Despre Familia Regală, bune maniere şi alte lucruri fără dată de expirare
0Sandra Gătejeanu Gheorghe este Director de Protocol al Casei Regale a României şi, de curând, a publicat cartea „Eticheta regală”. „Aşa, şi?”, aţi spune. Cui îi mai pasă în ziua de azi de bune maniere, eleganţă şi solemnităţi când cei mai mulţi dintre noi suntem îngrijoraţi ce punem pe masă a doua zi?
Ei bine, răspunsul nu vi-l dau eu, ci chiar Sandra, căreia i-am luat un interviu despre tot felul doar-doar să descopăr mai multe din spatele „etichetei”. Mă înclin în faţa ei pentru tot ce a reuşit până la vârsta de 28 de ani şi pentru sclipirea din ochi când mi-a spus că şi după şase ani de când este în această funcţie are emoţii când este în preajma Regelui.
Să o luăm cu începutul....
Cum a fost primul tău interviu?
Îmi aduc aminte că a fost într-o zi de vineri pentru că era înainte de Paşte. De fapt au fost înainte de interviu o serie de testări pentru că postul era de Expert în cadrul Biroului Reprezentantului Special al Guvernului, Birou în care activa la momentul respectiv Alteţa Sa Regală Principele Radu. Am susţinut probele organizate de Guvern care erau pe baza legilor şi hotărârilor de Guvern.
Erai emoţionată?
Nu, pentru că după două rânduri de sesiuni în patru ani mă călisem puţin şi nu mai eram atât de emoţionată... La interviu am fost emoţionată pentru că nu ştiam la ce să mă aştept. Am avut emoţii foarte mari, de-asta îmi şi amintesc de el. Interviul nu a fost greu... Alteţele Lor Regale au un mod foarte plăcut de a te face să te simţi bine. A fost o discuţie generală şi la finalul interviului mi s-a spus că voi fi contactată. Ceea ce s-a şi întâmplat într-un timp foarte scurt, iar după câteva luni, în octombrie, mi s-a propus să fiu Director de Protocol al Casei Regale a României.
Ţi-ai dorit asta ca pe ceva plănuit sau a fost pur şi simplu o oportunitate?
A fost o oportunitate. Am zis „Hai sa încerc!”. Înainte aveam un interes pentru Familiile Regale... Urmăream evenimentele, citeam cărţi despre ele şi îmi aduc aminte că am urmărit la televizor căsătoria Prinţului Moştenitor al Danemarcei şi apoi cea a Prinţului Spaniei. Dar nu mi-am propus să lucrez pentru Familia Regală, a fost o oportunitate care s-a ivit. Urmând şi Drept şi Ştiinţe Politice mă gândeam la o carieră în diplomaţie.
Ce impresie aveai înainte şi ce impresie ai după ce i-ai cunoscut personal pe Membrii Familiei Regale?
E la fel de impresionant... Pentru mine este o onoare şi un privilegiu să lucrez pentru Familia Regală. Orice întâlnire cu Regele este emoţionantă. Simt mândrie, admiraţie şi dragoste pentru Rege.
Înainte să lucrez pentru Familia Regală a României citeam foarte mult despre monarhiile lumii şi despre regalitatea europeană. Întotdeauna am considerat că membrii Familiei Regale ne fac să fim mândri că avem tradiţii, istorie şi o identitate, conturate în jurul Coroanei. Familia Regală a dat mereu dovadă de corectitudine, imparţialitate, decenţă, apropiere de români şi de interesele acestora şi generozitate.
Ce diferenţă este între diplomaţia regală şi cea politică?
Cred că e o mare diferenţă pentru că diplomaţia regală este legată de continuitate şi tradiţie, pentru că membrii Familiei Regale sunt obişnuiţi încă de la naştere să reprezinte România. Sentimentul de mândrie, istorie, tradiţie fac parte din ADN-ul lor, e ceva foarte natural şi fac asta aşa cum noi desfăşurăm activităţile noastre cotidiene.
Componenta diplomatică a regalităţii a fost mereu o constantă a instituţiei monarhice. În activitatea zilnică a Familiilor Regale, reprezentarea, ospitalitatea şi diplomaţia sunt fundamente ale activităţii publice. Ritualul de zi cu zi al primirilor şi al vizitelor regale este un prilej de a face naţiunea mai bine înteleasă în lume, el este un fel de carte de vizită a unei ţări.
Zi-mi despre carte... Ce ne învaţă? Cui îi este adresată?
„Eticheta regală”, volum apărut la Curtea Veche Publishing, prezintă în partea generală o serie de reguli aplicabile oricărui eveniment regal, cum trebuie să ne îmbrăcăm, regulile de etichetă în scris sau în cadrul întâlnirilor ş.a.a, şi în partea specială ceremonialul care însoţeşte fiecare eveniment regal de la audienţe până la Garden Party unde anual avem peste 3.000 - 4.000 de participanţi.
Cartea nu se adresează doar specialiştilor sau persoanelor care sunt invitate la evenimentele regale, ci tuturor persoanelor interesate de evenimentele regale, dar şi de etichetă în general. Protocolul regal vine dintr-un sentiment de demnitate, mândrie... Multe dintre regulile de protocol pornesc de la normele elementare de etichetă şi bune maniere. Din acest motiv orice persoană se poate regăsi în acest volum.
Apropo de Garden Party aveam mulţi prieteni care îşi dădeau check-in pe Facebook de acolo. Care e ţinuta pentru un astfel de eveniment?
Morning coat pentru domni sau costum de zi cu cravată. Ţinuta „Morning coat” este folosită, de obicei, la eveniment oficiale care au loc în timpul zilei - căsătorie, ceremonii religioase, dar şi la prezentarea scrisorilor de acreditare în Marea Britanie, Belgia, Norvegia, Luxemburg. În Marea Britanie se foloseşte şi la cursele de cai de la Royal Ascot sau la parada organizată de ziua Reginei – Trooping the Color.
Pentru domni ţinuta este formată dintr-o jachetă neagră cu lungime de ¾ , cu marginile rotunjite; pantalon din velur; vestă neagră sau gri; cămaşă albă cu cravată; opţional joben. Pentru doamne ţinuta recomandată este rochia de zi însoţită de pălărie şi mănuşi.
Îmi poţi spune câteva reguli de etichetă care pot fi aplicate de către oricine?
Sunt multe reguli care îmi vin acum în minte... Cred că esenţial este să spunem „Mulţumesc”, să fim punctuali pe cât posibil, să avem telefoanele închise sau setate pe modul silenţios la întâlniri şi evenimente, să avem respect pentru toţi cei din jurul nostru şi să ne comportăm cu ei aşa cum şi-ar dori şi ei să se comporte cu noi şi să respectăm ţinuta care e menţionată în invitaţii. De asemenea cred că trebuie să fim toleranţi şi discreţi cu ceilalţi.
Crezi că la şcoală ar fi important ca elevii să înveţe mai multe despre cum să se comporte în societate?
În primul rând cred că formarea ar trebui să înceapă de acasă. Mi se pare esenţial ca părinţii să îi înveţe pe copii lucruri de bază. Familia ar trebui să fie primul loc în care copiii află ce trebuie să facă sau ce nu au voie să facă la masă, cum să salute, cum să se poarte la teatru etc. Apoi ar fi ideal să continue să înveţe la şcoală pentru că în alte ţări deja se întâmplă acest lucru. În Spania, în Marea Britanie există cursuri de bune maniere pe grupe de vârstă ca să fie pe înţelesul copiilor. Bineînţeles că sunt foarte importante şi exemplele pe care le au în jurul lor: părinţii, profesorii, prietenii...
Bunele maniere nu au fost create pentru a dezbina oamenii, ci pentru a-i aduce împreună. Ele sunt o necesitate şi ajută la o convieţuire mai bună. Un set minim de reguli poate fi respectat de oricine. Totuşi puterea exemplului personal joacă un rol important aici pentru că văzând alte persoane care respectă eticheta şi bunele maniere chiar şi cele mai nepoliticoase persoane pot deveni manierate.
Dacă aş avea un interviu cu Majestatea Sa Regele Mihai I de ce ar trebui să ţin cont? Cum m-ar ajuta cartea?
Ai vedea în volum care sunt formulele de adresare, apoi ai şti care este ţinuta pe care trebuie să o porţi, ai afla informaţii despre evenimentele la care participă Majestatea Sa şi acest lucru ţi-ar fi de folos când îţi formulezi întrebările.
De asemenea, îţi vei forma o imagine amplă asupra protocolului ce însoţeşte toate evenimentele regale de la cel mai simplu dintre ele cum ar fi o audienţă până la cel mai amplu , ca număr de participanţi şi organizare, un Garden Party. Volumul îţi va explica şi de ce Regele Mihai a primit locul de onoare la fotografia oficială de la Jubileul de Diamant al MS Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii când a stat în dreapta Majestatii Sale sau de ce Regina Ana trebuie să poarte negru la întâlnirile cu Suveranul Pontif la Vatican.
Dar comunicarea non-verbală?
Ai o emoţie în general la astfel de întâlniri, pe care nu poţi să o maschezi şi se simte. Dar asta nu e un lucru rău... Naturaleţea şi emoţiile sunt apreciate.
Orice eveniment în prezenţa Regelui este încărcat de emoţie. Nu poţi să uiţi că persoana de lângă tine sau din faţa ta este singurul Şef de Stat supravieţuitor al Celui De-al Doilea Război Mondial sau că i-a întâlnit pe Hitler, Churchill sau Mussolini.
Ce ai învăţat cel mai mult din experienţa aceasta, din 2008 încoace?
Am învăţat foarte, foarte mult. Dacă pot să spun că ceea ce sunt astăzi ca persoană se datorează părinţilor mei, ceea ce sunt pe plan profesional se datorează foarte mult Familiei Regale. Am învăţat că puterea exemplului personal contează foarte mult, am învăţat ce înseamnă cu adevărat demnitatea, modestia, naturaleţea, simplitatea, altruismul şi faptul că trebuie să ai o conduită potrivită cu orice persoană de la cei mai simpli oameni până la cele mai importante personalităţi ale lumii.