Liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, a ajuns în Columbia pentru o întâlnire cu vicepreşedintele american Mike Pence, după un weekend marcat de violenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza ia amploare în Venezuela

Liderul opoziţiei şi preşedintele autoproclamat din Venezuela, Juan Guaido, a ajuns în Bogota, Columbia, duminică, pentru o întâlnire de luni cu vicepreşedintele american, Mike Pence, anunţă CNN.

Guaido, cel care se luptă pentru controlul ţării cu preşedintele socialist Nicolas Maduro, a mers în Columbia după un weekend marcat de violenţe în care armata venezueleană a blocat ajutoarele umanitare din a trece graniţa spre Venezuela din Columbia.

Ministrul de Externe al Columbiei a declarat că 285 de persoane au fost rănite, 37 fiind internate, după ce Garda Naţională a Venezuelei a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc asupra protestatarilor în apropierea graniţei cu Columbia sâmbătă.

Cel puţin cinci persoane au murit

Reprezentanta parlamentului din Venezuela, condus de Guaido, a declarat că cel puţin cinci persoane au murit în ciocnirile cu forţele de securitate de la graniţa cu Columbia.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a informat că ar fi vorba despre patru persoane decedate şi alte 300 rănite.

Duminică a fost o zi mai liniştită, cu mici ciocniri care au izbucnit într-un oraş din apropierea graniţei cu Columbia. Conform CNN, zeci de persoane au aruncat cu pietre către forţele de securitate în oraşul Urena iar soldaţii au răspuns cu gloanţe de cauciuc.

„Oamenii sunt uniţi pe străzi, mobilizaţi şi alerţi în toate colţurile ţării. Cer bărbaţilor şi femeilor de bună credinţă să nu îşi lase jos garda şi să rămână în lupta pentru a prezerva pacea în Venezuela”, a scris Nicolas Maduro pe Twitter.

Guaido: Ajutoarele umanitare au fost arse

La ajungerea în Bogota, Guaido a afirmat: „Ieri am văzut o infracţiune fără precendent prin arderea ajutoarelor umanitare care au ajuns la punctul de colectare din Columbia şi care au fost predate ulterior voluntarilor din Venezuela, care au afirmat că ajutoarele sunt necesare pentru a salva vieţi. Venezuela este din nou în criză iar acest lucru ar fi putut fi schimbat ieri”.

Guaido a cerut şi altor ţări să trimită ajutoare Venezuelei. El a afirmat că sâmbătă a fost termenul limită pentru a trece ajutoarele umanitare de graniţă.

Columbia a informat sâmbătă noaptea că toate trecerile de la graniţa dintre Columbia şi Venezuela vor fi închise duminică şi luni pentru ca autorităţile să evalueze daunele create de guvernul lui Maduro. Ministrul Comunicaţiilor din Venezuzela, Jorge Rodriguez a afirmat duminică, după ce forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, că  forţele de securitate ale ţării au apărat graniţa într-un mod „exemplar”.

Însă Bachelet, oficialul ONU, a afirmat că violenţa a fost excesivă: „Oamenii au fost împuşcaţi şi ucişi, alţii au răni de la care nu îşi vor reveni complet niciodată, unii şi-au pierdut ochii. Sunt scene ruşinoase. Guvernul din Venezuela trebuie să îşi oprească forţele din a folosi forţa excesivă împotriva protestatarilor neînarmaţi şi a cetăţenilor”.

Vicepreşedintele american Mike Pence va călători în Columbia luni pentru a ţine un discurs în faţa Grupului de la Lima, compus din lideri ai ţărilor latin-americane. Casa Albă a informat că Pence „va arăta susţinerea de neclintit a Statelor Unite faţă de preşedintele interimar Juan Guaido şi va sublinia importanţa luptei poporului din Venezuela pentru democraţie în faţa dictaturii”.

Un oficial al Casei Albe a informat că Pence se va întâlni cu Guaido luni la Bogota.