De ce sunt roşiile mai sănătoase dacă le gătim. Cinci legume preparate la cald, bombe cu vitamine care ne ajută corpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spre deosebite de alte legume, vitamina C din roşii nu se distruge la fierbere

Unele legume devin adevărate miracole pentru sănătate atunci când sunt preparate la cald. Chiar dacă e bine să consumăm cât mai multe legume şi fructe crude, unele dintre acestea sunt mai sănătoase când sunt gătite. Şi asta pentru că valorile nutriţionale cresc odată ce sunt preparate la cald.

Pentru a beneficia de proprietăţile lor, legumele trebuie să prepate cât mai sănătos: fierte, gătite la cuptor sau la grătar. Specialiştii spun că structura celulară a acestor alimente se descompune, iar nutrienţii sunt absorbiţi mai uşor în organism. Prima pe lista celor mai benefice legume gătite se află populara roşie.
 

“Cea mai fololsită legumă îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Licopenul este un pigment vegetal din familia carotenoidelor, care oferă culoarea legume, dar care are şi caracteristici excepţionale - principala fiind aceea că este un antioxidant puternic”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.  

Spre deosebire de alte fructe şi legume al căror conţinut nutritiv se reduce atunci când sunt tratate termic, distrugerea cantităţii de vitamina C, în cazul roşiilor, în urma acestui proces, se păstrează proprietăţile lor antioxidante şi are loc cresterea concentraţiei de licopen. Mai mult, studiile au confirmat ca organismul absoarbe mult mai bine licopenul din tomatele tratate termic.

Roşiile proaspete oferă o cantitate de 4 ori mai mică de licopen. Există şi alte fructe şi legume care conţin licopen (pepenele verde, de exemplu), dar mult mai puţin decât roşiile. De fapt, peste 80% din licopenul din dieta unei persoane provine din consumul de tomate şi alte produse derivate din acestea, iar combinaţia dintre ele şi uleiul de măsline creşte puterea de absorbţie a licopenului.

Ciupercile, mai sigure fierte
 
Şi ciupercile fac parte din categoria alimentelor care sunt mai sănătoase şi mai sigure atunci când sunt gătite. Acestea se digeră greu dacă sunt consumate crude şi pot cauza probleme de sănătate. În momentul în care sunt consumate gătite, nutrienţii ajung în organism fără toxinele pe care le pot conţin.



Betacaroten din belşug

Morcovii sunt foarte benefici organismului. Cei cruzi sunt bogaţi în nutrienţi, însă proprietăţile se amplifică în momentul gătirii lor. Morcovii conţin cu 30% mai mult betacaroten, un antioxidant care contribuie la sănătatea ochilor, luptă împotriva celulelor canceroase şi protejează inima de afecţiunile cardiovasculare.



Spanacul trebuie foarte puţin opărit

Spanacul gătit are beneficii mai mari asupra organismului faţă de spanacul crud, datorită creşterii conţinutului de luteină. Acest antioxidant previne apariţia afecţiunilor oculare, contribuie la menţinerea acuităţii vizuale şi ajută la o mai bună absorbţie a calciului. Spanacul conţine calciu, fier, magneziu şi antioxidanţi, iar când îl găteşti, aceşti nutrienţi sunt absorbiţi mai uşor de organism.

“Spanacul se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat foarte puţin opărit”, explică dr. Cătălin Luca.

Ceapa, pregătită maximum cinci minute

Ceapa îşi sporeşte cantitatea de flavonoizi, importanţi pentru protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, atunci când este preparată termic.

Sortimentele de ceapă galbenă şi roşie conţin mai mulţi flavonoizi, spre deosebire de ceapa albă. Nu lăsa ceapa pe foc mai mult de 5 minute, deoarece va începe să îşi piardă din nutrienţi.
 

Vă recomandăm şi:

Otrava din aluna amară. Cum trebuie să consumăm, de fapt, sâmburii de caise, un excelent antiinflamator

Superfructele verii. Vişinele, calmantele-minune care „ucid“ durerea mai repede decât Aspirina sau Ibuprofenul

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €