să te informezi şi să cauţi alternative la ele.

Individului care a renunţat la Cola îi va lua câţiva ani până când va ajunge la un mod de viaţă la un nivel cât mai apropiat de "€œmaxim de sanatos”. Da, ani. Primul pas va fi înlocuirea băuturii preferate cu altceva şi cel mai probabil prima opţiune vor fi sucurile neacidulate. Treptat va trece la limonadă şi ceaiuri de fructe, iar din când în când va mai gusta o Cola de dragul gustului. Exemplul cu sucul mi-a venit acum în minte, la fel de bine putea fi vorba de cartofi prăjiţi sau alcool. 

Conştientizare, motivare, înlocuire treptată

Acestea sunt etapele prin care treci ca să renunţi la alimentele care îţi afectează sănătatea, înlocuindu-le cu unele mai naturale. Să fim serioşi, nu poţi da deodată punga de chipsuri extrem de gustoase pe o pungă de chipsuri din banane sau pe felii de morcovi. Papilele tale gustative ar strâmba şi ele din nas dacă l-ar avea. Dar te poţi informa şi căuta soluţii. 

Şi dacă tot am vorbit de chipsuri, nu mă pot abţine să vă dau o idee: alegeţi popocorn-ul făcut în casă atunci când aveţi chef de ronţăială. Alte idei: seminţe crude, crackers (numai din făină integrală şi sare). 

E demotivant gândul că fructele şi legumele conţin pesticide, laptele provine de la văcuţe îndopate cu te-miri-ce furaje şi că aerul pe care îl respiri e poluat, iar tu nu ai ce să îi faci.

Sigur, decât să lupţi atât poţi adopta scuza clasică: oricum nimic nu e sănătos în ziua de azi, de ce m-aş mai chinui?  Răspunsul este simplu: e vorba de riscuri. Consumând mai puţin şi mai natural, reduci riscurile să te îmbolnăveşti. 

Desigur, e demotivant gândul că fructele şi legumele conţin pesticide, laptele provine de la văcuţe îndopate cu te-miri-ce furaje şi că aerul pe care îl respiri e poluat, iar tu nu ai ce să îi faci. Facem parte dintr-un sistem al cărui interes nu este sănătatea omului, ci cum să producă şi să vândă mai mult, cheltuind cât mai puţin. Dacă treci peste scuza aceasta, învăluită în comoditate, vei descoperi că poţi alege variante mai sănătoase. Singurul inconvenient este că ele nu se afl㠀œsub "nasul” tău, pe rafturile din supermarket. Trebuie să le cauţi la raioanele cu produse bio, prin băcanii şi în magazinele online.

Am scris rândurile acestea în metrou, în timp ce o puştoaică de maxim 10 ani ronţăie lângă mine o pungă de pâine coaptă, crocantă, cu aromă de pizza şi în braţe ţine o sticlă de suc. La 20 de ani tot asta va mânca şi va bea deoarece aşa s-a învăţat - ea este cea care la un moment dat, sper, va spune că s-a lăsat de ele pentru că vrea să trăiască MAI sănătos.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite