De ce sunt românii seduși de suveranism. Explicația unui diplomat: „E o viață de om care nu se va mai împlini”

0
Publicat:

Fost diplomat, ambasador al României în opt țări africane, actualmente profesor la UBB Cluj, Ciprian Mihali explică de ce românii sunt tentați să voteze candidați care se pretind suveraniști.

George Simion și Calin Georgescu au votat în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion și Calin Georgescu au votat în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Profesorul Ciprian Mihali a constatat că românii, la fel ca cei mai mulți europeni, sunt tot mai ușor de convins să voteze cu partidele suveraniste și cu candidații acestora. În opinia fostului diplomat, românii care pun ștampila pe suveraniști o fac dintr-un spirit de frondă justificat. Clasa politică, partidele mainstream și politicienii care sunt în prim-plan au eșuat, iar românii sunt sătui de promisiuni deșarte. Cu precădere diaspora votează suveraniști, dar o face nu atât de dragul acestora cât din cauza corupției și a situației din țară, una dezamăgitoare pentru ei.

„De ce votează diaspora suveraniști? Diaspora nu votează suveraniști, ci votează acea expresie politică în stare să pună capăt nesfârșitei corupții reprezentate de PSD și PNL de cel puțin două decenii încoace. Majoritatea românilor au plecat la muncă în alte țări cu gândul să lucreze o vreme, să adune bani și apoi să se întoarcă în țară. De aceea grija lor nu a fost să învețe limba, să înțeleagă administrația, pentru că nu avea rost și nu aveau timp, muncind pe rupte să adune bani și să revină acasă cât mai repede. Să se întoarcă, adică, la joburi decente, la servicii decente de sănătate și educație, la infrastructură sigură și la o administrație prietenoasă cu cetățeanul. Toate aceste lucruri le-a descoperit trăind în Spania, Anglia, Germania sau Italia. Dar ele au întârziat mereu și mereu, iar întoarcerea diasporenilor s-a tot amânat”, explică Mihali, într-o postare pe Facebook.

De ce nu se întorc românii acasă

Au existat motive suficiente pentru ca diaspora să amâne revenirea în țară. Ciprian Mihali enumeră câteva.

Profesorul Ciprian Mihali. FOTO: Arhivă Adevărul
Profesorul Ciprian Mihali. FOTO: Arhivă Adevărul

„S-a amânat și pentru că ei considerau că nu au fost reunite condițiile în România pentru a găsi condiții de viață comparabile cu cele din țările în care au plecat. Dar și pentru că, permanentizându-se în alte țări, cu copii care au crescut acolo, care au crescut în spaniola, engleză, germană sau italiană, le-au rupt definitiv viața în două. De acolo nu mai pot să plece, dar nici nu sunt de-acolo, unde se vor simți mereu străini, mult mai străini decât copiii lor, iar întoarcerea acasă e tot mai complicată”, susține el.

Din același spirit de frondă și dorință de a schimba țara, diaspora l-a votat în trecut pe Klaus Iohannis sau a votat partide precum USR, în speranța că lucrurile se vor schimba. Însă au sfârșit prin a fi dezamăgiți în ambele cazuri.

„Din această exasperare s-a născut furia votului din 2014 încoace. Nici Klaus Iohannis, dar, mai ales, nici USR nu a știu să capitalizeze în folosul românilor creditul de furie pe care l-au primit cadou din partea diasporei. A existat un interval foarte scurt în 2019 în care USR-PLUS ar fi putut să o facă, dar din motive ce țin de haosul din partid, de pandemie și de manipulările PSD, acest moment a fost ratat definitiv”, adaugă profesorul.

„Din păcate, USR nu mai poate reprezenta diaspora”

De fapt, mai spune Mihali, aceste partide eurosceptice sunt votate pentru că aparent par singura forță capabilă să răstoarne hegemonia celor pe care ei îi consideră urmașii lui Ion Iliescu.

„Partidele suveraniste sunt votate nu pentru că sunt suveraniste, nu pentru că sunt cu rușii, de cele mai multe ori nici măcar pentru că sunt anti-UE, ci pentru că par singura forță politică în stare să răstoarne hegemonia de peste trei decenii a urmașilor lui Iliescu, din cauza căruia (cărora) au fost cu toții alungați din țară (o vreme, credeau ei, o viață până la urmă). Din păcate USR (și micile partide care s-au desprins din această construcție dorindu-se rebelă, dar devenind o afacere de gașcă), nu mai poate reprezenta diaspora pentru simplul motiv că nu reprezintă românii din diaspora. Care se simt reprezentați doar de cei care le promit (nici nu mai contează că nu se țin de cuvânt, dar promit) că vor dărâma o dată pentru totdeauna dominația PCR-FSN-PSD”, mai spune Mihali.

Practic, românii din străinătate votează din disperarea pe care le-o dă faptul că schimbarea, reformele, tot ceea ce ei și-ar fi dorit să vadă în România, întârzie.

„Pot ei da foc la țară în felul acesta? Da, dar pare singura posibilitate rămasă, în mintea lor, de a disloca această dominație care a distrus speranțele a milioane de români. E mult să stai douăzeci de ani în afara țării, sperând într-o reformă. E o viață de om, o viață care nu se va mai împlini cum și-a dorit aici. Dar care nu va fi niciodată împlinită nici acolo”, încheie profesorul Ciprian Mihali.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite