România talibanizată. Reacția unor intelectuali oripilați de radicalizarea românilor din taberele lui Simion și Nicușor Dan
0Războiul pentru Cotroceni a intrat pe ultima sută de metri, iar reacțiile unora dintre susținătorii celor doi prezidențiabili au ajuns la paroxism. Tot mai mulți intelectuali cerebrali iau poziție și îi combat pe radicalii din ambele tabere.

România este mai polarizată ca oricând, iar oameni altfel respectabili, cu educație, susținători fanatici ai celor doi candați se atacă reciproc și recurg la un limbaj al urii, de multe ori suburban.
Virulența acestora i-a determinat și pe unii intelectuali să se poziționeze și să facă abstracție de propria opțiune, în încercarea de a-i domoli pe „talibanii” din cele două tabere.
România talibanizată
Printre aceștia se numără și politologul Andrei Țăranu, profesor universitar dr. la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA și profesor asociat la Universitatea Federico II Napoli, Dipartimento di Scienze Politiche. Profesorul este deranjat de atitudinea unora dintre susținătorii primarului general al Bucureștiului, pe care îi acuză că au devenit la fel de radicali ca o parte a electoratului lui George Simion, percepută până de curând a fi radicală.
„Am văzut un titlul foarte interesant în Republica, Simion îl va învinge pe Simion. Foarte adevărat. Dar la fel de adevărat este că o parte din susținătorii lui Nicușor îl pot învinge pe Nicușor, ca atunci când din prea multă grijă ajungi să îmbolnăvești copilul nou născut. O parte din electoratul lui Nicușor a reușit să se radicalizeze la fel de puternic ca și electoratul AUR, contrapunând ura urii. Poate în această ultimă săptămână de campanie reușiți să vă abțineți de la postările homofobe, rasiste și clasiste pe care le ridicați la grad de ideologie anti-AUR. De la un moment dat încolo nici nu mai înțelegi cine e extremistul/extremista. Pace”, a scris profesorul Andrei Țăranu, pe Facebook.
„Cel mai mare lider populist post 1990 a fost Traian Băsescu”
O reacție similară a avut și Mihai Demetriade, consilier superior în cadrul Direcţiei Cercetare a CNSAS. Acesta atrage atenția asupra faptului o parte a electoratului lui Nicușor Dan s-a radicalizat și a ajuns să se exprime exact la fel cum o fac unii dintre radicalii ce îl susțin pe Simion. El face un apel la normalitate, la umanism și toleranță față de cei care au alte opțiuni politice.
„O să enervez pe mulți, dar cam ăsta e rolul unui intelectual (să fie critic, nu "-ist"): propun să fim mai democrați ca cei care ne pun pe liste și ne cer spolierea simbolică. Să fim mai puțin elitiști, să admitem că numărul dinților din gură nu e un semn de inteligență sau bun simț. Cu atât mai puțin unul de onorabilitate. Să fim mai toleranți, mai ales cu oamenii care au căzut în capcana populistă. Nu e o culpă. Cel mai mare lider populist post 1990 a fost Traian Băsescu. Nu o spun eu, există cercetări de political science deja foarte serioase despre asta. T.B. a inventat "sistemul ticăloșit", "sistemul putred al partidului stat" (alegerile din 2004, realegerea din 2009)”, a scris Demetriade pe Facebook.
Postarea sa a continuat cu un apel la electorat de a evita să apeleze la fake-news-uri și la limbajul urii. „Să nu rostogolim fake-news-uri mizere și descalificante (GS calificat ca "țigan" sau "homosexual"). Să înțelegem că democrația este o negociere continuă și liberă a intereselor, nu un război al identităților. România este o orchestră care funcționează doar împreună. Să ieșim din război. Alegerile nu sunt despre violența simbolică sau fizică. Nu avem "dușmani", ci concetățeni, cu probleme reale, manipulate și prost tratate ani în șir. Unii induși în eroare, unii cu opinii pe care sperăm să și le schimbe, pe măsură ce învață. A fi dincolo de ură este o virtute. Cea a binelui comun”, a mai scris Demetriade.