Scindare la socialişti. 40% din membri au format în cadrul partidului platforma „Patria-Rodina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon susţine că veronica Abramciuc şi-a manifestat disponibilitatea de a vota pentru Guvernul Leancă FOTO Adevărul

Scindare în Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. În interiorul formaţiunii a fost formată platforma socialistă „Patria-Rodina“, care are drept scop protejarea partidului de uzurparea puterii şi influenţa din afara formaţiunii.

Igor Dodon, liderul socialiştilor, ne-a comunicat că este o încercare jalnică şi camuflată a Veronicăi Abramciuc de a-şi justifica votul pentru Guvernul Filat. „Abramciuc a ieşit ieri la şedinţa Consiliului Republican al Partidului Socialiştilor şi a declarat că trebuie să-l voteze pe Leancă“, ne-a comunicat Dodon.

Acesta menţionat că doar o singură persoană şi-a arătat disponibilitatea de a vota noul cabinet de miniştri. „Consiliul formaţiunii va lua decizia de a exclude membrii din partid“, a adăugat fostul comunist.

Pe de altă parte, Valentin Crâlov, unul dintre coordonatorii platformei nou create a comunicat pentru IPN că la baza deciziei de formare a platformei stă constatarea pe care a făcut-o circa o treime din membrii Consiliului că „partidul este expus unui atac raider şi tentativei de uzurpare a puterii“. „Pentru formarea noii platforme socialiste „Patria-Rodina“ au semnat aproape 40 % din membrii Consiliului şi conducătorii structurilor de partid de nivelul doi”, a afirmat Valentin Crâlov. Coordonatori ai platformei au fost aleşi Valentin Crâlov, Alexei Gorodinschii şi Fiodor Gagauz . 

El a confirmat că scindarea s-a produs în cadrul şedinţei care a avut ca scop formularea poziţiei PSRM referitor la votarea astăzi, în Parlament, a Guvernului condus de Iurie Leancă. Potrivit lui Valentin Crâlov, discuţiile pe marginea ordinei de zi au eşuat, pe motiv că aripa condusă de Igor Dodon a venit cu decizia gata, nefiind acceptate alte opinii şi poziţii. Iniţiatorii platformei şi-au declarat opţiunea şi au părăsit şedinţa. „Astfel, decizia privind nevotarea cabinetului Leancă a fost luată doar de gruparea novicilor în frunte cu Igor Dodon“, a spus Crâlov.

Potrivit unui comunicat de presă, difuzat după şedinţa Consiliului Republican al PSRM, acesta a luat decizia, „cu majoritate de voturi, să susţină propunerea liderului PSRM şi să recomande categoric grupului parlamentar al socialiştilor să nu acorde vot de încredere guvernului Leancă”.