Campania prezidențială se joacă în online. Unde au ajuns banii candidaților
0Candidații au cheltuit 13,7 milioane de lei, într-o singură săptămână de campanie electorală, comparativ cu 47 de milioane de lei, cât au declarat în prima săptămâna de la alegerile din noiembrie.

ExpertFormul (EFOR) a analizat datele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la finanțarea campaniei electorale pentru prezidențiale, date financiare care acoperă o săptămână de campanie la prezidențiale.
Potrivit acestora, în total, competitorii au cheltuit 13,7 milioane de lei, comparativ cu 47 de milioane de lei, cât au declarat în prima săptămâna de la alegerile din noiembrie. Din total, s-a cheltuit astfel:
PSD – 6.579.435 lei
VICTOR PONTA – 4.388.409 lei
NICUȘOR DAN – 2.019.045 lei
UDMR – 493.221 lei
PNL – 146.965 lei
USR – 119,000 lei
PUSL – 48.790 lei
DANIEL FUNERIU – 2.014 lei
Din total, 84% s-au cheltuit pentru servicii online (11,5 milioane), 8% pentru publicitate în radio/tv/presă (1 milion lei), tipărituri, inclusiv afișe electorale (741 mii de lei) și pentru alte cheltuieli – 3% (435 mii de lei).
La PSD aproape 88% din bani s-au cheltuit pe propagandă în online (5,7 milioane), 8% pentru tipărituri (538 de mii) și 4% pentru diverse (264 mii de lei). PSD a cheltuit semnificativ mai puțin bani comparativ cu prima săptămâna de campanie de la alegerile prezidențiale din noiembrie. Atunci, de exemplu, cheltuise 11 milioane de lei pentru vestimentație și 10 milioane pentru propagandă TV.
UDMR a cheltuit 61% din bani, adică 303 mii de lei pentru online (mai mulți furnizori) și 38% din fonduri pentru tipărituri – 187 mii de lei.
PNL a cheltuit doar 146 de mii de lei, pentru diverse.
Victor Ponta a cheltuit 4,3 milioane de lei, din care 75% pentru online (3,3 milioane) și un sfert pentru radio/tv/presă (1 milion de lei).
Nicușor Dan a cheltuit 99% din bani, adică 2 milioane de lei pentru online. Alte 19 mii de lei au fost cheltuite pentru închiriere spații.
La ce firme au ajuns banii
Cei mai mulți bani de la PSD au mers către:
- Vertigo Events SRL a primit 2,8 milioane de lei pentru servicii de promovare online. Firma este înființată în 2015, este deținută de Gabriel Radu Constantinescu și Cezar Bujeniță Batog, care a împrumutat PSD în 2020 cu 445.000. În 2023 firma avea 2 angajați. A lucrat cu PSD și la alegerile de anul trecut. Marcel Ciolacu spunea despre Vertigo Events că ”este una dintre cele două agenții care intermediază contractele PSD cu site-urile de unde se obțin ”feed-back-uri” despre inițiativele partidului.”
- Stative Media este deținută de Mihai Doinița și este înființată în 2009. Firma este administrată de Cristian Mihai, s-a numit Twenty Media și a avut o relație contractuală mai îndelungată cu PSD.
- Modern Art Design a primit pentru servicii online 1,48 mil lei și este deținută de Fadi Haifawi. La localele și parlamentarele din 2024 a lucrat cu AUR
- Maahs Digital SRL a primit 592 mii de lei. Este deținută de Horațiu Iancu și de Mihai Ionuț Pop. Firma a fost înființată în 2016 și în 2023 avea 2 angajați. Horațiu Iancu este fiul politicianului PSD Iulian Iancu, descris într-un articol Rise Project: ”Numele lui Iulian Iancu apare în cablogramele WikiLeaks cu apelativul „guy owned by Gazprom”. I se trage de la un coleg de partid, Georgian Pop, fost șef al comisiei parlamentare de control a SRI!” Numele său și al lui Mihai Ionuț Pop sunt legate de afaceri legate de magnatul petrolier Gabriel Comănescu
Victor Ponta a dat cei mai mulți bani către TV BUZAU TRUST CAMPUS SRL (2,4 milioane de lei) și RTV HD SRL (1 milion de lei).
- TV BUZAU TRUST CAMPUS SRL dintre ele este deținută de Mocanu Antonel, vicepreşedintele FC Gloria Buzău. Societatea deține mai multe structuri media, incluzând Campus Tv, Radio Campus sau Viața Buzoiană. În 2023 figura ca împuternicit Pro România Buzău. Firma a lucrat în 2024 la campania lui Mircea Geoană.
- RTV HD deține licența România TV. Este înregistrată în Ploiești, fiind înființată în 2022 și deținută de GHEORGHE CATRINEL MARIA. Postul a fost fondat în 2011 de Sebastian Ghiță
- B MOBILE SRL a primit 892 mii de lei. Firma este înregistrată în Dolj și este deținută de Andrei Bușe. A avut cea mai mare cifră de afaceri în 2024, 2,4 milioane de lei.
Nicușor Dan a plătit majoritatea fondurilor către TERRAMIN MESH MARKETING SRL, o firmă înființată în 2018 și deținută de MESHOULAM OREN BENJAMIN și POPESCU MARIA – ELENA. Firma avea un angajat declarat în 2023. Candidatul a colaborat cu această firmă și la alegerile locale din 2024.
Ce venituri au avut candidații
Contribuțiile candidaților au fost de 13,8 milioane de lei, comparativ cu 2,3 milioane de lei cât s-a declarat în prima săptămână a alegerile din noiembrie 2024. Cel mai mult au declarat candidații independenți Victor Ponta – 10,4 milioane de lei și Nicușor Dan – 3,1 milioane de lei. Ion John Banu Muscel și Silviu Predoiu au declarat câte 80,000 de lei, lavinia Șandru și Daniel Funeriu au declarat câte 50,000 de lei. Ceilalți candidați nu au declarat fonduri primite de candidați.
Aproape toți banii – 97% – sunt declarați din împrumuturi. La Victor Ponta nu putem ști dacă este vorba de împrumuturi de la persoane fizice sau juridice, iar la Nicușor Dan este vorba exclusiv de persoane fizice. Din totalul contribuțiilor declarate de Victor Ponta, 24 de mii de lei sunt din donații, iar restul din împrumuturi. Restul candidaților au declarat doar fonduri din venituri proprii.
Transferuri ale partidelor
Din transferuri partidele au declarat 25,2 milioane de lei, comparativ cu 73 de milioane de lei cât declaraseră până pe 7.11.2024.
Cei mai mulți bani au fost transferați pentru candidatul Crin Antonescu (Alianța România Înainte), adică 20 de milioane de lei, astfel: PSD – 15,7 milioane de lei (fondurile partidului), UDMR – 2,4 milioane de lei din donații, PNL – 2 milioane de lei (donații/cotizații); transferurile au fost realizate doar din fonduri private – adică alte fonduri față de subvenții. Reamintim că până în martie 2025 Crin Antonescu a fost membru PNL
AUR a transferat pentru candidatul George Simion 5 milioane de lei din împrumuturi.
USR a transferat doar 120 de mii de lei, din subvenții; celelalte partide nu au declarat subvenții. Comparativ, USR declarase 2 milioane de lei pentru campania din luna noiembrie, în prima săptămână de campanie.
„După cum am observat și la alegerile de anul trecut, partidele politice tind să raporteze tot mai multe contribuții din venituri proprii, pentru a primi fondurile înapoi prin rambursare și pentru a păstra astfel subvențiile pentru alte cheltuieli”, notează experții EFOR.