Suveranul excentric al Thailandei: Rama al X-lea s-a căsătorit şi preia coroana de rege. Cine este aleasa sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Rama al X-lea şi regina Suthida FOTO EPA-EFE
Regele Rama al X-lea şi regina Suthida FOTO EPA-EFE

După un an de doliu şi un alt an şi jumătate de pregătiri, Maha Vajiralongkorn, unicul fiu al lui Rama al IX-lea, preia, într-un final, coroana de rege al Thailandei, dar înainte s-a căsătorit cu şefa Gărzii Regale.

După japonezi, a venit rândul thailandezilor să-şi sărbătorească suveranul şi să strângă rândurile în jurul acestui simbol vital pentru coeziunea lor într-o perioadă tulbure politic.

La fel ca Japonia, care a intrat miercuri în era ,,Armoniei frumoase’’ (,,Reiwa’’), odată cu abdicarea împăratului Akihito şi întronarea fiului său cel mare Naruhito, Thailanda încheie în cursul acestei săptămâni procesul de învestire a urmaşului defunctului rege Rama al IX-lea.

După un an de doliu şi un alt an şi jumătate de pregătiri, Maha Vajiralongkorn, unicul fiu al lui Rama al IX-lea, preia, într-un final, coroana de rege al Thailandei cu aspiraţia garantării unităţii într-o ţară marcată de numeroase lovituri de stat în ultimele nouă decenii şi aflată încă în aşteptarea rezultatelor alegerilor legislative desfăşurate la sfârşitul lui martie.

Rama al IX-lea a murit la 13 octombrie 2016, la capătul unei domnii de 70 de ani, patru luni şi patru zile. Desemnat succesor în 1972, fiul său a urcat pe tron la 1 decembrie 2016 după o perioadă de reflecţie. Ceremonia încoronării, care pune capăt succesiunii conform calendarului Casei Regale Thailandeze, va avea loc sâmbătă şi va fi urmată de trei zile de petreceri.

Momentul încoronării

Un pilon spiritual

Presa şi majoritatea locuitorilor din Thailanda tratează cu mult entuziasm acest moment istoric, mai ales că nu s-a mai întâmplat din 1950. În timp ce ziarele de la Bangkok ţin prima pagină cu relatări despre al zecelea reprezentant masculin al dinastiei Chakri, fondată în 1782 de către Thong Duang, thailandezii au schimbat hainele negre de doliu cu tricouri galbene, culoarea casei lor regale. Spre bucuria comercianţilor, portretele cu chipul noului suveran se vând la fel de bine ca tricourile.

„Un eveniment de acest gen nu se întâmplă în fiecare zi“, descrie atmosfera din Thailanda un tânăr de 22 de ani care face parte din „Jit Arsa“, armata de voluntari spirituali.

 „Imaginile cu regele sunt un pilon spiritual pentru thailandezi. E ca şi cum el s-ar afla mereu alături de noi pentru a ne proteja“, explică la rândul său un comerciant pentru reporterul AFP.

Pentru thailandezi, regele este un simbol sacru. Figura lui este omniprezentă, fiind întipărită ca un liant încă din copilărie. Este un statut atent întreţinut de armată şi de elita conservatoare. Aşa Rama al IX-lea a rămas în memoria tuturor drept ,,Cel Mare’’. Urmaşul său poate călca pe aceeaşi cale.

După preluarea coroanei, care va fi oficiată în faţa unor membri ai familiei regale, consilieri privaţi şi reprezentanţi ai guvernului, Rama al X-lea va apărea duminică în faţa publicului. El va fi transportat cu o lectică ornată cu aur pe un traseu de şase kilometri în centrul Bangkokului. Circa o mie de militari vor defila alături de el în costume tradiţionale, în timp ce peste 200.000 de persoane sunt aşteptate să îi admire de-a lungul unui cordon de siguranţă. Luni, noul suveran va saluta mulţimea de la un balcon al Marelui Palat şi îi va primi în audienţă pe diplomaţii străini.

Omagiu adus străbunilor înainte de încoronare

Încoronare pe fond de criză politică

Ajuns la vârsta de 66 de ani, Rama al X-lea are datoria de a fi un suveran unificator într-o ţară măcinată de lupte pentru putere. Marcată de 12 lovituri de stat din 1932 încoace, ultima având loc pe 22 mai 2014, Thailanda traversează o nouă perioadă de criză politică. Atât opoziţia, cât şi junta îşi reclamă victoria după alegerile din 24 martie, ţinute după cinci ani de tergiversări. Rezultatul final este aşteptat la 9 mai, iar câştigătorul pare a fi generalul Prayut Chan-o-cha, în ciuda acuzaţiilor de fraudă.

Până acum, Rama al X-lea jucat dincolo de statutul său de monarh constituţional. S-a înconjurat de observatori la curte şi a cvadruplat numărul oamenilor însărcinaţi cu paza sa. De asemenea, a preluat controlul asupra mai multor organisme care supraveghează afacerile regalităţii şi securitatea sa, aflate până acum sub conducerea guvernului sau a militarilor. În plus, s-a afişat în campania electorală oferind sprijin juntei.

Rama al X-lea, un rege excentric

Thailandezii au parte de un rege obişnuit cu excentrităţile. Rama al X-lea a fost pilot militar şi călugăr budist, a preferat să-şi petreacă timpul mai mult în străinătate decât în ţara natală, mai ales în Germania, unde are o proprietate pe malul lacului Starnberg, în apropiere de Munchen. Îi plac tatuajele şi nu acceptă criticile. În ceea ce priveşte viaţa sa personală, este asimilată unui haos, cu numeroase relaţii extraconjugale pe lângă cele trei căsătorii şi fel şi fel de dezvăluiri picante din partea fostelor sale partenere. A produs emoţii inclusiv în asigurarea succesiunii la tron. Potrivit detractorilor săi, nu s-a arătat prea entuziasmat de preluarea sarcinii de suveran. Moştenitorul său prezumtiv este prinţul Dipangkorn Rrasmijoti, care a împlinit, luni, 14 ani, dar mai are şase copii.

Regina a fost stewardesă şi şefa Gărzii Regale

Înainte de încoronare, Maha Vajiralongkorn s-a căsătorit, miercuri, pentru a patra oară. Aleasa monarhului, Suthida Vajiralongkorn, are 40 de ani, este general şi a servit într-o unitate specială a Gărzii Regale. Deşi este o prezenţă publică de aproximativ trei ani, nu se cunosc multe informaţii legate de ea şi vestea a venit ca o surpriză pentru mulţi thailandezi. Potrivit informaţiilor vehiculate în spaţiul public, noua regină a lucrat în trecut ca însoţitoare de zbor pentru Thai Airways International. Se pare că cei doi s-au cunoscut în timpul unei curse aeriene. Suthida s-a alăturat gărzii palatului regal în 2013 şi a devenit comandant al unităţii de securitate a regelui, având acum rangul de general. Noua regină are mai multe decoraţii regale importante. Televiziunea thailandeză, care a transmis ordinul regal miercuri seară, a arătat un video cu Suthida prosternând înaintea regelui. Potrivit prezentatorului, ea i-a oferit regelui o tavă cu flori şi beţişoare parfumate şi în schimb a primit daruri tradiţionale asociate cu puterea regală. Imaginile de la TV i-au arătat pe rege îmbrăcat într-o uniformă albă şi pe mireasa sa într-o rochie tradiţională roz, înregistrând oficial căsătoria lor, miercuri, în palatul regal din Bangkok. Cuplul a semnat certificatul de căsătorie, care a fost de asemenea semnat de sora regelui, prinţesa Sirindhorn şi de şeful Consiliului Coroanei, Prem Tinsulanonda, în calitate de martori. La ceremonie au fost prezenţi şi prim-ministrul Prayuth Chan-ocha, precum şi alţi înalţi oficiali. Vajiralongkorn a fost căsătorit de trei ori şi a divorţat de ultima sa soţie, cu care are un fiu, în 2014.

Momente din timpul nunţii regale

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite