Motivul pentru care este necesar să ţinem ouăle la rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spălarea oului distruge stratul protector şi astfel creşte probabilitatea contaminării bacteriene prin pori sau prin crăpăturile extrem de fine de la suprafaţa cojii. FOTO Arhiva Adevărul

Cum de rezistă ouăle fără să fie ţinute în frigider în cămările ţăranilor, în timp ce la oraş le cumpărăm din supermarket, unde sunt păstrate în zonele frigorifice, apoi le depozităm la rece imediat cum ajungem acasă.

Oul este o minune a naturii, mai ales în ceea ce priveşte capacitatea de autoapărare, iar acest lucru se traduce prin stratul natural de protecţie care îl învăluie la suprafaţă, care împiedică bacteriile să se infiltreze prin porii din coajă, explică editorul culinar Michael Ruhlman, autorul cărţii „Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient“, citat de kitchendaily.com

Astfel, acest înveliş protector funcţionează ca o vestă de siguranţă pentru ou, păstrând apa şi oxigenul în interior şi bacteriile nocive la exterior. Spălarea oului distruge stratul protector şi astfel creşte probabilitatea contaminării bacteriene prin pori sau prin crăpăturile extrem de fine de la suprafaţa cojii, conform omului de ştiinţă Yi Chen, de la Universitatea Purdue din SUA, conform kitchendaily.com. 

Numai că în decursul timpului, la nivelul industriei alimentare s-a ajuns la concluzia că ouăle care nu sunt spălate nu sunt la fel de atrăgătoare precum cele curăţate. Aşa că imediat după ce găinile depun ouăle, acestea sunt spălate cu apă caldă şi săpun. Acest „duş“ nu face decât să distrugă învelişul protector al oului, strat care acţionează ca o barieră împotriva contaminării bacteriene. 

Un alt motiv pentru care ouăle au început să fie spălate în multe părţi ale lumii are de-a face şi cu teama contaminării cu salmonella, bacterie care cauzează diverse boli infecţioase, inclusiv intoxicaţii alimentare. Problema este că salmonella enteritidis poate să afecteze ovarele găinilor, contaminând gălbenuşul înainte de formarea cojii oului. Prin gătire, bacteriile sunt distruse în mod normal. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii ouăle contaminate cu salmonella încă sunt cauza pentru o mulţime de îmbolnăviri. În SUA, de exemplu, se înregistrează 142.000 de astfel de cazuri în fiecare an, conform FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA).

Medicul veterinar Vincent Guyonnet este de părere că ambele metode de păstrare a ouălor sunt corecte. Însă important este să respectăm regulile pentru fiecare opţiune în parte.

Din momentul în care am decis că le spălăm şi le păstrăm la rece, atunci acest proces trebuie urmat fără abatere. Altfel, dacă ouăle sunt reci şi cumpărătorul le depozitează la temperatura camerei, acestea încep să „transpire“. Şi apare riscul să formeze mucegai. Un alt motiv pentru care se preferă refrigerarea este extinderea termenului de valabilitate, de la 21 de zile la aproape 50 de zile, mai spune Vincent Guyonnet.

Guyonnet, care s-a născut şi a crescut în Franţa, spune că există încă multe ţări unde oamenii nu sunt deranjaţi de faptul că ouăle sunt mai puţin aspectuoase pentru că nu sunt spălate. „Pe de altă parte, în America de Nord oamenii s-au obişnuit ca totul să fie extrem de curat, aşa că au decis să aleagă calea refrigerării“, observă acesta.

Concluziile unui experiment realizat anul trecut arătau, de asemenea, că ambele variante de depozitare sunt corecte. Cu o singură condiţie: ouăle păstrate în afara frigiderului trebuie să beneficieze de o temperatură constantă situată sub 20 de grade Celsius.

Un studiu realizat de Comisia Internaţională a Oului, realizat în 38 de ţări, a scos la iveală ce părere au oamenii despre felul în care arată ouăle pe care le cumpără. Astfel, irlandezii, francezii, cehii, ungurii, portughezii, nigerienii şi britanicii preferă ouăle cu coaja de culoare mai închisă, în timp ce canadienii, finlandezii, americanii şi indienii preferă ouăle cu coajă albă. Olandezii şi argentinienii au fost singurii care nu s-au arătat interesaţi de astfel de detalii.

Mai multe pentru tine:
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €