A început livrarea agentului termic. Trăiască aragazul şi gazul rusesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile pe marginea repartitoarelor de costuri pentru căldură au fost, sunt şi vor mai fi atât timp cât se încearcă prin orice fel de mijloace ocolirea adevărului şi a realităţii în care trăim.

Suntem obligaţi să ne contorizam individual până la 31.12.2016, dar repartitoarele în fapt nu măsoară cantitatea de agent termic, poate fi „fentat”, modul de calcul este unul „de monopol”, robinetul termostatat poate fi reglat pe poziţia închis etc.

Ce doresc să subliniez în acest material vizează atitudinea unor proprietari, din cadrul blocurilor ce au montate repartitoare, care odată cu începerea furnizării căldurii, închid de tot robinetul termostatat astfel încât să nu aibă de plată nicio sumă reprezentând cost cu căldura (cu excepţia părţilor comune). Astfel, s-a ajuns în unele cazuri în situaţia aberantă, spun eu, ca un proprietar să aibă de plată o sumă mai mare pentru părţile comune decât pentru încălzirea din propriul apartament. În această situaţie, evident că respectivul proprietar dă drumul la ochiurile de la aragaz şi deschide larg uşile să se încălzească în casă.

Efectele sunt următoarele:

-       factura la gaze creşte exponenţial;

-       costul cu consumul de gaze se împarte la numărul de persoane prezente;

-    vecinii acelui apartament vor trebui să suporte un cost mai mare pentru încălzire atât timp cât pereţii sunt reci;

-       degradarea în timp a apartamentelor;

-       degradarea în timp a părţilor comune (cu siguranţă cei care îşi închid de tot robineţii, au făcut în aşa fel încât la nivel de asociaţie caloriferele de pe părţile comune să fie desfiinţate, astfel încât „factura” să fie mai mică) .

Te uiţi pe listele lunare de plată şi te întrebi care este nivelul minim de confort, atât timp cât o familie NU are de plată căldură (doar părţi comune), consumă sub 1 mc de apă rece şi tot atât apă caldă şi în mod evident nu recurg la încălzirea şi/sau producerea de apă caldă pe bază de energie electrică, deoarece costă.

Nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă cu o familie care are copii mici, familie care se învecinează sus/jos/dreapta/stânga cu astfel de apartamente în care sursa de căldură de reduce la „aragazul” din bucătărie.

În aceste condiţii, nu este de mirare că mulţi proprietari susţin în adunările generale găsirea unor soluţii ori cu privire la renunţarea la repartitoare, ori cu privire la contorizarea individuală la gaze, ori cu realizarea unei investiţii la nivel de bloc şi realizarea unei coloane separate de gaze cu desfăşurarea coloanelor până la uşa fiecărui apartament astfel încât oricare proprietar să poată să-şi monteze centrală proprie.

Cei care vor „economie” se împotrivesc din toate puterile şi fac front comun împotriva celor care doresc să aibă un confort decent şi de aici o serie de discuţii si certuri care nu duc la nimic constructiv, ba mai mult sedinţa se termină fără a se lua niciun fel de hotărâre.

Nu sunt de acord cu „băgatul” mâinii în buzunarul proprietarilor, sunt conştient de greutatea cu care unii proprietari îşi chibzuiesc banii de la o lună la alta etc însă nu pot fi de acord ca alţii să aibă de suferit numai pentru că “pot”. Tocmai acesta este motivul pentru care susţin cu tărie găsirea unor măsuri care să aibă la bază realitatea în care trăim şi mai ales realitatea din cadrul asociaţiilor de proprietari.           

Pentru mai multe informaţii din domeniu vă rugăm să daţi like şi share paginii Consultanţă Asociaţii Proprietari

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite