FOTO VIDEO Procesiune regală fastuoasă pentru noul rege al Thailandei. Rama al X-lea, purtat de către soldaţi într-o lectică poleită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele proaspăt încoronat al Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a fost purtat de soldaţi într-o lectică poleită pe străzile din Bangkok, duminică, în faţa mulţimilor care s-au înghesuit să ia parte la evenimentul istoric.

GALERIE FOTO

Regele, Rama al X-lea din dinastia Chakri, a purtat o robă bătută în nestemate şi o pălărie cu boruri largi, decorată cu o pană, în cea de-a doua zi de ceremonie regală.

În procesiunea de 7 kilometri, publicul a avut ocazia să stea în proximitatea monarhului în vârstă de 66 de ani pentru prima dată, la doi ani după ce a urcat pe tron, într-un regim din ce în ce mai impunător, potrivit AFP.

Străzile au fost umplute de thailandezi care au purtat haine galbene – culoarea regală - şi pălării şi umbrele, pentru a se proteja de soarele puternic şi temperaturile de 36 de grade Celsius.

„Aceasta poate fi prima şi ultima ocazie când voi putea să văd asta“, a declarat Mattriya Siripattana, un thailandez în vârstă de 57 de ani, pentru AFP.

Ceremonia de încoronare care durează trei zile, începând cu sâmbătă, este prima de când tatăl lui Vajiralongkorn a urcat pe tron, în 1950.

Cel mai important moment al ceremoniei de sâmbătă a fost ungerea regelui cu apă sfinţită, înainte să-şi aşeze coroana de 7,3 kilograme pe creştet.

Duminică dimineaţă, regele a acordat titluri regale membrilor familiei, care s-au târât până la tronul său, într-o dovadă de respect faţă de monarh, care a fost însoţit de către noua sa soţie, Regina Suthida.

Cu câteva zile înainte de încoronare, Maha Vajiralongkorn al Thailandei s-a căsătorit cu şefa adjunctă a echipei sale personale de securitate, acordându-i titlul de Regina Suthida. Aceasta este al patrulea mariaj al lui. 

Thailanda este o monarhie constituţională din 1932, însă familia regală deţine multă putere şi o avere semnificativă, regele fiind considerat protectorul spiritual al poporului. De asemenea, el este protejat de orice fel de critici prin legi extrem de stricte.