A ştiut Putin şi a lăsat masacrul de la Crocus City Hall, pentru a escalada războiul cu Ucraina ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibil ca Putin să se fi inspirat din evenimentele petrecute în Israel, în 7 octombrie 2023,  când conducerea Israelului a obţinut motivul perfect să desfiinţeze Hamas şi să reocupe Gaza. Toate reacţiile şi protestele internaţionale n-au avut niciun efect, Israelul a invocat mereu masacrul de la festivalul de muzică.

A ştiut Putin că va urma un masacru şi la Moscova?

Statele Unite au ştiut,  au avertizat public,  în 7 martie,  cetăţenii aflaţi la Moscova:

„Ambasada monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani ar trebui sfătuiți să evite astfel de aglomerări în următoarele 48 de ore”.

Putin a ridiculizat avertismentele americane în data de 19 martie:

„Toate acestea se aseamănă cu un șantaj și o intenție de intimidare și destabilizare a societății noastre”. „Solicit FSB, precum și altor servicii de securitate și agenții de aplicare a legii, sub coordonarea Comitetului Național Antiterorist, să sporească semnificativ activitatea antiteroristă în toate direcțiile, având în vedere faptul că inamicul nostru este puternic și periculos. Adversarul nostru dispune de o gamă largă de capacități informaționale, tehnice și financiare”.

Mulţi comentatori se întreabă cum a fost posibil ca FSB şi GRU, instituţiile de securitate din Rusia, să nu fi ştiut nimic de planurile criminale ale ISIS, mai ales după avertismentele americanilor. Adică serviciile de informaţii ale Americii ştiu şi ce nu află ruşii?

Teroriştii ISIS au trecut graniţa Rusiei în urmă cu câteva luni, s-au documentat şi au făcut o recunoaştere completă la faţa locului. Cum au ajuns mitralierele, grenadele în Rusia, fără ştirea FSB?

Teroriştii s-au apropiat de clădirea Crocus, îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj, cu mitralierele la ei,  fără că vreun agent sau poliţist să-i vadă şi să dea alarma?

Agenţii şi poliţiştii nu erau datori să supravegheze un astfel de eveniment cu mii de spectatori? Să controleze spectatorii la intrarea în sala de concert?

În alte ocazii interveneau agenţii şi poliţiştii la câţiva manifestanţi anti Putin, sau câteva flori depuse la moartea lui Navalny. Sau îi găsesc pe facebook pe cei care scriu măscări despre Putin.

Există camere de luat vederi în toată Moscova. Nimeni n-a văzut ce se întâmplă în preajma unui eveniment muzical cu mii de spectatori, expus actelor teroriste?

În piaţa din faţa clădirii Crocus era staţionata o dubiţă cu numere vechi ucrainiene. Şi nici un agent n-a dat alarma. De menţionat că sediul central al FSB se află în proximitatea Crocus.

Teroriştii au profitat de faptul că autorităţile au venit la faţa locului cu mare întârziere şi au fugit cu aceeaşi maşină, îndreptându-se spre graniţa cu Belarus, cale de 400 de km, fără ca poliţia să-i oprească. 

Canalul media Nexta a făcut un rezumat al lucrurilor care nu au funcționat la concertul de la Crocus:

-  Detectoarele de metale de la Crocus City Hall erau dezactivate în seara concertului, iar bagajele spectatorilor nu au fost verificate.

-Paznicii nu au verificat gențile și hainele spectatorilor înainte de a intra în Crocus

- Imaginile video de la fața locului arată că gardienii nu au opus rezistență atacatorilor

- Sala Crocus are contract cu forțele de intervenție ale Gărzii Naționale din Rusia, care nu au intervenit

-Teroriștii au fugit cu aceeași mașină cu care au venit, un Renault alb, care a fost surprins pe camele de supraveghere. Nu au schimbat-o, deși era evident că va fi dată în urmărire.

Sunt multe alte aspecte remarcate de ziarişti şi comentatori.

Nici măcar n-ar fi prima dată. În 1999, 300 de cetăţeni ruşi au murit în urma unor atacuri cu bombe asupra unor blocuri de locuinţe. Aceste atacuri au fost folosite de ruşi pentru cucerirea Ceceniei.

Putin a vrut să dea vina pe Ucraina, declarând că teroriştii erau aşteptaţi la graniţa cu Ucraina, cu o „poartă” de trecere şi intrare în Ucraina.

Nu i-a ţinut scenariul pentru că ISIS a revendicat imediat atacul, a prezentat poze şi amănunte din pregătirea atacului, serviciile de informaţii occidentale au spus şi ele că nu este opera Ucrainei, ci a ISIS.

Ce urmărea Putin?

Ca sub emoţia creată de  sute de ruşi omorâţi în masacru, să poată da vina pe Ucraina, şi să facă ce-a făcut Israelul în Gaza: să declanşeze imediat un atac de mare amploare, inclusiv cu bombe nucleare tactice. Era o ocazie foarte bună de a justifica un astfel de atac prin sutele de ruşi omorâţi, chipurile, de ucrainieni.

Aşa se şi explică faptul că Putin a tăcut timp de 12 ore de la declanşarea atacului de la Crocus. Voia să vadă cum este privit atacul în interiorul Rusiei şi în cancelariile occidentale.

În declaraţia sa Putin da vina pe Ucraina, dar în mod anemic:

„Cei patru atacatori de la Crocus au fost reținuți. Aceștia au încercat să fugă spre Ucraina, unde a fost pregătită o „fereastră” pentru trecerea frontierei”.

De fapt, ambasadorul Belarusului a declarat că la frontiera cu Belarusul au fost prinşi atacatorii.

Dacă a fost, sau nu, un scenariu ratat de Putin, pentru a escalada războiul cu Ucraina, vom vedea în zilele următoare. În mod normal, ar trebui să cadă capete de la cel mai înalt nivel din serviciile de securitate, ordine publică şi operaţiuni speciale  ruse. Dacă nu cad, este o dovadă că totul a fost ştiut şi lăsat să se deruleze cu acceptul lui Putin.

LE

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, confirmă teoria că puterea de la Moscova nu crede că masacrul de  la Crocus a fost opera organizației islamiste ISIS. După ce Putin, in declarația sa de căteva minute, n-a pomenit nimic de ISIS, făcând o anemică legătură cu Ucraina, Maria Zaharova a intărit intr-un interviu de duminică seara ipoteza ca masacrul a fost comis de Ucraina și SUA. 

Iată declarațiile Mariei Zaharova:

"Politicienii americani şi-au prins urechile în poveşti potrivit cărora atacul terorist de la Crocus City Hall a fost comis de organizaţia teroristă ISIS, care este interzisă în Rusia"

De aici şi dezvinovăţirea zilnică a Washingtonului pentru servitorii săi de la Kiev şi încercarea de a se acoperi, împreună cu regimul Zelenski pe care l-au creat, cu sperietoarea ISIS interzise".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite