26 de martiri pentru 26 de ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

26 de clujeni au murit în 1989 pentru libertatea tuturor, nu doar a clujenilor. 26 de ani mai târziu, unii care se consideră mai liberi au interzis un steag la marşul maghiarilor de ieri, 15 martie. Doar la Cluj-Napoca, deşi în mai multe puncte din ţară s-a defilat şi cu acest steag.

Motivul invocat de autorităţi: Steagul îi discriminează pe români.

Acesta este steagul interzis, cel al Transilvaniei:


image

Iar aceasta este stema României:


Stema Romaniei

După cum se vede, în dreapta jos a emblemei Statului Român se regăseşte şi emblema (de pe steagul) Transilvaniei. 

În anii precendenţi, steagul care a fost interzis ieri a putut fi prezent la sărbătoarea de 15 martie a maghiarilor clujeni fără ca autorităţile să intervină. Anul acesta se pare că şi-au dat acordul doar pentru steagul Ţinutului Secuiesc care este inexistent, din punct de vedere legal.

Poza de mai jos este de acum doi ani:

image

Nu există lege care să interzică afişarea unui steag pe teritoriul României aparţinând unei regiuni istorice a ţării. Şi de-ar propune vreun parlamentar aşa ceva, o astlfel de lege nu ar trece niciodată într-un stat de drept din Uniunea Europeană, pentru că ar încălca mai multe drepturi fundamentale.

Cu steaguri similare, apaţinând unor regiuni istorice ale ţării, ne întâlnim în Moldova şi-n Bucovina, dar nimănui nu-i trece prin cap că acestea îi discriminează pe locuitorii acestei ţări.

Steagul Moldovei de pe Cetatea Neamţului şi cel al Bucovinei de la Gura Humorului:

image


 

image

26 de clujeni au adus jertfa supremă ca pe străzile Clujului să nu se mai întâmple astfel de abuzuri de putere. Dacă după 26 de ani autorităţile încalcă dreptul fundamental al unora la exprimarea liberă pe străzile urbei, atunci 26 de oameni au murit degeaba.

Este o tentativă de intimidare grosolană din partea autorităţilor. Se va repeta şi la anul? Rămâne de văzut. Ne vedem la Cluj-Napoca în 2017, mai ales pentru cei 26 de taţi, mame, fii şi fiice .

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite